BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinO hastalığın tedavisi cinsiyete göre farklılık gösteriyor!----

O hastalığın tedavisi cinsiyete göre farklılık gösteriyor!

O hastalığın tedavisi cinsiyete göre farklılık gösteriyor!
30 Nisan 2023 - 12:20 www.finansgundem.com

Dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu teşhisi konulmuş erkek çocukların tedavisinde ilaç kullanımının kız çocuklardan daha fazla olduğu ortaya koyulurken, hastalığın ırk ve ebeveyn eğitim düzeyi ile de doğrudan bir ilişkisi olduğu belirtildi.

Teknolojik cihazların ve çevredeki uyaranların artıp farklılaşması çocuklarda Dikkat Eksikliği/ Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) görülme sıklığını artırıyor. 

DÜNYA GENELİNDE ARTIŞ YAŞANIYOR

Journal of the American Medical Association'da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre ABD ve diğer yüksek gelirli ülkelerde son zamanlarda DEHB teşhisi konan çocuk sayısı oldukça fazla. Birleşik Devlet Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre ise, DEHB teşhisi konan ABD'li çocukların yüzdesi 1999'da %5,5'ten 2018'de %9,8'e yükseldi. CDC'nin 2022 raporu, DEHB tanısı alan ABD'li çocukların %77'sinin tedavi gördüğünü ve %69'unun ilaç aldığını ortaya koyuyor. 

CİNSİYETE GÖRE FARKLILIK GÖSTERİYOR

Bununla birlikte, çoğu çocuk DEHB ilacı ve ayakta akıl sağlığı hizmeti almadı. Ebeveynlerinin DEHB bildirdiği 1.206 çocuğun %26.2'si ayakta akıl sağlığı hizmeti; %12.9'u DEHB ilaçları alırken %34.8'i tedavilerden herhangi birini almıştı. İncelenen bu gruptaki çocukların 826'sı kız, 380'i erkekti.

Erkeklerin %15'i DEHB'lerini tedavi etmek için ilaç alırken, kızların sadece %7'si ilaç kullanıyordu.

Sözkonusu ilaçların kullanımı ile ilgili ırksal bazda da benzer bir fark görüldü. Beyaz çocukların %14'ü, siyah çocukların %9'u ilaç alıyor. Özellikle, siyah çocukların uyarıcı ilaçlar alma olasılığı beyaz çocuklara göre daha azdı. Fark, uyarıcı olmayan ilaçlar için daha küçüktü.

EĞİTİMLİ AİLEYE SAHİP OLANLARDA ORAN DÜŞÜYOR

Öte yandan anne-babası lise mezunu bile olmayan çocuklarda ilaç kullanımı, anne-babası yüksek öğrenim görmüş çocuklara göre daha yaygındı. Düşük ebeveyn eğitimi seviyeleri, DEHB'si olan ve ayakta ruh sağlığı tedavisi gören çocukların daha yüksek oranlarıyla da ilişkilendirildi.

Araştırmacılar, daha yüksek eğitim ve gelir düzeyine sahip ailelerin, çocuğun DEHB'sini yönetmek için geleneksel tedavilere başvurmak yerine özel ders, spor programları ve diyet değişiklikleri gibi geleneksel olmayan stratejiler arayabileceklerini öngörüyor. 

Türkiye'nin nüfusundaki çocuk oranı belli oldu

 

İşte geleceğin başarılı girişimcileri olan çocukların ortak özellikleri...

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)