BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPiyasaPiyasada ilk gün sancısı----

Piyasada ilk gün sancısı

Piyasada ilk gün sancısı
06 Ağustos 2013 - 00:40 www.finansgundem.com

VOB’daki Vadeli İşlem Sözleşmeleri, VİOP’ta işlem görmeye başladığı ilk gün oldukça sıkıntılı geçti.

İzmir’de faaliyet gösteren Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. (VOB) ile Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) platformlarının birleşme süreci tamamlanarak Türkiye'deki tüm vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri, VİOP çatısı altında tek bir platformda işlem görmeye başladı.
The Lira'dan Ceren Dilekçi'nin haberine göre haftanın ilk işlem gününde yaşanan yazılım kaynaklı teknik sorun nedeniyle emir gönderimi ve emirlerin iptali gibi pek çok sorunla karşılaşıldı.
Bayram tatili öncesi olması ve ilk defa öğle arası uygulamasının devreye girmesi gibi nedenlerin de etkisiyle piyasada işlem hacmi oldukça düşük gerçekleşti.
Endeks vadeli işlemlerde 65 bin 252 adet işlem geçerken, toplam işlem hacmi 590 milyon 828 bin TL oldu. İki adet işlemin geçtiği pay opsiyonunda hacim 1.350 TL, 8 bin 491 adet işlemin geçtiği kıymetli madenler vadeli işlemlerde hacim 22 milyon TL 220 bin TL, 41 adet işlemin geçtiği pay vadeli işlemlerde hacim 27.976 TL, 5 adet işlemin geçtiği endeks opsiyonunda hacim 46 bin TL, 12 bin 628 adet işlemin gerçekleştiği döviz vadeli işlemlerde hacim 27 milyon 432 bin TL oldu. Toplamda 86,412 adet vadeli işlemin hacim bazında karşılığı 640 milyon 508 bin TL olarak gerçekleşti.
''3-4 GÜNE TAŞLAR YERİNE OTURUR''
Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, piyasada sabah saatlerinde yaşanan 1 saatlik sıkıntının ardından ikinci seansta yazılımla ilgili sıkıntıların sürdüğünü belirtti.
Bayram tatilinin de etkisiyle likiditenin Cuma gününe göre düşük olduğunu kaydeden Özavcı, VOB'da işlem hacminin oldukça düşük olduğunu ve teyitlerdeki sıkıntının devam ettiğini ifade etti. Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı, 3-4 güne taşların yerine oturmasını beklediğini dile getirdi.
Haftanın ilk işlem gününde ilk defa öğle arası uygulamasının da devreye girdiğini hatırlatan Özvacı,işlem hacminin düşüklüğünde öğle arasının kapanmasının da etkisinin olduğunu söyledi.
''İŞLEM HACMİ EĞİTİMLE ARTAR''
İşlem hacminin artması için zamana ihtiyaç olduğunu vurgulayan Özavcı, finansal okur yazarlığın az olduğu Türkiye'de  yatırımcıların hala uzmanlardan uzak durduklarını belirtti. Özavcı, VOB'un marj olarak da yüksek olması nedeniyle profesyonel yatırımcılara hitap eden bir piyasa olan VOB'un kurumlar tarafından düzenlenen eğitimlerle yatırımcılara anlatılması gerektiğine dikkat çekti.
Piyasada pozisyon boşalt alışkanlığı olmadığına değinen Özavcı, yabancıların makine aracılığıyla yaparken, bizde pozisyon boşalt yerine paçal yapmanın tercih edildiğini söyledi. Paçal yapmanın VOB için tehlikesini vurgulayan Özavcı, bu durumda yatırımcının VOB'a girmesiyle çıkmasının bir olduğunu ifade etti.
''EN GEÇ ÇARŞAMBA GÜNÜNE KADAR SORUNUN HALLOLMASINI BEKLİYORUZ''
