BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkMevduat faizlerinde eğilim tersine döndü----

Mevduat faizlerinde eğilim tersine döndü

Mevduat faizlerinde eğilim tersine döndü
09 Ocak 2024 - 07:50 www.finansgundem.com

Yüksek faizle toplanan mevduatın krediye dönüşmesinde yaşanan sıkışma ve azalan kredi iştahı nedeniyle, mevduat faizlerinde de eğilim tersine döndü. Bazı bankalarda 3 aya kadar vadeli mevduat faizi yüzde 40’ın altına indi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışı döngüsü ve kur korumalı mevduat (KKM) çıkış stratejisi sürecinde yükselen mevduat faizlerine ek olarak, yüksek faizden dolayı daralan kredi talebi bankaların marjlarını zorlarken, yıl başından itibaren bazı kamu ve özel bankalar mevduat faizlerini düşürmeye başladı.

Yılın son ayında hem politika faizi artışının hem KKM’den çıkış stratejisinin hem de bankaların bilanço düzeltme çabalarının etkisiyle yüzde 50’yi aşan TL mevduat faizleri yeni yılla birlikte gerilemeye başladı. Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, bazı bankalarda 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizleri yılı yüzde 45-47 seviyesinde kapatırken yeni yılla birlikte yüzde 41’e geriledi. Bazı özel bankalarda ise bu oran yüzde 36- 37 seviyeleri ile yüzde 40’ın da altına indi.

Merkez Bankası’nın politika faizinde yaptığı artışlar, kur korumalı mevduattan çıkış stratejisi, bankaların yılsonu bilanço düzeltme hamleleri nedeniyle geçen yılın son ayında yüksek seyreden standart TL mevduat faizlerinde yeni yılla birlikte düşüş başladı. Merkez Bankası verileri yılın son haftasında 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizlerinin akım olarak ortalama yüzde 52,5 ile yılı kapattığını ortaya koydu.

TCMB faiz artırım döngüsünün sonuna mı yaklaştı?

 

Kredi kartı borcunda rekor

 

Tüketici kredilerinde ivmelenme sürüyor

 

TCMB: Kredilerde sıkılaşma seyri sona erdi

 

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • F:G OKURU10 Ocak 2024 12:18

    Bankalar topladıkları mevduatı kredi için satamadıklarından faizleri düşürüyor. Mevduat istemiyorlar. Merkez bankası buna çare bulmalı. İşler iyi gitmiyor. 

  • Sakıp09 Ocak 2024 14:12

    Imf ile anlaşıp içeriye dışarıya güven sağlayıp faizleri sahtesinin degil gercek enflansyonun üzerine çekip yüzde yüzün üzerinde getiriye yatırıma paraya faiz vereceksin dövize baskıyı bırakıp gerçek değerine çıkartıp güven sağlamadıktan sonra piyasaların düzelmesi enflansyonun düzelmesi hayat pahalılıgının zamların durması imkansız

  • Selami Bakır09 Ocak 2024 13:07

    Dolar satarak % 45 faizle 2 aylık yatırmıştım. Vade sonunda ana para faizi ile birlikte sattığım dolarları geri alamadım. Üzerine bir miktar para ekleyerek aldım. Ne gerek var vade beklemeye, at dövizini köşeye kafan rahat.

  • tasarruf sahipleri fakirleşiyor.09 Ocak 2024 11:14

    bankalar faizleri  enflasyonun çok altına çekerek tasarruf sahiplerine haksızlık ediyorlar. Bu durumda dolara gidiş hızlanır.Enflasyon da düşmez ve artar.

  • Money09 Ocak 2024 10:06

    Zaten baştan eksi faiz veriyorlar bu reel getirisi asla olmayan zarardan paranın erimesinden başka işe yaramayan sözde mevduat faizlerinin yatırım olarak görülmesi deli saçmalığı enflansyonun yüzde ikiyüzlerde olacak verilen faiz kırklarda olacak işmi paranın sonunda yok olmasıdır