BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinMilyonerliğe götüren 13 kolay adım----

Milyonerliğe götüren 13 kolay adım

Milyonerliğe götüren 13 kolay adım
25 Temmuz 2022 - 18:05 www.finansgundem.com

35 yaşında emekli olan ve 1 milyon dolarlık birikime ulaşan Steve Adcock bu hedefe gidebilmek için attığı 13 kolay adımı paylaştı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Milyoner olmak ve erken emeklilik kendini güvende hissetmek isteyen herkesin hayali niteliğinde. CNBC’nin haberinde Steve Adcock’un bu hedefe ulaşmak için uyguladığı 13 oldukça basit kurala yer veriliyor.

Adcock 23 Aralık 2016 tarihini asla unutamayacağını belirtiyor. Zira söz konusu tarih bireysel yatırımcının tam zamanlı olarak çalıştığı son gün: “Eşim ve ben sırasıyla 33 ve 35 yaşlarımızda bilgi teknolojileri sektöründe 870 bin dolarlık birikim yaptıktan sonra emekli olduk. Piyasalardaki yükselişin de yardımıyla net servetimiz 1 milyon dolara yükseldi.”

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre zengin bir aileden doğmayan ve kendi işletmelerini başlatmayan çift sadece sıkı çalışarak ve stratejik finans hamleleri gerçekleştirerek emeklilik planlarını gerçekleştirecek seviyeye ulaşmış. Adcockların 14 yıllık kariyerlerinin ardından emekli olmalarını sağlayan 13 çok basit finans kuralı ise şöyle:

1. ‘Hayalinizin peşinden gidin’ gibi tavsiyeleri umursamadım

Adcock daha yaratıcılık gerektiren tutkuların faturaları ödemek için her zaman yeterli olamayabileceğini belirtiyor. Kendi tutkusunun da fotoğrafçılık olduğunu belirten Adcock güçlü yanınınsa bilgisayar mühendisliği olduğuna dikkat çekti.

2004 yılında, bir yazılım mühendisi olarak başlangıç maaşının 55.000 dolar olduğunu belirten Adcock 2016 yılına kadar maaşının 100.000 doların üzerine ulaştığını söyledi. Milyoner genç emekli konuyla ilgili şu tavsiyelerde bulundu:

“Eğer tutkularımın peşinden gitseydim bu maaşlara ulaşabileceğimden emin değilim. Hobilerinizi yüksek ücretli, pazarlanabilir bir kariyerle birleştirmek mümkün olsa da bu düşündüğünüzden daha az yaygındır. İyi olduğunuz alanlar etrafında bir kariyer oluşturun.”

2. Milyonerleri takip ettim

Kariyeri boyunca birçok zengin insanla tanıştığını belirten Adcock bu insanları kıskanmak yerine ne yaptıklarını not alarak izlediğini belirtiyor:

“Üniversiteden sonra birlikte çalıştığım Brian'ı asla unutmayacağım. Benden birkaç yaş büyüktü ve altı yaşında bir Honda Accord kullanıyordu. Milyoner olmasına rağmen ucuz bir Casio saati vardı ve marka kıyafetler giymiyordu.

Brian her zaman ofisteki ilk kişiydi, asla ofis politikalarına batmadı ve genellikle daha fazla sorumluluk almak için gönüllü oldu. O paralı bir aileden gelmiyordu. Bunun yerine, servetini yatırım yaparak ve harcamalarını kontrol ederek kazandı.”

3. Kaybeden insanları hayatımdan çıkardım

Adcock sadece barlarda içki içmeyi ve para harcamayı seven insanlarla takılan insanların büyük olasılıkla aynı miktarda para harcayacağını söyledi:

“Etrafımdaki insanları güncelleyerek hayatımı da güncelledim. Ofisteki en iyi performans gösteren insanlarla ilişki kurdum. Benden daha başarılı olan insanlarla fazladan zaman geçirdim. Misyonum onlarla bir ilişki kurmaktı. Onların alışkanlıkları bana da bulaştı. Birbirimizi motive ettik.

Daha iyi finansal kararları vermeye başladım ve alkolü azalttım. İş yerinde, düzenli olarak fazla mesai yaptım ve tıpkı yüksek performans gösterenlerin yaptığı gibi zam ve terfi istedim. İşe yaradı.”

