BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaOkyanustaki devasa çukurun sırrı çözüldü----

Okyanustaki devasa çukurun sırrı çözüldü

Okyanustaki devasa çukurun sırrı çözüldü
01 Temmuz 2023 - 17:55 www.finansgundem.com

Hint Okyanusu'nun deniz tabanının büyük bir bölümünün, bu bölgenin altında daha az kütle olduğu için tuhaf şekilde içe çöktüğü yeni bir araştırmada ortaya çıktı.

Yeni yapılan bir araştırma ile Hint Okyanusu'nun tabanındaki devasa çukurun gizemi çözüldü. Bangalore'daki Hindistan Bilim Enstitüsü'nden bilim insanları, önceki araştırmalarda bu bölgenin neden küresel deniz seviyesi ortalamasından çok daha düşük bir derinlikte olduğuna dair birçok teori öne sürülse de bunları kanıtlamanın zor olduğunu söylüyor.

Geophysical Research Letters adlı bilimsel dergide perşembe günü yayımlanan yeni çalışmada, Hint Okyanusu'ndaki bu dev "çukurun" Dünya'nın yerçekiminin bu bölgede çok düşük olmasından kaynaklandığı bulundu.

Independent Türkçe'den Vishwam Sankaran'ın haberine göre, çalışmada bilim insanları "yerçekimi çukurunun" kökenine inmek için son 140 milyon yıllık levha tektoniği hareketlerini yeniden yapılandırarak bilgisayar simülasyonlarını çalıştırdı.

Dünya kusursuz bir küre olmadığından ve ekvatora doğru şişkinlik gösterdiğinden, gezegendeki yerçekimi coğrafi bölgeler boyunca eşit değil.

Bilim insanları bunun yanında Dünya'nın farklı bölgelerinde, altlarındaki kabuk, manto ve çekirdek katmanlarının kütlesine bağlı olarak farklı yerçekim kuvvetleri sergilendiğini de tespit etti.

Yeni araştırmada, Hindistan'ın güney ucunun yaklaşık 1200 km güneybatısında yer alan Hint Okyanusu'nun deniz tabanının üç milyon kilometrekarelik geniş bir bölümünde görülen düşük kütleçekim anomalisinin kaynağı incelendi.

Bu bölgedeki deniz seviyesinin küresel ortalamadan 106 metreden daha fazla aşağıda olduğu tespit edildi.

Yeni çalışmada araştırmacılar, tektonik levhaların bazı bölümlerinin Afrika'nın altındaki manto boyunca battığını buldu.

Araştırmacılar, bu çöküntüye karşılık olarak Hint Okyanusu'nun altındaki mantodan sıcak ve daha az yoğunlukta baloncukların fışkırdığını söylüyor.

Bilim insanları çalışmada şöyle yazdı: 

Burada 140 milyon yıl önceden başlayarak küresel manto konveksiyonu modellerinde levhanın yeniden yapılandırılmasını model alıyoruz ve batan Tethyan levhalarının Kayma Hızının Düşük Olduğu Büyük Afrika bölgesini altüst ettiğini ve Hint Okyanusu'nun altında bu negatif jeoit anomalisinin oluşumuna yol açan kabarcıklar ürettiğini gösteriyoruz.

Bilgisayar simülasyonu Afrika'nın altındaki tektonik plakaların yaklaşık 30 milyon yıl önce alt mantoya ulaştığını ve buna karşılık olarak manto kabarcığının yaklaşık 20 milyon yıl önce Hint Okyanusu'nun altında yükselmeye başlayarak buranın, gezegenin en hafif bölümü hale gelmesine yol açtığını da tahmin etmeyi başardı.

Bilim insanları bu anomalinin milyonlarca yıl daha süreceğini ve mantodan gelen madde akışı durduğunda sona erebileceğini tahmin ediyor.

Okyanuslar 'alarm' veriyor

 

Okyanusun dibinde feci şekilde patladı

 

Hint Okyanusu'nun ortasında 'Kırmızı Mescit'

 

Güneş'te 100 bin kilometrelik devasa leke!

 

'Devasa' keşif: Uzay-zamanı büküyor!

 

Dünya,10 kat daha büyük devasa bir gezegen olabilirdi!

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.02 Temmuz 2023 08:50

    YERÇEKİMINİN EN FAZLA OLDUĞUĞU YERLER EKVATOR KUŞAĞININ ÜZERİNDEKİ HAYALİ ÇİZGİ ÜZERİNE EN YAKIN ALANLARDIR EKVATOR ÇİZGİSİNİN BİR ADIM YUKARISINA GEÇİLDİĞİNDE KUZEYİN ÇEKİM ALANI DAHA FAZLA OLUYOR GÜNEY YÖNÜNDE BİR ADIM ATILDIĞINDA GÜNEYİN ETKİSİ ARTIYOR KENYALI UZUN MESAFE KOŞUCULARI BU NEDENLE DAHA BAŞARILI OLUYORLAR UZUN MESAFE KOŞUCULARIMIZ MARATONLARA EKVATOR KUŞAĞINA EN YAKIN YERLERDE HAZIRLANIP KAMP/ANTREMAN YAPMALIDIR