BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKüresel kamu borcu 2022'de rekor kırdı----

Küresel kamu borcu 2022'de rekor kırdı

Küresel kamu borcu 2022'de rekor kırdı
12 Temmuz 2023 - 19:35 www.finansgundem.com

Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan bir raporda küresel kamu borcunun 2022'de 92 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdığı açıklandı

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayımlanan bir rapora göre, küresel kamu borcu, hükümetlerin Kovid-19 salgını gibi krizlere karşı borç almasıyla 2022'de 92 trilyon dolara yükselerek rekor seviyeye ulaştı.

Kurum, borç yükünün gelişmekte olan ülkeler tarafından ciddi şekilde hissedildiğinin altını çizdi.

G20 maliye bakanları ve merkez bankaları başkanları toplantısı öncesinde yayımlanan rapora göre, dünya çapında iç ve dış borç son yirmi yılda beş kattan fazla artarak ekonomik büyüme oranını geride bıraktı. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla ise 2002'den bu yana geçen dönemde yalnızca üç katına çıktı.

Rapora göre gelişmekte olan ülkeler, küresel kamu borcunun yaklaşık yüzde 30'unu oluştururken bu rakamın yüzde 70'i Çin, Hindistan ve Brezilya’ya ait.

Elli dokuz gelişmekte olan ülke, yüzde 60'ın üzerinde bir borç/GSYİH oranıyla karşı karşıya. Bu oran, uzmanlar tarafından yüksek borç seviyelerini gösteren bir eşik olarak kabul ediliyor.

"ÖNEMLİ BİR YÜK"

BM raporunda, "Finansmana sınırlı erişim, artan borçlanma maliyetleri, para birimindeki devalüasyonlar ve yavaş büyüme nedeniyle borç, gelişmekte olan ülkeler için önemli bir yük haline geliyor" ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan BM, dünya çapında 50 gelişmekte olan ekonominin gelirlerinin yüzde 10'unu aşan net faiz borç ödemelerine işaret ederek, uluslararası finansal mimarinin gelişmekte olan ülkeler için finansmana erişimi hem yetersiz hem de pahalı hale getirdiğine dikkat çekti.

Raporda konuyla ilgili, "Afrika'da faiz ödemeleri için harcanan miktar, eğitim veya sağlık için yapılan harcamalardan daha fazla. Ülkeler borçlarını ödemekle halklarına hizmet etmek arasında imkansız bir seçimle karşı karşıya kalıyor" ifadelerine yer verildi.

Erdoğan: Teröre karşı net tavır bekliyoruz

 

Kazakistan, yüzde 5 büyüdü

 

Ruslarda isyan paniği! Rekor nakit para çektiler

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)