4. Fırsatları değerlendirdim

ABD’deki emeklilik yatırım programlarından sonuna kadar faydalandığını açıklayan Adcock ayrıca bireysel yeteneklerini geliştirmek için de fırsatları değerlendirdiğini söyledi:

“Tam zamanlı işiniz, bilgisayar programlama, muhasebe ve zaman yönetimi gibi istihdam edilebilir becerilerinizi artırmanıza yardımcı olacak eğitim ve öğretim fırsatları da sunabilir. Bu beceriler, kariyeriniz boyunca terfi ve zam almak için kullanılabilir.”

5. 14 yılda beş kez şirket değiştirdim

Yeni bir işe girmek genellikle zam almanın en kolay yoludur. Daha yüksek bir maaş müzakere etmek sürecin doğal bir parçasıdır. Adcock her şirket değiştirdiği sırada %15 ila %20 zam aldığını belirtiyor. Bu oran aynı süreçte işverenlerin sunduğu %3’lük yaşam maliyeti fiyat artışlarının çok üzerinde:

“Sadece işinizi çok sık değiştirmemeye dikkat edin. Her pozisyonda en az bir yıl kalmaya çalışın, çünkü bazı işverenler sık sık iş değiştiren adayları işe almayacaktır. İşe alım ve uyum sağlama süreci pahalıdır.”

6. Her şeyi otomatikleştirdim

Adcock ödeme planlarını ve emeklilik yatırımlarının tamamını otomatik talimatlarla gerçekleştirdiğini belirtiyor. Genç emekli bu sayede her maaşta birikim sağlayabildiğini söyledi:

“Ayrıca elektrik, su faturaları ve hatta bazı kredi kartları gibi ödemeler için otomatik ödeme talimatına kaydoldum. Tek bir ödemeyi bile kaçırmadım ve geç ödeme ücretlerinden, faiz ödemelerinden ve diğer cezalardan kaçındım.”

7. Nefret duyan uzak durdum

Adcock’a göre önemli bir hamle yapmanın en talihsiz bir yanı, nefret duyulan insana dönüşmek: “İnsanlar paranızı farklı farklı şekilde harcadığınız için sizi eleştireceklerdir. Happy hour saatlerinde bara gitmeyi reddederseniz arkadaşlarınızdan bazılarını kaybedersiniz. Bu her zaman kolay değildir, ancak nefreti görmezden gelmek zenginlik inşa etmenin ayrılmaz bir parçasıdır.”

8. Komşuların ne yaptığıyla ilgilenmedim

Genç emekli komşularının yaptığı yatırımlara uyum sağlamak zorunda hissetmediğini söylüyor:
“Komşum yeni marka bir araba, bir bot veya ev aldı diye ben de almak zorunda değilim. Komşuları görmezden gelmenin en iyi yolu kendi hedeflerinize odaklanmaktır. Eşim ve ben her gece köpeklerimizi mahallede gezdirirken gelecek beklentilerimiz hakkında konuşurduk. Bu, hedeflerimizi zihnimizin ön planında ve merkezde tutmamıza yardımcı oldu. Başkalarının harcama alışkanlıklarının bizimkini etkilemesine izin vermedik.”

9. İletişimde açık olmaya öncelik verdim

Adcock eşlerin aynı hedefe dahil olmasının çok önemli olduğuna dikkat çekti:

“Çoğu zaman, eşlerin harcama alışkanlıkları, hedefleri ve hayalleri hakkında farklı fikirleri vardır. Kontrol edilmezse, bu farklılıklar ilişkide finansal hedeflerinize ulaşmanızı engelleyen tartışmalara ve diğer sorunlara neden olabilir.

Sağlıklı ilişkiler, eşinizle açık iletişime bağlıdır, böylece hedeflere ve sizi neyin mutlu ettiğine uyum sağlayabilirsiniz. Eşim ve ben her gün gelecekteki hedeflerimiz hakkında konuşarak geleceğimizin nasıl görünmesi ve adım atacağımız adımlar hakkında fikir birliğinde kaldık.”

