BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasa, “Büyük risk yok” dedi----

Piyasa, “Büyük risk yok” dedi

Piyasa, “Büyük risk yok” dedi
14 Mayıs 2015 - 15:47 www.finansgundem.com

Habertürk gazetesi yazarı Abdurrahman Yıldırım köşesinde seçim riskinin fiyatlanmasını kaleme aldı…

Daha önce seçime 2 hafta kala yapılacak anketlerin en yakın sonuçları verebileceği ve bu anketlere göre piyasalarda fiyatların değişebileceğini işlemiştik. Konjonktüre uygunluğu yanında başlangıçta Merkez Bankası üzerinden faiz tartışmasının yapılmasıyla seçim riskinin asıl fiyatlandığı piyasa döviz piyasası oldu. Bu nedenle döviz sepeti TL karşısında son 3.5 ayda yüzde 18 arttı. Son 1 yıllık artış yüzde 14.5 ile 3 ayın altında. Demek ki, TL’nin değer kaybı ocak ortasından bu yana gerçekleşti.

■ 7 Mayıs Perşembe günü sepet bazında kur 2.9016 ile rekor kırdı. Oradan itibaren başlayan düşüşle dolar dün 2.6220’ye, Euro 2.9660’a kadar geriledi. Sepet kur da 2.90’dan 2.79’a indi. Son 3 işgününde sepet kurun TL karşısındaki değeri yüzde 3.7 geriledi ve TL dünyada en çok değer kazanan paralardan biri oldu.

■ Burada satışa ilk geçenlerin işin profesyonelleri, reel sektörün temsilcileri, spekülatörler ve uluslararası yatırımcılar olduğu tahmin edilebilir
 
■ Son seçim anketlerinin açıklanması beklenmedi, çünkü hem seçim sonuçları aşağı yukarı tahmin ediliyor, hem de fiyatlar olgunlaşmıştı.



■ Şimdiye kadar açıklanan anketler ile finansal piyasalardaki fiyatlamalardan çıkarımımız ise şu: 7 Haziran seçimlerinden uç senaryolar çıkmayacak, tek başına iktidar çıkabilecek ama muhalefet de bu dönemde Meclis’e daha güçlü gelebilecek.

■ Yurtdışında ise TL’nin en yakın hareket ettiği para birimlerinden Brezilya Realive Güney Afrika Randı daha erken toparlanmaya başlamıştı. Dolar, real karşısında geçen yılın mayıs ayından bu yılın 20 Mart’ına kadar yüzde 50.7 arttı, bu tarihten sonra ise yüzde 9.5 düştü; Güney Afrika Randı’na karşı da 13 Mart’a kadar yüzde 22.5 arttı, sonrasında yüzde 5.4 değer yitirdi.

■ Dolar karşısında toparlanmada en sona seçim etkisinden dolayı TL kalmıştı. O da 7 Mayıs itibarıyla kervana katılmış oldu. TL’nin dolar karşısında son yıllardaki dip noktası 14 Mayıs 2014’te 2.0570 ile görülmüştü. Aradan 1 yıl geçtikten sonra dolar dünkü değeriyle yüzde 27.5 arttı. Aynı dönemde Euro yüzde 5 yükselebildi. Sepet bazında kur artışı da yüzde 14.5 oldu. Duruma sepet kur karşısında TL’nin değer kaybı açısından bakarsak son 1 yılda yüzde 12.6 düşüş var.

■ Finansal piyasalarda ilk hareket edenler en çok kazananlardır. Eğer eğilimi belirlemede yanılmamışlarsa. Döviz piyasalarında dünyaya göre geç ama Türkiye’ye göre de erken davrananların hareketini gördük. Muhtemelen kârlı çıkabilirler ama pek çok şeyde olduğu gibi, burada kesinleşme seçim sonuçlarına bağlıdır.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)