BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaMemurların 7. dönem toplu sözleşmeden beklentileri ----

Memurların 7. dönem toplu sözleşmeden beklentileri

Memurların 7. dönem toplu sözleşmeden beklentileri
15 Ağustos 2023 - 11:35 www.finansgundem.com

Memur-Sen Konfederasyonu kamu çalışanlarının 7. dönem toplu sözleşmeden beklentileri araştırması yayınlandı.

Kamu Çalışanlarının 7. Dönem Toplu Sözleşmeden Beklentileri Araştırma sonuçlarına ilişkin açıklama yapan Memur-Sen refah payı talebinin enflasyonist ortamda haklı, her toplu sözleşmede gündeme gelmesi haliyle ise kalıcı bir talep haline geldiğini bildirdi.

Araştırmada Memur-Sen in refah payı talebine kamu çalışanlarının destek oranı %89 olurken, yeterli bulmayanların oranı %11 oldu.

Araştırmanın bir diğer sonucu ise seyyanen zammın emeklilere verilmemesinin kamu çalışanlarını emekli olma kararından vazgeçirdiğini ortaya koydu.

Açıklamada şöyle denildi:

"Kamu çalışanlarının her toplu sözleşme döneminde hükümetten talep ettikleri ve geçmiş iki yılda hükümetin toplu sözleşme dışında yasal düzenleme yaparak vermek zorunda kaldığı refah payı talebi; enflasyonist ortamda haklı, her toplu sözleşmede gündeme gelmesi haliyle ise kalıcı bir talep haline gelmiş durumdadır. Araştırmada Memur-Sen in refah payı talebine kamu çalışanlarının destek oranı %89 iken, yeterli bulmayanların oranı %11dir.

Seyyanen zammın emeklilere verilmemesi kamu çalışanlarını emekli olma kararından vaz geçiriyor. Seyyanen zammın emekli aylıklarına yansıtılmaması görevli aylığı ile emekli aylığı arasındaki farkı açarken bağlanma oranını %50 ye kadar düşürdü. Araştırmaya katılan kamu çalışanlarının yaklaşık %80 i seyyanen zammın emeklilere verilmemesinin emekliliği gelmiş memurların emeklilik kararlarını olumsuz yönde etkilediğini düşünmektedirler. Çalışanlar arasında verilmeyen seyyanen zammın memurların emeklilik kararlarını etkilemediğini düşünenlerin oranı ise sadece yaklaşık %10 düzeyindedir.

Araştırmaya göre, kamu çalışanlarının artırılmasını istediği yardım kalemleri içerisinde Eş Yardımı %40 ile ilk sırada yer almaktadır. Eş yardımını sırası ile %24 ile doğum, evlenme ve ölüm yardımı, %16 ile kreş yardımı takip etmektedir.

Hükümetin en düşük memur maaşının 22 bin TL olacağı vaadi son maaş artışlarında 1650 TL eksik yerine getirilmişti. Bu farkın kamu çalışanlarına ödenmesi yönünde Memur-Sen’in Toplu sözleşme teklifi içerisine koyduğu talep kamu çalışanlarına sorulmuştur. Araştırmada, bu konudaki Memur-Sen teklifine destek % 88 gibi oldukça yüksek bir düzeyinde ortaya çıkmıştır.

Kamu çalışanları Türkiye’nin bugünkü koşullarında maddi bir yardım almadan evlenebileceklerini ya da çocuklarını evlendirebileceklerini düşünmüyorlar. Araştırmaya katılanların yaklaşık %82 si evlenmek ya da çocuk evlendirmek için maddi yardıma ihtiyaç duyacağını ifade ederken, maddi yardımsız evlenebileceğini ya da çocuk evlendirebileceğini ifade edenlerin oranı sadece %4.49 dur.

Kamuda görevde yükselme sınavlarının bir süreye bağlı olmayan karmaşık ve dağınık haline karşı Memur-Sen bu sözleşme teklifinde sınavların en az üç yılda bir yapılmasını önerdi. Bu teklife kamu çalışanlarının desteği araştırmada yaklaşık %65 oranındadır. Çeşitli sebeplerle onaylamayanların oranı %17.69 dur.

Kamu çalışanları emeklerinin karşılığını alabilmek ve adil toplu pazarlık için mevcut yasanın yeterli olmadığına inanıyor! Kamu çalışanlarının yaklaşık %55 i 4688 sayılı yasayı işverenle müzakere ve mücadele koşulları açısından yetersiz bulurken, yeterli bulanların oranı sadece %24.54 te kalıyor.

Yapılan Beklenti Araştırmasında kamu çalışanları, yürüyen toplu sözleşme sürecinde sendikanın önündeki en zorlu engelin zor ekonomik koşullar olduğuna inanıyor. Çalışanların % 36sı bu konuda zor ekonomik koşulları öne çıkarırken, %21.11 i hükümetin katı tavrını öne çıkarmaktadır.

7. Dönem Toplu Sözleşme sürecine kamu çalışanlarının ilgisi yüksek! Süreç ağırlıklı olarak sosyal medyadan takip ediliyor! Çalışanların Yaklaşık %43 ü süreci sosyal medyadan takip ederken, İnternet haberlerinden takip edenlerin oranı yaklaşık %27dir. Sendikal ağlar ve temaslardan süreci takip edenlerin oranı %17.12 iken, bu oran radyo/tv den takip edenlerde %13.39 a gerilemektedir."

Memurlardan hükümetin zam teklifine tepki

 

Memur ve memur emeklileri müzakere sürecine odaklandı

 

Memur ve memur emeklisinin toplu sözleşme süreci başlıyor

 

Memur ve emekliye zam takvimi belli oldu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)