BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPandemi yayıncılık sektörünü sarstı----

Pandemi yayıncılık sektörünü sarstı

Pandemi yayıncılık sektörünü sarstı
20 Nisan 2020 - 11:52 www.finansgundem.com

Türkiye Yayıncılar Birliği açıkladı: Birçok yayınevi faaliyetlerini yürütmeye ortalama 3 ay dayanabilecek!

Türkiye Yayıncılar Birliği, Korona virüs salgını sebebiyle yayıncılık sektörü ve paydaşlarının ortaya çıkan krizden nasıl etkilendiğini, bu krizin yayıncılık faaliyetleri kapsamında kültür endüstrisini ve okurları nasıl etkileyeceğini tespit etmek amacıyla üyelerine 6 Nisan'da, “Korona virüsün Yayıncılık Sektörüne Etkisi” başlıklı bir anket gönderdi.

Ankette yer alan “Korona virüs sebebiyle basılan ama dağıtılamayan kaç başlığınız var? Korona virüs sebebiyle basılan ama dağıtılamayan kaç adet kitabınız var? Korona virüs sebebiyle iptal ettiğiniz kaç başlığınız var?” sorularına verilen cevaplardan yola çıkarak sektörün geneline yönelik yapılan modelleme çalışmasına göre;

* Basılan ama dağıtılamayan toplam başlık sayısının yaklaşık 1.695,
* Basılan ama dağıtılamayan toplam kitap adedinin yaklaşık 5.222.155,
* Yayınlanmasından vazgeçilen veya askıya alınan kitap sayısının yaklaşık 3.890 adet olduğu tahmin ediliyor. 

Tom Hanks korona virüs mücadelesini ilk kez anlattı

SATIŞLARDA YÜZDE 63 DÜŞÜŞ

Anketi cevaplayan yayınevlerinin satışlarının, adet bazında ortalama %63 düşmesi ise, anketten ortaya çıkan önemli sonuçlardan biri.

“Korona virüs sebebiyle oluşacak süreçte mevcut çalışan pozisyonunuzu kaç ay daha sürdürmeyi planlıyorsunuz?” sorusuna verilen cevaplar doğrultusunda; anketi yanıtlayan yayınevlerinin pek çoğunun, mevcut çalışan pozisyonunda değişiklik yapmayı düşünmediği, dayanabildiği kadar tüm personeliyle birlikte dayanmayı hedeflediği görülüyor.

Öte yandan, anketi cevaplayan 43 yayınevi 1-5 ay arası süre boyunca dayanacak gücü olduğunu ifade ederken; 16 yayınevi 6-12 ay arası dayanabileceğini belirtiyor. Kalan 17 yayınevi ise herhangi bir öngörüde bulunamadığını ifade ediyor. Anketi yanıtlayan yayınevlerinin ortalaması alındığında, mevcut personel pozisyonunda değişiklik yapmadan faaliyetlerini yürütmeye dayanma süresi ortalama 3 ay olarak ortaya çıkıyor.

Normalleşme mayıs sonu mu?

Yapılan tüm çalışmalar, kültürel hayatın en önemli yapı taşlarından biri olan yayıncılık sektörünün oldukça ciddi bir krizin içinden geçtiğini gösteriyor. Bu krizin en az hasarla atlatılması için Türkiye Yayıncılar Birliği, devletin açıkladığı tedbirler kapsamında kamu hizmeti yapan yayıncıların;

Kısa dönem çalışma ödeneğinden öncelikli ve ivedilikle yararlandırılmasını,
Açıklanan KGF ve benzeri banka kredilerinden yararlandırılmasına öncelik verilmesini,
Kültür ve Turizm Bakanlığının açıkladığı kitap alım bütçesi sırasında ve bankalardaki kredilendirme sırasında, çok zor durumda olan sektörün vergi borcu sorgulamasından muaf tutularak hareket edilmesini talep ediyor.

Kısa çalışma ödeneğine başvuruda birinci sıra imalat sektörünün

Küresel ekonomi yeniden çıkışın formülünü arıyor

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)