BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiPetrol ve gaz devi Rusya'da cari açık tehdidi----

Petrol ve gaz devi Rusya'da cari açık tehdidi

Petrol ve gaz devi Rusya'da cari açık tehdidi
01 Temmuz 2023 - 11:59 www.finansgundem.com

Petrol ve doğalgaz ihracatçısı Rusya'nın ihracatı yaptırımlar nedeniyle daha fazla artış kaydetmezken ithalatı sürekli artış halinde olması nedeniyle ülkenin cari açık vermesine 7 milyar ruble kaldığı belirtildi.

Rus rublesi yılbaşından bu yana yüzde 25 değer kaybetti. Finam analisti Nikita Mitrofanov, vergi döneminin gelmesine ve günlük yuan satışına rağmen rubledeki değer kaybının önüne geçilemediğini yazdı.

Mitrofanov, Rusya'nın temel ihraç ürünleri olan petrol ve doğal gazın fiyatının 2022 sonundan bu yana ciddi oranda değişmediğine dikkat çekiyor. Analiste göre rubledeki değer kaybının ardında değişen cari denge var.

Buna göre Rusya'nın ihracatı yaptırımlar nedeniyle daha fazla artış kaydetmezken ithalatı sürekli artış halinde. Bu dengesizlik bütçedeki açığı arttırken ruble üzerinde negatif bir etkide bulunuyor.

Mitrofanov, Rusya'nın ithalatının ihracatı geçmesi ve cari açık vermesine yalnızca 7 milyar ruble (80 milyon dolar) kaldığı uyarısında bulunuyor. Analiste göre bu eşiğin aşılması halidne doların 100 ruble sınırını aşması kaçınılmaz.

Analist Rusya'nın önündeki en büyük problemi ihtalata zarar vermeden rubledeki düşüşün önüne geçmek şeklinde tarif ediyor. (turkrus.com)

Rusya'dan 95,8 milyar dolar cari fazla

Rusya ve Çin'den petrol ticaretinde yuan ve ruble dönemi

Ruble için yüksek oynaklık uyarısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)