BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKüresel piyasalar salgın endişeleriyle bir haftada 2.44 trilyon dolar eridi----

Küresel piyasalar salgın endişeleriyle bir haftada 2.44 trilyon dolar eridi

Küresel piyasalar salgın endişeleriyle bir haftada 2.44 trilyon dolar eridi
26 Şubat 2020 - 08:30 www.finansgundem.com

Geçen hafta tarihi rekorlar kıran küresel piyasalar, koronavirüs salgını endişeleriyle bir haftada 2.44 trilyon dolarlık kayıp verdi.

Petrol küresel ekonomiye ilişkin endişelerle OPEC kesintilerine rağmen düşerken altın son 7 yılın zirvesinde seyrediyor. Dun & Bradstreet'in yayınladığı rapora göre salgın nedeniyle dünya çapında 5 milyon şirket risk altında bulunuyor. Bu arada Çin ve ABD koronavirüse karşı aşı geliştirdiklerini açıkladılar. Küresel hisse piyasalarından koronavirüsün küresel bir 'pandemik' haline gelebileceği endişesiyle sadece pazartesi günü 1.73 trilyon dolar silindi. Vaka sayısının Çin dışında Güney Kore ve İtalya'da da ciddi şekilde artması yatırımcıları hisse satıp güvenli varlıklara geçmeye itti. Dow Jones ve rilerine göre bu kaybın 900 milyar doları Wall Street endeksi S&P 500'den. Geçen çarşamba S&P 500 endeksi tarihi rekor düzeye ulaşmıştı. Fakat rekor günü kapanıştan bu yana küresel piyasaların kaybı 2.44 trilyon doları buldu. Alphabet ve Amazon'un piyasa değeri tekrar 1 trilyon doların altına indi.

Salgın endişeleriyle başlayan haftanın ilk gününde kapalı olan Japonya borsaları hariç tüm Asya piyasaları sert düşüşler kaydetti. ABD'de Dow Jones yüzde 3,56, S&P 500 yüzde 3,35 ve Nasdaq yüzde 3,71 düşüşle kapandı. Dow Jones'un bin puanlık düşüşü endeksin son iki yıllık tarihindeki en sert düşüş olarak kayda geçti. S&P 500'de yaşanan yüzde 3,35'lik kayıp da endeksin son iki yılda gördüğü en sert düşüş oldu. İki endeks salgın satışlarıyla birlikte yıl başından bu yana sağladığı tüm getirisini silmiş oldu.

New York borsası korona virüs korkusuyla sert düştü

Güney Kore 215 bin kilise üyesine test yapacak

Asya'da pazartesi tatilinin ardıdan açılan Nikkei de yüzde 3'ün üzerinde düştü. Japonya Sağlık Bakanı 24 Temmuz'da gerçekleşecek Tokyo Olimpiyatlarına ilişkin "Henüz birşey söylemek için çok erken" derken, ülkede Diamond Princess gemisiyle birlikte 800'ün üzerinde vaka bulunuyor. Güney Kore'de KOSPI salı işlem gününde yüzde 4'ün üzerindeki kayıplar sonrası tepki alımlarıyla yükselse de, endeks vaka sayısının bine yaklaşmasına paralel olarak yıl başından bu yana yüzde 5'e yakın düşüşte. Hayatını kaybeden kişi sayısının 10 olduğu ülkede yetkililer süper bulaştırıcı vakanın bulunduğu kilisenin 215 bin müridine koronavirüs testi yapılacağını açıkladı. Salı yüzde 0.60 düşen Şangay kompozit endeksi de yıl başından bu yana yüzde 1 ekside. Çin'de vaka sayısındaki artışın hız kesmesiyle birlikte endeksler karışık seyrediyor.

30 yıllık ABD tahvili tarihi dibi gördü

Küresel yatırımcıların güvenli liman varlıklara yönelmesiyle 30 yıllık ABD tahvil getirisi tarihinin en düşük düzeyini görürken, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin (OPEC+) arz kesintilerine rağmen petrol de koronavirüsün kaybedenlerinden. Salgının Çin dışında yayıldığı endişeleriyle pazartesi Brent petrol yüzde 3,8'lik, Batı Teksas Petrolü (WTI) yüzde 3,7'lik kayıplar yaşadı. Brent de WTI da salı günü düşüşünü sürdürdü. Brentin varili 56,19 dolara, WTI varili 51,24 dolara geriledi. Altın ise pazartesi günü yedi yılın zirvesine gördükten sonra hafif düşüşte olsa da yıl başından bu yana güvenli limana kaçış eğilimiyle yüzde 8'e yakın değerlendi. Altının ons fiyatı yüzde 1.20'nin üzerinde düşüşle 1.654 dolardan işlem gördü. Virüs endişelerinin devam etmesi uzmanlarca altındaki kayıpları sınırlandırıyor. İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, virüs görülen 11 eyalette karantina uygulamak zorunda kalmamak için halka sokağa çıkmama çağrısı yaptı.

ABD'de 10 yıllık devlet tahvili getirisi rekor seviyeye düştü

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)