BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisOfise dönüş için bastıran patronlar bedel ödeyebilir----

Ofise dönüş için bastıran patronlar bedel ödeyebilir

Ofise dönüş için bastıran patronlar bedel ödeyebilir
23 Kasım 2023 - 18:07 www.finansgundem.com

Pandemi sonrası çalışma düzenleri kurumsal hayatı adeta altüst etti. Üstelik ofise dönüş için sert politikalara başvuran işverenler için işyerinde ayrımcılık davası riskleri de artıyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kurumsal şirketlerde işverenler şimdilik ofise dönüş savaşını kazanmış gibi görünüyor. Ancak Fortune’un haberine göre katı ofise dönüş kuralları uygulayan şirketler hukuki zorluklarla karşı karşıya kalabilir.

Pandemi sonrasında değişen işgücü dinamikleri işverenleri benzersiz zorluklarla sınıyor. Bireysel koşullar dikkate alınmadan ofise dönüş konusunda ısrar eden yöneticiler şirket içi ayrımcılık gibi ciddi yasal suçlamalarla karşı karşıya. Habere göre bu endişeler spekülasyonların da ötesine geçiyor. Zira çalışanların ayrımcılık şikayetlerinde ciddi bir artış yaşanıyor.

Katı ofise dönüş politikaları engelli çalışanları, anneleri ve yaşlı çalışanları orantısız bir biçimde etkiliyor. Üstelik bazı durumlarda bu politikalar iş yasalarını da ihlal eder hale gelebiliyor.

Engelli ayrımcılığı ikilemi

Şirketler için en acil sorunlardan biri engelli ayrımcılığıdır. Birçok çalışanın üretkenlik veya performansta bir düşüş olmadan iki yıldan fazla bir süredir uzaktan çalışması, işverenlerin yüz yüze çalışma ihtiyacını haksız çıkarırken yasal sorunları da beraberinde getiriyor.

ABD Ulusal Engellilik Enstitüsü'nün yönetici direktörü olan Thomas Foley, engelli çalışanların işe gidip gelme, işyeri erişilebilirliği ve mikro (veya daha büyük) saldırganlıklarla karşılaşma potansiyelinin daha yüksek olduğu konusunda uyardı. ABD Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu (EEOC) Sözcüsü Brandalyn Bickner, Engelli Amerikalılar Yasası’nın (ADA) yükümlülüklerinin ‘işyeri politikalarını değiştirmeyi’ ve ‘bir işverenin belirli standartlardan feragat etmesini veya evde çalışması gereken biri için tele-çalışma programını başka bir şekilde değiştirmesi’ gerektirebileceğini söyledi.

Haberde emsal oluşturabilecek bir davada bir tesis yönetimi şirketinin ayrımcılık sorununun çözülmesi için 47.500 dolarlık tazminat anlaşmasını kabul ettiği de belirtiliyor.

Yaşlı çalışanlar

Ofise dönüş uygulamaları yaşlı çalışanları özellikle etkiledi. Carewell'in yakın tarihli bir anketine göre 50 yaşın üzerindeki çalışanların %25'inin ofise dönüş zorunlulukları nedeniyle emekliliği daha ciddi bir şekilde düşünmeye başladı. Araştırma aynı çalışanlara uzaktan çalışma seçeneği sunulması halinde emekliliği düşünme ihtimalinin %43 oranla azaldığını gösteriyor. Bu rakamlar yalnızca yaşlı çalışanların tercihlerini vurgulamakla kalmıyor, aynı zamanda esnek olmayan ofise dönüş politikalarının olası istenmeyen sonuçlarının da altını çiziyor.

Yaşlı çalışanların ofise dönüş uygulamalarına karşı direnişi sadece tercihle de alakalı değil. Zira şirketlerdeki yaş ayrımcılığı ile ilgili endişeler de öne çıkıyor. Ofise dönüş politikaları yaşlı çalışanları erken emekliliğe zorlarsa veya yaşlı bireylerin çalışma koşullarının genç meslektaşlarına kıyasla daha az elverişli hale getirirse işverenler hukuki olarak yaş ayrımcılığı suçlamalarıyla karşı karşıya kalabilir.

Çocuk sahibi çalışanlar ve cinsiyet ayrımcılığı

Ofise dönüş politikalarına dair yasal riskler çalışan ebeveynler ve özellikle de anneler üzerinde daha da ciddi hale geliyor. Uzaktan çalışmadan ofis çalışmasına geçiş, çalışan ebeveynlerin, özellikle de annelerin, mesleki sorumlulukları ile çocuk bakımı yükümlülükleri arasındaki denge sorunlarını odak noktası haline getiriyor. Ofise dönüş zorlamalarının yasal sonuçları, çalışan ebeveynlere yönelik dolaylı ayrımcılık ve eşitsiz muamele potansiyelini oluşturuyor.

Araştırmalar, çalışan annelerin çalışma düzenlemelerinde esnekliğin yoksun olmasından orantısız bir şekilde etkilendiğini tutarlı bir biçimde ortaya koyuyor. Veriler, çalışan annelerin babalara göre neredeyse iki katı kadar çocuk bakımıyla ilgili stres nedeniyle işlerini bırakmayı düşündüğünü ortaya koyuyor. Ayrıca, babaların %17'si, annelerinse %30'u çocuk bakımı ihtiyaçlarına uygun çalışma saatleri bulmakta zorluk çektiğini bildiriyor. Bu eşitsizlik sadece çalışan annelerin karşılaştığı zorlukları vurgulamakla kalmıyor, aynı zamanda işyerinde potansiyel cinsiyet ayrımcılığına ilişkin endişeleri de artırıyor.

Hukuki açıdan bakıldığında, bu eşitsizlikler iş kanunları kapsamında ayrımcılık suçlamalarına yol açabilir. Çalışan ebeveynlere, özellikle de annelere makul bir düzenleme veya esneklik sağlayamayan işverenler, dolaylı olarak ayrımcılık yapıyor şeklinde görülebilir. Ofise dönüş uygulamaları, belirli çalışan grupları için elverişsiz bir çalışma ortamı yaratarak eşit istihdam fırsatı yasalarını ihlal ettiği şeklinde yorumlanabilir.

Teknoloji devi Nvidia ofise dönmüyor

 

Amerikalı emekliler ofise dönmek istiyor

 

PwC İngiltere: İş isteyen önce ofise gelecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)