BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMevduat getirilerinde yükseliş sürecek mi?----

Mevduat getirilerinde yükseliş sürecek mi?

Mevduat getirilerinde yükseliş sürecek mi?
22 Kasım 2023 - 17:25 www.finansgundem.com

TCMB'den beklenen yeni önlemler ve bilanço makyajlama adımlarıyla, mevduat getirilerindeki yükselişin devam etmesi bekleniyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre yılbaşında yüzde 15.5 civarında olan üç ay vadeli Türk Lirası (TL) mevduatın ortalama faizi 10 Kasım haftası itibarıyla yüzde 45.85'e yükseldi. Yüksek faizlerle birlikte mevduata olan talep de artış gösterdi. Politika faizinde gerçekleşen artışlar ve sadeleşme adımlarıyla birlikte TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı yüzde 38,55'e yükselerek 6,5 ayın zirvesine çıktı.

Ekonomi yönetimi mevduattaki dolarizasyonu kademeli olarak azaltmak istese de, ortaya çıkan TL likidite dönem dönem mevduat faizlerindeki yükselişin durmasına neden oluyor. Oluşan likidite TCMB'nin attığı adımlarla piyasadan çekiliyor.

Ekonomim'de yer alan habere göre, TCMB'nin güncel fonlama yapısına bakıldığında 1.7 trilyon TL'lik toplam fonlamanın sadece 30 milyar TL'si, TL cinsi yapılan açık piyasa işlemleri geri kalanın tamamı ise swap işlemlerinden yani döviz cinsinden oluşuyor.

Mevduat faizlerinde artış bekleniyor

TCMB bu dönemlerde zorunlu karşılıklarda yaptığı artışlarla sistemi yeniden fonlar hale gelse de bankacılar genel seçimler sonrası piyasadan 1 trilyon TL likidite çeken zorunlu karşılık adımlarının devam edeceğini tahmin ediyorlar.

Bankacılar Merkez Bankası’ndan beklenen likidite azaltıcı yeni önlemler ve yıl sonuna doğru bilanço makyajlama adımlarının etkisiyle, getirilerdeki yükselişin devam etmesini bekliyor.

Bir bankacı mevduat faizlerinde yıl sonuna kadar daha da artış beklendiğini belirterek, "Bunda yıl sonu yaklaşırken, bilançolara yönelik yapılan ve büyütmeye yönelik uygulanan bilanço makyajı da etkili olacak. Bu yüzden mevduat faizleri daha da yukarı gidebilir" dedi.

JPMorgan, Merkez'den faiz artışında hız kesmesini bekliyor

 

Morgan Stanley'den TCMB'ye ilişkin faiz tahmini

 

Societe General'den TCMB Faiz tahmini

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mrrr22 Kasım 2023 18:04

    Enflansyon yüzde ikiyüzleri aşmış durumda resmi açıkladılar enflansyon yüzde altmış gerçek olmayan aslında iki mislini gecik geçecek yüzde elli faizden bahsediyorlar asla getirisi olmayan götürüsü olan yalan dolan