BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez’de yüksek faiz artırımı dönemi başlıyor----

Merkez’de yüksek faiz artırımı dönemi başlıyor

Merkez’de yüksek faiz artırımı dönemi başlıyor
19 Haziran 2023 - 08:32 www.finansgundem.com

Yönetim değişikliğinden sonra Merkez Bankası’nın ilk faiz artırımını bu hafta yapması bekleniyor. 1000 puanın üzerinde artırım öngörülürken faizlerin yüzde 20’nin üzerine çıkması tahmin ediliyor.

Merkez Bankası faiz kararı 22 Haziran 2023 Perşembe günü saat 14.00’te açıklanacak. Abdulkadir Selvi yazısında, "Perşembe günü ciddi oranda bir faiz artışı olacak" dedi.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Merkez Bankası’nın perşembe günkü toplantısında ‘ciddi oranda bir Faiz artışı’ olacağını söyledi.

"Ekonomi nereye gidiyor, faiz artırımı olacak mı?" başlıklı yazısında Selvi, "Perşembe günü faiz artırımı bekliyorum. Ayrıca hem bu ay hem de önümüzdeki ay ciddi bir faiz artırımı yapılması gerektiğine inanıyorum" ifadelerine yer verdi.

Selvi'nin yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Perşembe günü faiz artırımı bekliyorum. Ayrıca hem bu ay hem de önümüzdeki ay ciddi bir faiz artırımı yapılması gerektiğine inanıyorum. Hatta piyasalara bir mesaj olması açısından önden yüklemeli bir faiz oranı da olabilir. Ama bir anda yüzde 20’leri, yüzde 25’leri öngörmüyorum.
Mehmet Şimşek’in zaman ve sabır telkin etmesinden ve yumuşak geçişten bunu anlıyorum. Perşembe günü ciddi oranda bir faiz artışı olacak. Böylece ulusal ve uluslararası piyasalara, reel ekonominin gereği neyse o yapılıyor mesajı verilecek. Ama piyasalara bir şok yaşatılmayacak diye düşünüyorum."

2021 Mart’tan bu yana artışın yaşanmadığı politika faizi için perşembe günü kararını açıklayacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısından beklentiler büyük. Ekonomistlerin hepsi bir artış öngörüyor ancak EKONOMİ Gazetesi ile tahminlerini paylaşan uzmanların öngörüleri yüzde 20-25 seviyesine işaret ediyor.

Politika faizi yüzde 40 seviyesindeki enflasyona rağmen yüzde 8,5 seviyesinde bulunuyor. Tahminlere göre en düşük artış beklentisi 650 baz puan, en yüksek artış beklentisi ise 2650 baz puan seviyesinde. 17 ekonomistin verdiği tahminlerin medyanı yüzde 20-25 seviyesi olarak belirlendi. Yani en az 1150 baz puanlık artış ekonomistlerin öngörüleri dahilinde.

TCMB'nin faiz politikası nasıl olacak? Reuters'tan dikkat çeken tahmin

 

Ekonomistlerden faiz tahmini: Merkez Bankası'nın kararı ne olacak?

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan TCMB ve faiz açıklaması

 

Commerzbank'tan faiz ve TL yorumu

 

Erdoğan'dan faiz mesajı

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • K.Cem 19 Haziran 2023 11:09

    Baştan sona yaptıklarının yanlış oldugu ortaya çıktı ülkeyi olmayacak krize sokarak enflansyonu patlattılar

  • Fıtrat19 Haziran 2023 08:56

    Cehalete esir olarak dogmalarla yol alarak ilimin bilimin dışında faizlerin kesin yükselmesi gerekirken indirerek ülke tarihinin en büyük ekonomik krizine sebeb olmuş kurumdur