BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez Bankası Hükümet'in yolunda----

Merkez Bankası Hükümet'in yolunda

Merkez Bankası Hükümet'in yolunda
25 Haziran 2014 - 07:04 www.finansgundem.com

Merkez Bankası, politika faizini 75 baz puan düşürerek yüzde 8.75’e indirdi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), dünkü kritik toplantısında politika faizi olan, bir hafta vadeli repo faizini ölçülü bir adımla 75 baz puan indirerek yüzde 8.75’e çekti. Milliyet'in haberine göre, hükümet tarafından faizleri sert bir şekilde indirmediği için eleştirilen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, geçen hafta yaptığı açıklamaya paralel piyasaya sürpriz yapmadı.
Başçı geçen hafta yaptığı açıklamada, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı duruşun korunacağı ve faiz indirimlerinin ölçülü olması gerektiğini vurgulamış. ‘Ölçülü faiz indirimi’nin ise ya 25, ya 50 ya da 75 baz puanlık değişimler olduğunu kaydetmişti.

Dolar 2.13 TL’de

Merkez’in Faiz kararının ardından BIST endeksi eksiye geçerken, dolar 2.12-2.13 TL aralığında işlem gördü. Gösterge tahvilin faizi ise yüzde yüzde 8.24’e kadar geriledi. Analistlere göre, faiz indirimi fiyatlara yansıdığı için piyasada fazla bir etki görülmedi.
Öte yandan Merkez Bankası, gecelik faiz oranları olan marjinal fonlama oranını yüzde 12, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 11.5 ve borçlanma faiz oranını yüzde 8’de sabit tuttu. Analistlere göre, Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandını yüzde 12’de sabit bırakarak, kendisine bir esneklik sağladı. Bu gerektiğinde likiditede adımlarıyla 275 baz puana kadar sıkılaştırma yapılabileceği anlamına geliyor.

‘Sıkı duruş sürecek’

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilen açıklamada, bu gelişmelerle uyumlu olarak yurtiçi özel kesim nihai talebinin ılımlı bir eğilim sergilediği kaydedildi. İhracatın ise dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle büyümeye olumlu katkı yaptığı ifade edilen duyuruda, Kurul’un talep bileşenlerinin mevcut görünümü altında 2014 yılında toplam talep koşullarının enflasyon baskılarını   sınırlayacağını ve cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceğini tahmin ettiği vurgulandı.

Açıklamada, geçen yılın ortalarından itibaren gerçekleşen birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımalarının kademeli olarak azalacağı belirtilerek şunlar kaydedildi:
“Baz etkisinin de katkısıyla bu aydan itibaren enflasyonda kayda değer bir düşüş gözleneceği tahmin edilmektedir. Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, son aylarda küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi de gözönüne alarak, bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirime gitmiştir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.”

‘TL dostu bir karar oldu’
Gülay Elif Girgin / Şeker Yatırım Başekonomist


“Merkez Bankası Para Politikası Kurulu haziran toplantısında 1 haftalık faiz oranını beklentilerin hafif üzerinde 75 baz puan indirdi. Her ne kadar indirim piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşmiş olsa da özelikle koridor esnekliğini aynı bırakmış olması genel olarak küresel belirsizlikler kaynaklı risklere karşı önümüzdeki dönemde gerekmesi durumunda TL’yi koruyucu etki yapacaktır.
 Bu çerçevede, alınan kararın TL dostu bir karar olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki döneme ilişkin olarak; enflasyonun gerileme trendine bağlı şekilde Para Politikası Kurulunun koridor esnekliğini kaybetmeden 1 haftalık repo faizlerini; cari fonlama faizidir; 29 Ocak öncesindeki seviyeler olan yüzde 7-7.5 seviyelerine indirmeyi tercih edeceğini düşünüyoruz.”

‘İndirime devam sinyali verdi’
Levent Durusoy / Yatırım Finansman Başekonomist

“PPK açıklamasında faiz indirimine neden teşkil eden unsur küresel likidite koşulları olarak sunuluyor.
 Merrkez Bankası’nın açıklamasında, çarpıcı olan ise para politikasının sıkılığının ölçütünün getiri eğrisinin şekline indirgenmiş olması ve bunun indirimlerin devamı yönünde verdiği sinyal. Duyuruya baktığımızda yataya yakın getiri eğrisinin sıkı para politikası anlamına geldiği mesajının altının oldukça kuvvetli şekilde çizilirken, bunun faizlerin genel düzeyinin enflasyon görünüm ve beklentilerine göreceli olarak nerede olduğundan bağımsız şekilde formüle edildiğine şahit oluyoruz. Bunun Merkez’in “ölçülü” indirimlere getiri eğrisinin şeklini idare edebildiği müddetçe devam etmeye niyetli olduğu şeklinde okumak mümkün.”

‘Jeopolitik riskler sürüyor’
Banu Kıvcı Tokalı / Halk Yatırım Başekonomist


“Faiz indirimleri, küresel likidite desteği ve enflasyonda azalan risklerle sürüyor. Küresel koşulların destekleyici olmasıyla ilgili artan sinyaller, para politikasının sıkı duruşunu esnetme yönündeki eğilimin belirginleşmesinde etkili oldu. Diğer taraftan, hem küresel likidite hem de iç enflasyon dinamikleriyle ilgili olumlu tablonun, hem de artan jeopolitik risklerin kalıcılığı ile ilgili daha net bir tablo oluşana kadar, para politikasındaki sıkı duruşu yansıtır bir şekilde faiz koridoru sabit bırakıldı. Destekleyici küresel likidite koşullarının korunması, içeride de enflasyonda beklenen olumlu gelişmeler olması durumunda, faiz indirim sürecinin gelecek ayki toplantısında da devam etmesini bekliyoruz.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)