BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiLarry Summers: Resesyon üç etkene bağlı----

Larry Summers: Resesyon üç etkene bağlı

Larry Summers: Resesyon üç etkene bağlı
10 Şubat 2023 - 15:08 www.finansgundem.com

Aykırı Ekonomist Larry Summers, bazı büyük risklerin ABD ekonomisinin çöküşüne neden olabileceğini düşünüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyonun düştüğüne dair veriler ve sıkı iş gücü piyasası eski Hazine Bakanı Larry Summers’ın ABD ekonomisinin geleceğine dair endişelenmesinin önüne geçemiyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Summers, ABD ekonomisini bekleyen tehlikelerin oldukça ciddi boyutta olduğunu söylüyor ve ekonominin her an uçuruma sürüklenebileceğinin altını çiziyor.

Ekonomi uçurumun kenarında

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, düşen enflasyon belirtileri ve birkaç güçlü iş raporu, Larry Summers'ın geceleri iyi uyuması için yeterli değil gibi gözüküyor. Aykırı ekonomist ve eski Hazine Bakanı, tüketicilerin nakitlerinin tükenmesinden, işletmelerin maliyetleri düşürmesinden ve ‘jeopolitik belirsizlikler’in artmasından endişe ediyor. Summers, bu risklerin birleşerek ‘çok büyük bir ekonomik çöküş’ü tetikleyebileceği konusunda uyarıyor.

Summers, yaptığı açıklamada, “Ekonominin, tüm bu risklerin bir araya geldiği şekilde ve bu yılın ortasında veya sonunda, bir uçurumun kenarında yürümek gibi oldukça riskli bir durumla karşı karşıya ve savunmasız kalacağını düşünüyorum” diyor. Summers, “Bunun olma ihtimalinin bir kesinlik olduğunu söylemiyorum ancak risklerin önemli ölçüde arttığını düşünüyorum” şeklinde konuşuyor.

Yüzde 2 hedefi zor olsa da mümkün

ABD ekonomisi Ocak ayında 517.000 iş ekleyerek işsizlik oranını son 53 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 3,4'e çekti. Tüketici fiyat endeksi ile ölçülen yıllık bazda enflasyon ise Haziran ayındaki yüzde 9,1'lik zirvesinden Aralık'ta yüzde 6,5'e geriledi.

Fed Başkanı Jerome Powell geçen hafta, son verilerin ekonominin bazı kilit segmentlerinde ‘enflasyonda düşüş’ olduğunu gösterdiğini söyledi. Ancak son birkaç yılda Fed'in enflasyonun esas olarak Kovid ile ilişkili kilitlenmeler sırasında kopan tedarik zincirlerinin neden olduğu ‘geçici’ bir sorun olduğu şeklindeki argümanına karşı çıkan Summers, yüzde 2 hedefi zor bir hedef olmaya devam etse de enflasyonu Fed'in hedefine geri getirmenin mümkün olduğunu söylüyor.

Antibiyotik gibi

Summers, “Çok zor bir dengeleme süreci olacak. Ekonominin yavaşlayacağını ve enflasyonun düşeceğini düşünüyorum ama yine de enflasyonu kalıcı bir şekilde aşağı çekemememiz veya ekonominin resesyona girmesi gibi risklerin çok büyük olduğunu da görüyorum” şeklinde konuşuyor.

Ekonomist ayrıca, yerleşik enflasyon korkularını tanımlamak için en sevdiği benzetmelerden birini kullanıyor ve Fed'in faiz oranı artışlarını, tam reçetenin alınması gereken bir tür antibiyotikle karşılaştırıyor. Summers, “Hepimiz, sadece kendimizi daha iyi hissettiğimiz için, ilaçları erken bırakma deneyimine sahibiz. Ancak bu hatamızın ardından, hangi enfeksiyonu kapmışsak ona yeniden yakalandık ve onunla ikinci kez savaşmak hep daha zor oldu” diyor.

Summers, ekonominin tahmin ettiğinden ‘güçlü’ olduğunu kabul ediyor ancak önümüzdeki 18 ay içinde bir durgunluğun gelmesinin muhtemel olduğunu da savunmaktan geri durmuyor. Ekonomiste göre, bu durgunluk, birkaç temel faktöre bağlı bulunuyor.

Üç etken

Summers’a göre bunlardan birincisi, tüketiciler pandemi sırasında biriktirdikleri tasarrufları harcıyor ve artan yaşam maliyetiyle başa çıkmak için kredi kartlarını kullanıyor ve bu da borçları artırıyor. Bu da bizi sonunda bu, birçok Amerikalının cüzdanlarının boşaldığı ve genel tüketici harcamalarının düştüğü bir noktaya götürüyor.

İkincisi, Summers, ABD ile Çin arasındaki gerilim nedeniyle artan ‘jeopolitik belirsizlik’ konusunda endişeleniyor. Ve üçüncü olarak Summers, işletmelerin ekonominin geleceği hakkında daha fazla netlik olana kadar iş geliştirme veya genişleme planlarını duraklatmaya karar verebileceklerini ve bunun gayri safi yurtiçi hasıla büyümesini yavaşlatabileceğini söylüyor.

Ancak El-Erian da dahil olmak üzere, diğer ekonomistler gibi Summers da, ekonomi ve özellikle enflasyonun gidişatı hakkında tahminde bulunmanın her zamankinden daha zor olduğu konusunda uyarıda bulunuyor. Summers, “Şu anda ekonomiyi okumak, onu takip ettiğim 40 yıla kıyasla oldukça zor. Bir yandan ekonomi çok güçlü. Tahmin etmesi zor olan şey ise enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaşmak için yeterince güçlü ve aşağı yönlü bir yörüngede olup olmadığı. Yani enflasyon düşerse, düşmeye devam edecek mi? İşte bu belirsizliğini koruyor” şeklinde konuşuyor.

El-Erian: Enflasyon keskin şekilde yükselişe geçebilir

 

Amerikalıların ekonomiye bakışı olumluya dönüyor

 

ABD ekonomisini kâbusu: Geçici dezenflasyon

 

Goldman Sachs, ABD ekonomisi için resesyon olasılığını revize etti

 

Ekonomistler Fed’den en az bir faiz artırımı daha bekliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)