BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÖzel kredi sektöründe 1.7 trilyon dolarlık endişe----

Özel kredi sektöründe 1.7 trilyon dolarlık endişe

Özel kredi sektöründe 1.7 trilyon dolarlık endişe
29 Şubat 2024 - 15:59 www.finansgundem.com

Toplam hacmi 1.7 trilyon doları geçen özel kredi sektörüne yatırımlar yavaşlıyor. Sektör uzmanları artan faiz oranları ve yavaşlayan ekonomi nedeniyle şirketlerin kredileri geri ödeyemeyeceğinden endişe ediyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Emeklilik fonları ve diğer büyük yatırımcılar, özel kredilere ayırdıkları miktarı azaltıyor. Financial Times’ın haberine göre yüksek faiz oranlarının 1,7 trilyon dolarlık sektör için oluşturduğu riskler yatırımcıları giderek daha fazla endişelendiriyor.

Araştırma firması Preqin’in verilerine göre, ABD merkezli özel kredi fonları, 2022'de 150,8 milyar dolar olan bağış toplamasına karşın geçen yıl yatırımcılardan sadece 123,1 milyar dolar toplayabildi. 2024'ün ilk iki ayında fonlar, geçen yılın aynı dönemindeki 30,4 milyar dolara kıyasla toplam 11,7 milyar dolar topladı.

Ayrıca, fonların kaynak yaratma hedeflerine ulaşması daha uzun sürüyor. Preqin verileri, yeni yatırımcılara yaklaşmak için ortalama sürenin bu yılın ilk iki ayında bir önceki yıla göre 25 aydan 39 aya sıçradığını gösterdi.

Daha zorlu kaynak yaratma ortamı, kamu emeklilik fonlarından gelen açıklamalarda ve yönetim kurulu toplantılarında etkisini hissettiriyor. Fonlar yatırım yapacak yöneticiler aramak için daha fazla zaman harcadıklarını ve özel kredilere daha küçük taahhütlerde bulunulduğunu belirtiyor.

Bağış toplama danışmanlığı şirketi Briarcliffe Credit Partners'ın CEO'su Jess Larsen, bazı büyük özel kredi yöneticilerinin yüksek faiz ortamı hakkında "endişelenmesi" gerektiğini söyledi. Larsen, "Kesin olan bir şey var ki o da daha fazla temerrüt göreceğimizdir” açıklamasında bulundu.

Özel kredi sektörü, Küresel Finans Krizi sonrasında değişen mevzuatların ardından bankaların küçük işletmelere kredi vermeyi azaltmaya zorlanması sonucu güç kazandı. Faiz oranları çok düşük seviyelerdeyken, getiriye aç yatırımcılardan bu tür fonlara milyarlarca dolar akıttı.

Ancak son iki yılda faizlerin hızla artmasıyla birlikte yatırımcılar, özellikle ekonomik büyüme yavaşladıkça, daha fazla şirketin kredi faizi ödemelerini karşılamakta zorlanabileceğinden endişeleniyor.

105 milyar dolarlık varlığı yöneten emeklilik fonu Ohio Kamu Çalışanları Emeklilik Sistemi (OPERS), geçen ay bir yönetim kurulu toplantısı gündeminde, "Geniş çapta temerrütler henüz gerçekleşmedi. Ancak göstergeler ileride bu tür bir soruna işaret ediyor" ifadelerini tartıştı.

Kısa bir süre önce özel kredilere yatırım yapmaya başlayan OPERS, "bu mali ortamda daha küçük çekler" yazmayı planladıklarını da belirtiyor. Artan Faiz giderlerinin ve "potansiyel olarak depresif" şirket bilançolarının, borçluların borçlarını ödeme kabiliyetini baltalayabileceği belirtildi.

Emeklilik fonları son yıllarda yüksek getirili özel kredi piyasasının en büyük yatırımcıları olarak öne çıkıyor. Fonların bu tercihi yüksek borçlanma maliyetleri beklentisinden zarar gören devlet tahvillerinden ve hisse senetlerinden uzaklaşmak istemesinden kaynaklandı.

40 milyar dolarlık varlığı yöneten bir diğer emeklilik fonu Iowa Kamu Çalışanları Emeklilik Sistemi'nin (IPER) CEO'su Greg Samorajski, fonun 2020'de özel kredi tahsisatını varlıklarını yüzde 3'ünden yüzde 8'ine yükseltmeye, tahvil gibi sabit gelir yatırımlarındaki riskleri ise yüzde 28'den yüzde 20'ye düşürmeye karar verdiklerini söyledi.

Fonun bu hamlesi ABD Merkez Bankası’nın (FED) korona virüs pandemisinin ardından borçlanma maliyetlerini sıfıra yakın bir seviyeye indirmesinin ardından geldi. Ancak Samorajski fonun yıllık %7’lik getiri hedefine ulaşmasının zorlaştığını belirtiyor.

FED’in yükselen enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını agresif bir şekilde artırmaya başlamasıyla 2022'de hesap daha karmaşık hale geldi. Özel kredilerin çoğu, gösterge faiz oranlarına bağlı değişken faiz oranlarıyla birlikte gelir. Değişken oranlar, sabit getirili menkul kıymetlerin aksine enflasyona karşı koruma sağlar.

Bununla birlikte, daha yüksek borçlanma maliyetleri özel sermaye anlaşmaları üzerinde baskı oluşturuyor. Bu tablo, özel kredi fonlarının özel sermaye sponsoru olan şirketlere kredi verme fırsatlarının sayısını azaltıyor.

Sonuç olarak, FED’in araştırmasına göre, özel sektör kredileri için ortalama faiz kapsamı (getirilerin faiz giderlerine oranı) 2022'nin ikinci çeyreğinde 3,1 kattan geçen yılın üçüncü çeyreğinde iki katına düştü ve bu da "borç servis kapasitesinin zayıfladığını gösteriyor".

Emeklilik fonları artık özel kredilere karşı daha temkinli bir yaklaşım benimsiyor.

IPERS’dan Samorajski, "Tüm özel kredi yöneticilerinin izleme listesindeki şirket isimlerinin sayısının arttığını söylemek doğru olur" dedi ve yatırımların "yavaş yavaş" gerçekleşmesini beklediğini de sözlerine ekledi.

Avrupa'da özel kredi verme faaliyeti yükseldi

 

Fed: Krediler için standartlar sıkılaştı, talep zayıf

 

Citigroup’dan JPMorgan’a şok çalım!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)