BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKüresel ekonomide durgunluk yıl sonunda bitecek----

Küresel ekonomide durgunluk yıl sonunda bitecek

Küresel ekonomide durgunluk yıl sonunda bitecek
07 Mayıs 2020 - 12:19 www.finansgundem.com

Korona virüsün sebep olduğu ekonomik kriz tüm dünyayı etkilemeye devam ederken uzmanlar yıl sonunda ekonomilerin düze çıkacağını öngörüyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçen yaz, ABD'nin on yıl süren boğa piyasası devam ederken ve ABD’de işsizlik %3.7 seviyesindeyken, Duke Üniversitesi Fuqua İşletme Fakültesi Finans Profesörü Campbell Harvey, 2020 veya 2021'in başlarında bir durgunluk öngörmüştü.

Bunun sebebiyse üç aylık Hazine bonosu getirisinin, 2019'un ikinci çeyreğinde beş yıllık Hazine bonosu getirisinden daha yüksekti. Bu "ters verim eğrisi" önceki yedi durgunluğun habercisi olmuştu. Harvey ilk olarak 1986'da Chicago Üniversitesi'ndeki doktora tezinde ters verim eğrisinin öngörme gücünü belirletmişti.

Şu andaysa korona virüs salgınıyla tetiklenen Büyük Buhran’dan bu yana yaşanmış en büyük krizin ortasındayız. Hükümetlerse salgının etkilerini engellemek için benzeri görülmemiş mali ve idari tedbirler uyguluyorlar. Profesörün bugüne ilişkin yorumları ise merak konusu. Harvey ekonominin derin bir darbe aldığını fakat durgunluğun kısa süreceğini, ekonominin sene sonunda iyileşme sürecine gireceğini belirtiyor.

Biyolojik sorun biyolojiyle çözülür

Profesör Campbell Harvey, Marketwatch’a verdiği röportajda, "2008-09'daki küresel mali krizde, bunun ne zaman sona ereceğini asla söyleyemedik" ifadelerini kullanıyor. Profesör, "Krizin nedeninin biyolojik bir olay olduğu açıktır. Krizin çözümü de bir o kadar sarih bir şekilde başka bir biyolojik olaydır" ifadelerini kullandı.

Duke Üniversitesi Profesör Wall Street’te sıklıkla lanse edilen V şeklindeki geri dönüşün gerçekleşeceğini düşünmüyor: "Sanırım daha çok 'sıska U' dediğim bir geri dönüş gerçekleşecek. Zira 2021'in ilk çeyreğinde bir aşımız olacağına inanıyorum."

Bu bakış açısı Dr. Anthony Fauci gibi uzmanların tahminlerinden daha iyimser. Ancak Dow Jones ve S&P 500'ün Mart ayının en düşük seviyelerinden güçlü bir şekilde toparlanması, yatırımcıların ileriye dönük planlarında bu ihtimali de hesaba kattığını gösteriyor.

Harvey'nin durgunluk beklentileri, o dönemdeki çoğu tahminden daha kötümserdi. Bu da akıllara “Durgunluk salgın olmasaydı da gerçekleşir miydi?” sorusunu getiriyor. Profesörse bunu asla bilemeyeceğimizi söylüyor. “Ters verim sınırlıydı. Bu yüzden de hafif ve kısa süreli bir resesyona gidildiğini düşünüyordum. Sonrasındaysa Kovid-19 salgını patlak verdi ve her şeyi değiştirdi.”

Harvey, yeni korona virüsün 2020'nin ilk çeyreğinde başladığını ve salgını durgunlukla sonuçlanacak temel eğilimlerin hızlandırıcısı olarak gördüğünü belirtiyor. Şu andaysa en kötü ihtimalin içerisindeyiz. Profesör Harvey konuya ilişkin, "İkinci çeyreği, ABD'nin tarihsel olarak bugüne kadar yaşadığı en kötü GSYİH rakamlarının geleceği çeyrek olarak düşünün" ifadelerini kullanıyor ve ekliyor, "Yıllık bazda bu oran %30 negatif olabilir. Üçüncü çeyrekte, bulunduğumuz yerden daha kötü bir hal olacağını hayal etmekse çok zor."

Ekonominin geleceği parlak

Profesör Campbell Harwey kış aylarında korona virüs tedavisi ortaya çıkınca ve dünya hastalığın aşısını test etmeye ve dağıtmaya yaklaştıkça tam anlamıyla iyileşmenin ortaya çıkacağını belirtiyor. Harbey, “Aşı, tüm belirsizliği azaltma açısından çözümdür. Aşı bir anlamda 'her şey tamam’ demektir” diyor ve ekliyor, "Ölüm riskini azaltan farmakolojik bir çözümünüz varsa, bu da inanılmaz derecede yararlı olacaktır."

Yatırımcılar için psikoloji her şeydir. Harvey borsanın dibe vurduğunu söylemiyor; aşı geliştirmede aksilikler olması veya ekonomik hasarın beklenenden büyük olması halinde daha fazla satış olabileceğini düşünüyor. Ama ekonominin kısa ama acımasız bir durgunluğun ötesine geçme konusunda iyimser, çünkü profesörün en sevdiği gösterge olan verim eğrisi ABD Merkez Bankası'nın yardımlarının piyasaya etkisiyle birlikte olumlu beklentiler veriyor. Harvey verim eğrisinin şu anki pozisyonuna ilişkin "Bu öncülük eden bir gösterge ve durgunluktan çıktığımızı söylüyor" ifadelerini kullandı.

TL bulamayınca temerrüde düştüler

 

Dünyada turist sayısı 2020'de yüzde 60-80 azalabilir

 

Avrupa borsaları güne yükselişle başladı

 

Borsa İstanbul doları izliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)