10. Sağlığımı öncelikli hale getirdim

Adcock hayatın sadece paradan ibaret olmadığına dikkat çekiyor. Bu sebeple sağlık durumunu en yüksek öncelik haline getirdiğini belirtiyor:

“Sağlığınızı iyi olması sizi daha mutlu ve daha üretken kılar ve aynı zamanda beklenmedik tıbbi harcamaların olasılığını azaltır. 2007'de formsuz ve sağlıksızdım. Daha iyi beslenerek ve düzenli egzersiz yaparak yaşam tarzımı değiştirmeye karar verdim. Sonraki iki yıl boyunca 70 kilo verdim ve hayatım boyunca en iyi formumu sağladım.

Bugün 41 yaşındayım ve her gün ağırlık antrenmanına devam ediyorum. Bu yıl, eşim ve ben yedi dönümlük mülkümüzde özel bir ev spor salonu inşa etmek için 10.000 dolar harcadık. Şimdiye kadar harcadığımız en iyi paraydı.”

11. Kredi kartı borçlarından kaçındım

ABD’de bireylerin toplam 840 milyar dolardan fazla kredi kartı borcu bulunuyor. Faiz oranlarının yükselmesiyle birlikte artan kredi kartı borçları en tehlikeli borçlar arasına giriyor. Adcock konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Kredi kartı faizinde tek bir dolar bile ödemedim ve bunun çoğunu babama borçluyum. O bana kredi kartı borcunun bir ay bile olsa sarkmasının kabul edilemez olduğunu öğretti. Birçok insan için kredi kartları, sahip olunmayan paranın harcanmasını fazlasıyla kolaylaştırır. Bu, hızla kontrolden çıkabilen bir alışkanlıktır.

Kredi kartlarını ödemelerde kolaylık sağlamak için kullanıyorum. Birçok kartın müşterilerine sunduğu dolandırıcılık koruması ve zımni garantiler, onları benim değerli kılıyor. Ancak bakiyemi her ay düzenli olarak ödüyorum. 30'lu yaşlarımın ortalarında emekli olabilmemin büyük bir nedeni de bu.”

12. Her zaman ‘evet’ dedim

Adcock meslek alanında kendisine sunulan tüm işleri kabul ettiğini ve bu sayede mesleğinde yükselebildiğini belirtiyor:

“Bana teklif edilen bir işi nasıl yapacağımı bilmesem bile, her zaman meydan okumayı kabul eder ve başladığım gibi işi çözerdim. Bir Cuma günü ofiste, çalıştığım şirketin CEO'su ile bir toplantıya çağrıldığımı hatırlıyorum. İçeri girerken gergindim, ama toplantının şimdiye kadar elde ettiğim en iyi kariyer fırsatı olduğu ortaya çıktı.

Şirket üzerimdeki bütün bir yönetim ekibini kovdu ve teknoloji bilgisi direktörü olmamı istediler. Düşük seviyede bir yazılım geliştiricisi olarak, bu dev sıçrama göz korkutucu görünüyordu. Daha önce hiç yönetici olarak çalışmamıştım ve bu kadar büyük bir terfi için tamamen hazırlıksız hissettim.

Aklım bana ‘Teşekkürler, ama hayır’ dememi söylüyordu ama ben yine de kabul ettim. Çok fazla soru sordum, kendime akıl hocaları buldum ve o noktadan itibaren tüm kariyerimi geliştirmek için ihtiyacım olan deneyimi kazandım.”

13. Bara gitmeyi bıraktım

Adcock mesleğinde yükselişiyle birlikte hedeflerine engel olan bazı alışkanlıklardan kurtulduğunu da belirtiyor:

“Kariyerimin başlarında, sık sık iş arkadaşlarımla bara gidiyordum. Her gidişimde, içme ayrıcalığı için 70 ila 100 dolar harcardım. Bir ay boyunca, bar alışkanlığım yüzünden cüzdanımdan 350 ila 400 dolar boşaldı.

Birgün, bu gidişleri atlamaya karar verdim. Bunun yerine bu parayı yatırıma yönlendirdim. Bu para 35 yaşında inşa ettiğim 1 milyon dolarlık yatırım maya oldu.

Alkol ve pahalı latte harcamalarınızı kontrol altında tutun. Ara sıra dışarı çıkmak sorun değildir. Ancak bu bir alışkanlık haline gelirse, olması gerekenden daha fazla para harcayarak gelecekteki benliğinizin kalitesini düşürüyorsunuz demektir.”

Ekonomiyi uzaktan çalışanlar besliyor

 

Milyoner girişimci UFO avlayacak

 

Genç milyonerler pahalı alışverişleri erteledi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)