BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBanka & Kredi KartlarıKredi kartları sanıldığı kadar kötü değil----

Kredi kartları sanıldığı kadar kötü değil

Kredi kartları sanıldığı kadar kötü değil
18 Temmuz 2013 - 08:18 www.finansgundem.com

BDDK’nın kart uygulamalarında bankaları yakından takip ettiğini söyledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önceki gün vatandaşlara “Kredi kartı almayın” uyarısında bulundu. Halkın hava atmak için kredi kartı kullandığını söyleyen Başbakan, “Allah selamet versin, bayılıyor bir tane kredi kartı elime alayım diye. Onunla sanki hava atılıyor. Ay sonu gelmeden maaş bitiyor zaten. Faizi, şusu, busu” diyerek kredi kartını bilinçsiz kullananları eleştirdi ve kredi kartı alınmaması çağrısında bulundu.
Milliyet'in haberine göre, bankacılık kesimi ise Başbakan Erdoğan’ın bu uyarılarına karşılık kredi kartı kullanımındaki toplumsal bilincin kriz yıllarından bu yana yüksek seviyelere ulaştığı görüşünü taşıyor.
Yapılan yasal düzenlemeler ile kredi kartı kullanımının risk arz etmediğini belirten sektör temsilcileri, özellikle de sağlanan taksitlere sınırlama getirilmesinin riskleri azalttığına dikkat çekiyorlar.
Kart kullanımnda yasal düzenlemeler ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yaptığı denetlemelerin bu alandaki olumsuz gelişmeleri engellediğini ifade eden bankacılık kesimi, Türkiye’de tüketicilerin kredi kartını artık bir modern finansal araç olarak değerlendirdiği görüşünü ilettiler.
Sokakta satış bitti
Bankacılar, bu bilinç artışıyla birlikte kredi kartının ülke ekonomisinin kayıtdışılığa karşı korunmasında önemsenen bir araç haline geldiğini de vurguladılar.
Bankacılar kredi kartına ilişkin görüşlerini böyle ifade ederken, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kredi Kayıt Bürosu’nun açılışında Türkiye’nin sahip olduğu sistemin en son teknolojik özelliklere sahip olduğunu ifade ederek, bankaların sokakta kredi kartı pazarlamasının artık mümkün olmadığını ve bankaların sistem sayesinde önüne gelene kart veremeyeceğini açıklamıştı.
56.4 milyon kart var
Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM), Mayıs 2013 dönemine ait kartlı ödeme sistemi verilerine göre Türkiye’de 95.1 milyon adet banka kartı, 56.4 milyon adet de kredi kartı var.
2012 yılı Mayıs ayında Türkiye’de 86.6 milyon adet banka kartı ve 52.8 milyon adet kredi kartı bulunurken, 2013 Mayıs sonu itibarı ile Türkiye’de Banka kartı sayısı 95.1 milyon adete, kredi kartı sayısı 56.4 milyon adet de ulaştı. Kartlar ile ödeme yapılmasını sağlayan ve 2012 yılı mayıs ayı itibariyle 2.01 milyon adet olan POS cihazları da 2013 yılı Mayıs ayı itibariyle 2.24 milyon adede ulaştı.
Banka kartı kullanımı artıyor
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın verdiği bilgiye göre Mart 2013 itibariyle 2 milyon 600 bin kişi kredi kartı borcunu ödeyemediği için takibe düşmüş durumda.
BKM verileri, banka kartlarının artık para çekmek dışında alışveriş amaçlı da yoğun olarak kullanıldığını da gösterdi. Mayıs 2013 döneminde gerçekleşen yaklaşık 287 milyon adet kartlı alışveriş işleminin yüzde 18’i banka kartları ile yapıldı. Banka kartı ile yapılan işlemlerde 1,8 milyar lira tutarında alışveriş gerçekleşirken geçen yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 40 oldu. Öte yandan banka kartları ortalamada 36 lira tutarında ödemelerde kullanılırken kredi kartı ile ödemelerde bu değer 145 lira seviyesinde gerçekleşti.
Örnek ülke Türkiye...
Türkiye kredi kartı kullanımında genç nüfusu ve yenilikçi uygulamalara açık olması nedeniyle başta Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ülkede takip ediliyor ve örnek gösteriliyor. Uluslararası konferanslarda Türkiye’deki kredi kartı uygulamaları anlatırken, pek çok ülke ekonominik canlılığın kazanılmasında kartlı sistemlere başvuruyor.
Avrupa ülkelerinde özellikle Türkiye’nin taksit, puan ve kampanya uygulamaları örnek alınıyor.
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ahmet18 Temmuz 2013 09:10

    EVET KREDİ KARTLARI KÖTÜ DEĞİL, AMA ONU KÖTÜ EDEN BANKALARIN YANLIŞ UYGULAMALARIDIR.BİRAZ VİCDANLI DAVRANSALAR BELKİ DAHA ÇOK KAZANACAKLAR AMA GÖZLERİ DOYMUYORKİ ADAMLARIN. YAKALADIKLARI MÜŞTERİLERİNİ İLİĞİNE KADAR SOYMAK İÇİN KREDİ KARTINA BULAŞTIRIYORLAR.KART YÜZÜNDEN İNTİHAR EDEN İNSANLAR OLDUĞUNU DUYUYORUZ.

  • Fuat18 Temmuz 2013 09:04

    Cüzdanında birden fazla kartı olmayan vatandaş yok. Gelir az hatta çok az oldukça kartlara ve kredilere yüklenmeye devam edeceğiz. Askari ücretle geçinmek imkansız.