BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemLikidite tuzağına doğru sürükleniyoruz----

Likidite tuzağına doğru sürükleniyoruz

Likidite tuzağına doğru sürükleniyoruz
30 Mart 2020 - 17:55 www.finansgundem.com

FED piyasaları kurtarmak için elinden geleni yaptı fakat piyasalar likidite tuzağına sürüklenmeye devam ediyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Likidite nedir?

Likidite, bir finansal ürün, menkul kıymet yada gayrimenkulun nakde çevrilebilme kolaylığına verilen isimdir. 

Paraya çevrilebilen tüm aktifler likidite olarak kabul edilir. Kaynağın, tüzel ya da özel kişiliğe ait olması likit olma özelliğini engellemez. Örneğin; şahsa ait ev, araba gibi gayrimenkuller ya da bir şirkete ait tahvil ve benzeri menkul kıymetler likit ürünlerdir. Ayrıca tüzel kişiliğe sahip şirketlerde likidite kavramı farklı bir şekilde de hesaplanmaktadır. Bir işletmenin tüm borcunu karşıladıktan sonra elde kalan nakit seviyesi aynı zamanda şirketin likidite durumunu da belirlemektedir. Ayrıca işletmenin satışa çıkaracağı kaynağın nakde çevrilme durumu ne kadar kolaysa kaynağın o kadar likit olduğu söylenebilir.

Likidite tuzağı nedir?

Likidite tuzağı para arzındaki artışların faizleri daha fazla düşüremeyeceği bir aşamayı ifade eder. Bu aşamaya gelindiğinde ekonomiye enjekte edilen likidite atıl birikim biçiminde elde tutulmaya başlanır ve dolayısıyla para arzındaki artış ekonomiyi canlandırmaya yaramaz.

İnsanlar üç nedenle elde para talep ederler: (1) Günlük ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, (2) Gelecekteki sağlık vb sorunlarını karşılamak yani bir çeşit sigorta amacıyla, (3) Spekülasyon amacıyla (yani faiz ya da temettü gibi gelirler elde etmek üzere.) Spekülatif para talebi faiz oranıyla ters yönlü ilişkilidir. Keynes bu ters ilişkiyi tahvil fiyatlarından yola çıkarak açıklıyor: Tahvil fiyatı arttığında Faiz oranı fiilen düşmüş olur.

Tahvil fiyatının yüksek buna karşılık faizin düşük olduğu noktada para tutma eğilimi artar. Faizler en düşük düzeye indiğinde insanlar faiz oranının tekrar yükseleceği ve tahvil fiyatlarının düşeceği beklentisine girer ve spekülatif para talebi olarak ayırdıkları varlıklarını fiyatı düşecek tahvilleri almak için likit olarak elde tutarlar.

Likidite tuzağına sürükleniyor muyuz?

Bloomberg News’in haberine göre şu anda durum öyle gözükse de bu durum engellenebilir. FED’in ekonomiyi canlandırması için başka yolları da var. Nicel genişleme olarak bilinen program sayesinde uzan vadeli tahviller alınarak uzun vadede faiz oranlarının düşmesi sağlanabilir. Bu durum eflasyonun sıçramasına sebep olsa da günümüzde bu durum göz ardı edilebilir.

Bankacılar uyardı! Fed’in sınırsız varlık alımı piyasaları bozabilir

Devlet yardımı alan şirketlerin hisse geri alım yapmasına izin verilmemeli

FED tek başına ekonomiyi kurtaramaz

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)