BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinOlağanüstü sıcakların sebebi iklim değişimi----

Olağanüstü sıcakların sebebi iklim değişimi

Olağanüstü sıcakların sebebi iklim değişimi
25 Temmuz 2023 - 18:03 www.finansgundem.com

ABD ve Güney Avrupa’da hissedilen ve artık afet derecesine ulaşan temmuz ayı sıcak hava dalgası, bilim insanlarına göre eğer iklim değişikliği olmasaydı ihtimal dışı, imkansız bir durumdu

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İklim değişikliğinin aşırı hava olaylarını nasıl etkilediğini inceleyen bilim adamlarının son bir analizine göre, bu yaz ABD ve Güney Avrupa'daki aşırı sıcaklar, iklim değişikliği olmasaydı "neredeyse imkansız" olurdu.

Bloomberg’ün haberine göre World Weather Attribution, temmuz ayında meydana gelen en yüksek sıcaklıkların insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle daha olası ve daha şiddetli hale geldiği sonucuna ulaştı. Bilim insanlarının analizine göre, Avrupa ve Kuzey Amerika'da yaşanan sıcak hava dalgaları iklim değişikliği olmasaydı neredeyse imkansız bir durumdu. Analize göre Çin'deki sıcaklıksa iklim değişikliği nedeniyle 50 kat daha olası hale geldi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Meksika ve ABD’nin Batısı, Güney Avrupa ve Çin'de 45°C üzerinde sıcaklıklara rastlanıyor. Yüksek sıcaklıklar orman yangınlarını ve çevresel felaketleri de beraberinde getiriyor.

Londra Kraliyet Koleji Grantham İklim Değişikliği ve Çevre Enstitüsü’nün iklim bilimi alanında kıdemli öğretim üyesi olan raporun baş yazarlarından Friederike Otto konuyla ilgili açıklamasında, “Geçmişte, bu olaylar son derece nadir olurdu. Dolayısıyla tüm bu hava olaylarının aynı anda gerçekleşmesi büyük bir şansa dayalıydı ya da temelde imkansızdı” ifadelerine yer verdi.

Ekvator Pasifik Okyanusu'nu ısıtan El Niño döngüsünün geri dönüşü, son sıcaklarda önemli bir rol oynuyor. Ancak rapor, yüksek sıcaklıkların yalnızca El Niño'ya atfedilemeyeceğinin kanıtı niteliğinde.

Yoğun sıcaklık insan sağlığına yarattığı olumsuz etkilerin yanı sıra gıda ve altyapı tesislerine, vahşi yaşama da zarar veriyor. Temmuz sıcakları Meksika’da 211 kişinin ölümü olmak üzere yüzlerce insanın ölümüyle doğrudan ilişkili. Soğutma ve iklimlendirme sistemleri için enerji talebi de artıyor. İspanya’da zeytinyağı, Çin’de pamuk gibi birçok tarım mahsullünün üretimi aşırı sıcaklardan olumsuz etkilendi.

World Weather Attribution küresel ısınmayı aşırı hava koşullarıyla gerçek zamanlı olarak ilişkilendirme konusunda uzmanlaşmış bir kutum. Sıcak hava dalgaları bilim insanları için siklonlara, kuraklık dönemlerine veya orman yangınlarına göre daha az dinamik içerdiğinden çalışması daha kolay bir alan. Kurumun önceki analizinde iklim değişikliğinin neden olduğu sera gazı kirliliği sonucu İngiltere’de sıcak hava dalgası ihtimalinin en az 10 kat daha arttığı belirtilmişti. Analizde bilim insanları geçen bahar aylarında Hindistan ve Pakistan’da sıcak hava dalgası ihtimalinin normalden 30 kat daha yüksek olduğunu bulmuştu.

Bilim insanları yeni bulgularının iklim bilimcileri tarafından yapılan projeksiyonlarla uyumlu olduğunu, aşırı sıcaklığın artık olağandışı ve dikkate değer bir vaka olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Bu sıcak hava seviyeleri artık ABD ve Meksika’da her 15 yılda bir, Güney Avrupa’da her 10 yılda bir, Çin’de ise her 5 yılda bir bekleniyor.

Hakemli bir çalışma olmayan ancak iklim değişikliğinin hava olayları üzerindeki etkisini ölçerken diğer çalışmalarda kullanılan hakemli yöntemleri uygulayan araştırma bu yaz sıcak yaşanan sıcak hava dalgalarının iklim değişikliği olmadığı takdirde önemli ölçüde hafif olacağını buldu. 

Analize göre iklim değişikliği olmasaydı Güney Avrupa’da sıcaklıklar 2,5 derece, Kuzey Amerika’da 2 derece, Çin’de ise 1 derece daha soğuk olacaktı. Araştırmacılar bu bölgelerde her iki ila beş yılda bir bu kadar şiddetli sıcaklıklar beklendiğini söyledi.

Otto konuyla ilgili açıklamasında, “Fosil yakıtları yakmaya devam ettiğimiz sürece bu aşırı uçların giderek daha fazlasını göreceğiz. En önemli sorun sıcaklıkların insanları öldürmesidir. Özellikle de en savunmasız olan insanlar ölüyor, zarar görüyor, yaşamları ve geçim kaynakları yok oluyor” dedi.

İklime dair finansal modeller ne kadar gerçekçi?

 

Rodos'taki orman yangını söndürülemiyor! Türk uçakları bölgede

 

Orman yangınları devam eden Yunanistan'da en büyük tahliye operasyonu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)