Ekinciler Menkul Değerler VOB Müdür Yardımcısı Selçuk Çekinmez, ilk günün zor ve sıkıntılı geçtiğine dikkat çekerek teknik sorunlardan kaynaklı aksaklıklar yaşandığını söyledi. Yazılım şirketlerinin eksik olan tarafları kurum çalışanlarından gelen sorular karşılığında tamamlamaya çalıştıklarını bildiren Çekinmez, en geç Çarşamba gününe kadar sorunun  hallolmasını beklediklerini ifade etti.
Girilen işlemlerin ekrana hemen düşmemesi, müşterinin açtığı 10 kontratın 20 kontrat olarak görülmesi gibi sorunlar yaşandığını kaydeden Çekinmez, ''Müşteriye mümkün olduğu kadar yaptıkları işlemler sonrasında bize dönmelerini, işlemlerin check edilmesi gerektiğini ifade ediyoruz'' diye konuştu.
Altın ve döviz kontratları dışında BIST 30 kontratlarının artık 12.30-14.00 arası kapandığını hatırlatan Çekinmez, vadeli piyasaları BIST 30 ile BIST 100'ün domine ettiğini hatırlatarak bu durumun işlem hacmini negatif yönde etkileyebileceğine dikkat çekti.
Sistemin düzgün işleyişi açısından öncelikle teknik sorunların ortadan kalkması gerektiğini kaydeden Çekinmez, kontratlarda likidite oluşmasının minimum 3 ay alacağını söyledi.
BİRLEŞME NE GETİRECEK?
Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, birleşmenin asıl nedeninin Borsa İstanbul'un değerini artırmak olduğunu kaydederek platformların tek bir çatı altında toplanmasının özellikle ürün çeşitliliği bazında ilerleyen dönemlerde aktif hale gelmesini sağlamak olduğunu belirtti.
Platformların birleştirilmesiyle birlikte yatırımcının Borsa İstanbul çatısı altında açılan vadeli işlem sözleşmeleri ile opsiyonlara ilginin artacağını söyledi.
Vadeli işlemlere öğle arası geldiğine değinen Doğan, VOB yatırımcısı için önemli bir değişiklik olduğunu söyledi. İlerleyen vadelerde BIST tarafında da öğle arasının kademeli olarak azaltılıp en sonunda kaldırılacağı yönünde beklentinin olduğunu kaydeden Doğan, endekste vade sonu uzlaşma fiyatı hesaplamasının değişmesiyle hisse bazlı manipülasyonların önüne geçileceğinin hedeflendiğini dile getirdi.
VOB'dan yatırım yapmaya alışkın olanların öncesinde ürün bazlı teminatlandırma yaptıklarını kaydeden Doğan, burada portföy bazlı teminatlandırmaya geçildiğinin bilgisini verdi.
VİOP'A AKTARILACAK VOB SÖZLEŞMELERİ
Geçiş işlemleri çerçevesinde VOB’da işlem gören sözleşmelerin önemli bir kısmı VİOP sisteminde işleme açılırken, işlem hacmi ve açık pozisyon sayısı çok düşük olan ya da hiç olmayan bazı sözleşmelerin işleme açılmamasına karar verildi.
5 Ağustos 2013 tarihi itibariyle Borsa İstanbul VİOP’a aktarılacak VOB Sözleşmeleri: BIST30 Endeks Vadeli İşlem Sözleşmesi, TL/Dolar Vadeli İşlem Sözleşmesi, TL/Euro Vadeli İşlem Sözleşmesi, EUR/USD Vadeli İşlem Sözleşmesi, TL/Gram Altın Vadeli İşlem Sözleşmesi, Dolar/Ons Altın Vadeli İşlem Sözleşmesi, EgePamuk Vadeli İşlem Sözleşmesi, Anadolu Kırmızı Buğday Vadeli İşlem Sözleşmesi, Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmesi Kapatılacak VOB Sözleşmeleri: BIST100 Endeks Vadeli İşlem Sözleşmesi, BIST30-100 Fark Sözleşmesi, Faiz Vadeli İşlem Sözleşmesi, Fiziki Teslimatlı TL/Dolar Sözleşmesi, Fiziki Teslimatlı TL/Euro Sözleşmesi
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)