BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemNeiman Marcus: Özel sermayeye yönelik haçlı seferi ters tepti----

Neiman Marcus: Özel sermayeye yönelik haçlı seferi ters tepti

Neiman Marcus: Özel sermayeye yönelik haçlı seferi ters tepti
05 Ekim 2020 - 10:24 www.finansgundem.com

Neiman Marcus’tan yapılan açıklamada, kredi kuruluşlarının özel sermaye şirketlerinin gücüne açtığı savaşın ters teptiği söylendi

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Neiman Marcus Mayıs ayında iflas koruma başvurusunda bulunduğunda, bu bir Amerikan trajedisi gibi görünmüştü. 113 yıllık lüks giyim mağazasının kapanması, korona virüs nedeniyle yürürlüğe konan karantina önlemleri tarafından tetiklenmiş, şirketin 14,000 çalışanının ücretsiz izne çıkarılmasıyla sonuçlanmıştı.

Kredi kuruluşları perakendecinin kapanmasından endişeliydi. Yine de, bir serbest fon yöneticisi için durum fırsata dönüştü. Küçük bir serbest fon olan Marble Ridge Capital’ın kurucusu Dan Kamensky, önceki iki yılı Neiman’ın sahipleri, Ares Management (California’da 165 milyar dolar değerindeki bir varlık fonu yöneticisi) ve Canada Pension Plan Investment Board’la çekişerek geçirmişti.

Kamensky’nin Neiman Marcus’u satın almak gibi bir niyeti yoktu. Bunun yerine, Kamensky’nin sıkıntısı, 2019 yılında gerçekleşen karmaşık bir borç yapılandırmasıydı. Zincir mağazaların sahibi, uygunsuz bir şekilde, şirketin en değerli varlıklarından olan çevrimiçi perakendesi MyTheresa’nın hisselerini ele geçirmişti.

Ares ve CPPIB, MyTheresa’nın kontrolünü ele geçirmesinin Neiman’ın hissedarlarının ve kreditörlerinin, aksi takdirde felakete dönüşebilecek 6 milyar dolarlık kaldıraçlı satın alımdan bir miktar değer elde edebileceği anlamına geldiğini düşünmüştü.

Ancak bu hamle, Kamensky’e göre, kredi kuruluşlarını kandırdı. Kamensky’nin yürüttüğü kampanya fazla dikkat çekmedi. Şimdi Neiman Marcus iflasla yüzleşmişken, iddialarını ortaya koymak için yeni bir fırsat doğdu.

47 yaşındaki eski avukat, özel sermaye şirketlerinin, kredi kurumlarını nasıl kötüye kullandığını anlatan bir dosya hazırladı. Kamensky aynı zamanda, büyük hukuk şirketleri ve yatırım bankalarının, satın alım gruplarıyla çalışarak kredi kuruluşlarını ve tahvil sahiplerini ezmeye çalışmasının sistemsel bir problem olduğunu ortaya koydu. Kredi kuruluşları ve tahvil sahiplerinin başarısız şirketlerin yasal sahipleri olması gerekiyordu.

Temmuz ayının sonlarında, Houston’daki bir iflas mahkemesi Kamensky’nin, Ares ve CPPIB’ye yönelttiği, MyTheresa’yı yasalara uygun olmayan bir şekilde kredi kuruluşlarından kaçırdığı iddialarını gündeme getirdi. İki ayrı savcılık soruşturmasında en azından “geçerli” hileli transfer iddiaları bulundu. Kamensky de Neiman’ın küçük kredi sağlayıcıları için 172 milyon dolarlık bir tazminat kopardı.

Bu zafer kısa sürdü. 3 Eylül tarihinde, FBI ajanları Kamensky’i New York’un banliyösündeki evinde, dolandırıcılık, gasp ve rüşvet iddiaları üzerine tutukladı. Kamensky, bir rakibine mahkeme sonucunda elde edilen varlıklara teklif vermemesi için baskı yapmış, kendi şirketi Marble Ridge’in bunları daha ucuz bir fiyata satın alması için uğraşmıştı. Bu suçlamaların öncesinde, Kamensky ABD Adalet Bakanlığı’nda verdiği ifadede, bir rakibi üzerinde baskı kurarak “büyük bir hata” yaptığını söylemişti.

Tutuklama Wall Street’te şok etkisi yarattı. Kamensky’nin durumu fazla sempati toplamasa da, özel sermaye şirketlerine karşı yürüttüğü haçlı seferi, borç piyasasındaki bir çok insanın sıkıntılarına tercüman oldu. Marble Ridge gibi kredi kuruluşları, yıllardır Toys R Us ve J Crew gibi şirketlerde hisseleri olan satın alım şirketlerinin, yatırımlarının karlılığını sürdürmesi için hukuki ve etik sınırları zorladığı konusunda şikayette bulunuyordu.

Neiman Marcus’un sahiplerinin iftira atmakta gecikmediği ve diğer kredi kuruluşlarının da sırtını döndüğü Kamensky, özel sermaye/serbest fon savaşlarının çirkinliğini ortaya koyan nadir serbest fon yöneticilerinden oldu.

Şimdilerde bu durum, Kamensky’nin işlediği suçlarla görmezden geliniyor. University of California Öğretim Üyesi Jared Ellias, “özel sermaye şirketlerinin, kaldıraçlı satın alımlara fon sağlayan kredi kuruluşlarını koruması gerektiği yönünde bir görüş vardı” dedi. “Artık umursamıyorlar ve kendi kredi sağlayıcılarını ateşe atmaktan çekinmiyorlar.”

Özel sermaye devi finans teknolojisine yatırım yapıyor

 

Özel sermaye şirketleri pandeminin kötü adamları olabilir

 

Özel sermaye fonları saldırıya hazırlanıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)