BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez'in faiz kararı sonrası dolarda yükseliş sürüyor----

Merkez'in faiz kararı sonrası dolarda yükseliş sürüyor

Merkez'in faiz kararı sonrası dolarda yükseliş sürüyor
23 Haziran 2023 - 06:13 www.finansgundem.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in serbest kambiyo rejimi açıklamaları sonrası 25 TL'yi aşan dolar/TL 25,5911 seviyelerinden işlem görüyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararının ardından döviz kurlarında yukarı yönlü hareketlilik yaşanıyor. Dünkü faiz kararı öncesinde 23,49’a kadar gerileyen dolar/TL, bu sabah 25,48’le rekor tazeledi.

Dolar/TL, yeni güne de değer kazancıyla başlamasının ardından saat 13.30 itibarıyla yüzde 2,88 artışla 25,5911'den işlem görüyor. Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 2,23 primle 27,8198'den, sterlin/TL de yüzde 0,6 yükselişle 31,9250'den satılıyor.

Dolar endeksi şu sıralarda yüzde 0,4 artışla 102,8 seviyesinde dengelenirken, euro/dolar paritesi yüzde 0,7 değer kaybıyla 1,0880 seviyesinde bulunuyor.

Analistler, küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl iki kez Faiz artırımına gidebileceğine yönelik söylemlerin güçlenmesiyle dolar talebinin arttığını söyledi.

ABD Kongresi'ndeki sunumuna dün devam eden Fed Başkanı Jerome Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) genel olarak faiz oranlarını bu yıl yeniden ve belki 2 kez daha artırmanın uygun olacağı görüşünde olduğunu aktardı.

Öte yandan, dün para politikası kararlarını açıklayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 8,50'den yüzde 15'e çıkardı.

TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, "Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir." ifadesine yer verildi.

Bugün dünya genelinde imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) veri gündeminin takip edileceğini aktaran analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 101'in destek, 103 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.

İnfo Yatırım Foreks bülteninde,'Dolar/TL paritesi temkinli seyrinin ardından sert yükseliş gösterdi. Dün gözler TCMB faiz oranı kararındaydı. Buna göre TCMB, faizleri %8,5'ten %15 seviyesine yükseltse de konsensüs beklenti olan %20'nin altında kaldı (İnfo Yatırım beklenti: %15). Karar metni incelendiğinde ise kademeli parasal sıkılaşma vurgusu dikkat çekerken verilen mesajlar piyasa tarafından olumlu karşılandı. Karar metninde ortodoks politikaya geçildiği sinyali de verildi. Karar sonrasında Dolar/TL paritesi 25 seviyesini aşarak rekor kırdı. Bugün ise TCMB Başkanı Erkan'ın bankalar ile bir toplantı gerçekleştirmesi bekleniyor. ABD tarafında ise Fed'in yıl sonuna kadar faiz artırımlarına devam edeceğini ifade etmesi sonrasında Fed Başkanı Powell dün de Senato'ya sunum gerçekleştirdi ve şahin tonunu korudu.'denildi

Dolar 24 lirayı aştı

 

JPMorgan: Doların hakimiyeti sürecek

 

Merkez Bankası faizi 650 baz puan artırdı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)