BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTCMB'nin faiz politikası nasıl olacak? Reuters'tan dikkat çeken tahmin----

TCMB'nin faiz politikası nasıl olacak? Reuters'tan dikkat çeken tahmin

TCMB'nin faiz politikası nasıl olacak? Reuters'tan dikkat çeken tahmin
16 Haziran 2023 - 20:06 www.finansgundem.com

Reuters Haber Ajansı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini ne kadar yükselteceğine dair tahminde bulundu

Reuters Haber ajansı TCMB'nin faiz artırımıyla ilgili bir tahminde bulundu. Reuters'ın yaptığı ankete göre Merkez Bankası'nın (TCMB) seçimlerin ardından gerçekleştireceği ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 1,150 baz puan artırarak %20'ye yükseltmesi bekleniyor.

TCMB FAİZİ %8,5'E ÇEKMİŞTİ

Son iki yılda TL'de keskin kayıp, enflasyonda ise hızlı tırmanışa sebep olan düşük faiz politikası çerçevesinde TCMB kademeli olarak 1000 baz puan Faiz indirimi gerçekleştirmiş, şubat ayındaki depremlerin ardından toparlanmayı desteklemek için 50 baz puan daha indirime giderek %8.5 seviyesine çekmişti.

ALIŞILAGELMİŞ POLİTİKALARA DÖNÜŞ İŞARETİ

Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin sonrasında sürdürülemez eleştirilerinin odağı olan ekonomi adımlarının ardından alışılagelmiş politikalara dönüşe işaret olarak Mehmet Şimşek, Hazine Bakanı ve uluslararası finansal deneyimi olan Hafize Gaye Erkan ise TCMB başkanı görevlerine atanmıştı.

ANKETE 15 KURUM KATILDI

Reuters anketine katılan 15 kurumun hepsi politika faizinde artışa gidileceğini öngördü. Tahminlerin medyanı bir haftalık repo faizinin 1,150 baz puan arttırılarak %20 seviyesine çekileceğini gösterirken, tahminler %12.5 ile %30 aralığında bulunuyor.

Kamu kontrollü bir yapıdan daha serbest politikalara geçişin önemli bir aşaması olarak görüldüğü için 22 Haziran'daki PPK kararı piyasa açısından çok önemli. Şimşek ya da Erkan bugüne kadar beklenen faiz artışlarının miktarı konusunda yorumda bulunmadığı için piyasanın faiz artış tahminleri de geniş bir bantta.

FAİZ ARTIŞI TEK SEFERDE Mİ GERÇEKLEŞECEK?

Ekonomistler faizlerdeki artışın tek seferde mi yapılacağını zamana mı yayılacağını anlamak için PPK metnindeki değişimlere de odaklanacaklar.

Öngörülen faiz artışı 2021 yılının Mart ayından beri politika faizi ile yapılan ilk sıkılaştırma adımı olacak. Ankette yılsonu politika faizinin seviyesi hakkındaki soruya yanıt veren ekonomistlerin medyanı %30 oldu. Tahminler %18 ile %35 arasında bulunuyor.

FAİZ ARTIŞI TAHMİNLERİ YAKLAŞIK 900 BAZ PUAN OLDU

TCMB'nin bugün yayımladığı reel ve finansal sektör tahminlerini derlediği piyasa katılımcıları anketinde faiz artış tahminleri yaklaşık 900 baz puan oldu.

Faiz artışına ilişkin bir başka endişe ise düşük faiz istekliliği ile bilinen Erdoğan'ın karara nasıl tepki vereceği idi. Erdoğan faiz artışını kabullendiğini bu hafta söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan TCMB ve faiz açıklaması

 

TCMB net rezervleri 2.5 milyar dolar arttı

 

TCMB'nin dövize müdahalesi 200 milyar dolara dayandı

 

Ekonomistlerden faiz tahmini: Merkez Bankası'nın kararı ne olacak?

 

JPMorgan'dan ECB faiz tahmini

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ga16 Haziran 2023 22:14

    Piyasalar için faiz bir araç fakat üretimi durdurmamalı. İşsizlik artmamalı. Zenginleri ezmemeli.

  • Rasyonel16 Haziran 2023 21:52

    Merkezin itibari bağımsızlığı yok güven kaybolmuş bütün dünya faiz arttırırken aylarca yıllarca aksini yapan inatla faizleri indiren ülkenin büyük ekonomik krize girmesine yolacan kurum

  • E.g.16 Haziran 2023 21:23

    FAIZ ARTIŞI ZAMANA YAYILMALI POLİTİKA FAİZİ HİÇBİR ZAMAN ENFLASYON ORANLARINDAN HİÇBİRİNİ GEÇMEMELİDİR İŞSİZLİK ORANLARI DA %3 SEVİYELERİNE DÜŞÜRÜLMELİDİR