BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakPandemide zenginlerin gözdesi olan 3 şehir----

Pandemide zenginlerin gözdesi olan 3 şehir

Pandemide zenginlerin gözdesi olan 3 şehir
01 Mart 2022 - 17:23 www.finansgundem.com

Pandemi herkesin hayatında birçok şeyi değiştirdiği gibi, zenginlerin yaşamak istediği şehirleri de değiştirdi. Pandemiyle birlikte zenginlerin gözdesi olan 3 şehir ekonomik açıdan da fayda gördü.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi döneminde küresel servet miktarı yükselirken, zenginlerin sayısı da arttı. Yapılan bir araştırmaya göre, serveti 30 milyon doların üzerinde olan bireylerin sayısı son bir yılda %10 yükseldi. Bu durum da lüks emlaklara yönelik talebin büyümesine neden oldu. Knight Frank’in lüks emlak sektörünü izleyen Prime International Residential Index (PIRI) isimli endeksi, dünyanın en pahalı 100 evini takip ediyor. Endeks 2021 yılında %8,4 yükseliş gösterdi ve 2008 yılından bu yana en büyük yıllık artış gerçekleşti.

Knight Frank tarafından hazırlanan raporda, “takip edilen 100 lüks emlak arasında, 2021 yılında yalnızca yedisi düşüş gösterdi. Lokasyonların %35’inde %10 ve üzerinde yükselişler görüldü” dendi. Forbes’un haberine göre ilk aşamada yükseliş, ikinci eve yönelik talep nedeniyle gerçekleşti.

Şimdi dünyada zenginlere ait olan 200 binin üzerinde ikinci ev var. Ancak bu davranış da değişiyor. Rapora göre, “ikinci evlerin daha uzun süre kullanılması 2021’in trendlerinden biri oldu. Esnek çalışma yaygınlaşırken ev sahipleri uzun süreler başka bir lokasyonda yaşamak istedi.”

Dijitalleşmenin de etkisiyle ikinci evler, birinci evlere dönüştü. İşte 2021’de zenginlerin gözdesi olan şehirler.

1. Dubai

Dubai’de lüks emlak pazarı geçtiğimiz yıl %44,4 yükseliş göstererek, tüm şehirlerden büyük bir artış kaydedildi.

Değeri 10 milyon dolar ve üzerindeki emlaklara talep oldukça büyük oldu. Normal koşullarda bu segment, Dubai’nin emlak piyasasının %2’sini oluştursa da, geçtiğimiz yıl dört kata yakın artışla %7’ye yükseldi. Knight Frank, “Birleşik Arap Emirlikleri’nin pandemi önlemleri, güçlü aşı süreci ve yeni vize girişimleri ile ekonomik reformları uluslararası emlak alıcılarının gözünde Dubai’nin çekiciliğini artırdı” dedi.

Geçtiğimiz yılın son dönemlerinde Dubai çalışma haftasını pazar-perşembe günleri arasına taşıdı. Bu da Knight Frank’e göre etkili faktörlerden biri oldu. Dubai’ye göç eden zenginler arasında Hollandalı bir kripto milyarderi ve Hindistan’ın e-ticaret milyarderi yer aldı.

2. Moskova

Dünyanın en hızlı büyüyen ikinci lüks emlak pazarı Moskova oldu. Lüks emlak fiyatları %42,4 yükseliş gösterdi. Ancak yükseliş, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali öncesi dönemde kaydedildi. Moskova’nın lüks emlak fiyatlarındaki yükseliş aynı zamanda, piyasada önceki dönemlerde gerçekleşen düşüşlerle de şekillendi. Knight Frank, “2017 ve 2019 yılları arasında lüks emlak fiyatları %21 düşüş gösterdi, bu da piyasaların dip noktası anlamına geldi” dedi. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Moskova şehirde yaşayan milyarderlerin sayısı açısından en zengin dördüncü şehir. Bu milyarderler de pandemi döneminde emlak alımlarına yöneldi. Dubai’de olduğu gibi emlak stokundaki kısıtlamalar, yüksek talep karşısında fiyatlarda sert yükselişi beraberinde getirdi. Şimdi Rusya’nın zenginlerini hedef alan yaptırımlarla, Moskova’nın lüks emlak piyasasının gelecek aylarda düşüşe geçmesi bekleniyor. Rusya’nın zenginleri şimdiden 126 milyar dolar kaybetti.

3. San Diego ve ABD

ABD’de 2021 yılı sonunda 30 milyon doların üzerinde servete sahip kişilere 23 bin kişi daha eklendi. Bu artış nedeniyle lüks emlak piyasası da yükselişe geçti. Ancak ülkenin bazı bölgelerinde performans daha yüksek oldu. ABD’de en büyük yükselişin görüldüğü şehir San Diego. Şehirde lüks emlak fiyatlarında %28,3’lük yükseliş görüldü. Brizolis Janzen & Associates Ortağı Jennifer Janzen, “arz oldukça kısıtlı, geçtiğimiz yıla göre %15 daha az” dedi.

Los Angeles, San Francisco ve Seattle gibi şehirlerden bu şehre gelen taleplerle birlikte fiyatlarda sert bir yükseliş gerçekleşti. Janzen, “şehirli alıcılar talep gösteriyor ve inanılmaz bütçeleri var” dedi.

Rus patronların 'yaptırım' uyanıklığı!

 

İngiltere sigorta sektöründe düzenleme paniği

 

Dünyanın en büyüğü! Rusya'ya hizmetlerini askıya aldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)