BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBanka & Kredi KartlarıKredi kartına limit enflasyonu yükseltir----

Kredi kartına limit enflasyonu yükseltir

Kredi kartına limit enflasyonu yükseltir
30 Ekim 2013 - 13:52 www.finansgundem.com

TOBB Başkan Yardımcısı Budak, kredi kartlarına limit uygulanmasının iç tüketimi yavaşlatacağını, bunun da piyasaya olumsuz yansıyacağını söyledi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Antalya Sanayi ve Ticaret Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, kredi kartlarına limit uygulanmasının iç tüketimi yavaşlatacağını savunarak, "Bu da esnafa ve küçük işletmelere olumsuz yansıyabilir, bu nedenle önümüzdeki yıl faizler yükselebilir" uyarısında bulundu.

ATSO'nun Eylül Ayı Meclis Toplantısında konuşan Budak, dün Türkiye Cumhuriyeti'nin 90. kuruluş yıl dönümünün kutlandığını hatırlatarak, "Mustafa Kemal Atatürk 'Türk, öğün, çalış, güven' diyordu. Gerçekten milletimizin, gençlerimizin, Cumhuriyetimizden ve gelinen noktadan övünç duyması lazım" dedi.

Kendi yaş grubunun Cumhuriyetin üçüncü kuşağı olduğunu belirten Budak, kuşağının sağ-sol kavgasıyla, şiddetle heba edildiğini, sonraki dönemin de laiklik-dindarlık gerginliği, demokrasi mi darbe mi tartışmaları ve terörle geçtiğini söyledi.

Bugün Türkiye'de siyasette de toplumda da kutuplaşma yaşandığını, Cumhuriyet Bayramı'nın bile siyasi kutuplaşma olan bir ortamda yaşandığını savunan Budak, "Büyük Türk milletine bu kutaplaşma, ayrışma kesinlikle yakışmıyor. Cumhuriyetimizin 90'ıncı yılında milletimizin kutuplaşmadan çıkmasını, ortak milli değerlerde tek vücut olmasını, çağdaş uygarlık hedefine herkesin birlikte sarılmasını ümit ediyorum" dedi.

Geçtiğimiz haftalarda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığındaki heyetle ABD seyahati gerçekleştirdiklerini hatırlatan Budak, Microsoft, General Motors, Boeing gibi yıllık ciroları milyar dolarlar olan küresel şirketleri gezdiklerini kaydetti.

Bugün "battı" denilen ABD'deki şirketlerin sadece geçen yılki dış yatırımlarının 350 milyar dolar olduğunu, ABD'den sonra gelen Çin'in dış yatırımlarının ise 65 milyar dolar düzeyinde kaldığını anlatan Budak, "Onlar dünyayı, geleceği dizayn ediyorlar. Bizim de kutuplaşmayı bir kenara bırakıp ekonomiyi gündeme alarak vizyonumuzu belirlememiz gerekiyor" diye konuştu.

- Üniversite kurma çalışmaları

ATSO olarak Antalya'da bir üniversite kurmak istediklerini belirten Budak, bir yer bulunursa bu konuda gerekli adımları atacaklarını söyledi.

Bu çerçevede geçen ay TOBB ETÜ'ye ziyaret gerçekleştirdiklerini bildiren Budak, şöyle devam etti:

"Dünyada olmayan HES simülasyon laboratuvarı kurmuşlar. Şimdi tıp fakültesi kuruyorlar. Vakıf üniversitesinde neler yapılabileceğini TOBB ETÜ gösteriyor. Bizim de bir üniversite hedefimiz var. Tabi ki bunun için bir vakıf olması gerekiyor, bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor."

- "Antalya'da sadece siyaset konuşuluyor"

Budak, Antalya'da son 5 aydır sadece siyaset konuşulduğunu, her olaya siyaseten bakıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

"MHP Genel Başkanı sayın Bahçeli'yi ziyaret ediyoruz (acaba MHP'den mi aday) deniliyor. CHP Genel Başkanı sayın Kılıçdaroğlu'nu ziyaret ediyoruz (acaba CHP'den mi aday) deniliyor. Antalya'nın başka gündemi yok, sadece siyaset konuşuyor. Daha seçimlere 5 ay var, 5 aydır siyaset konuşuyorduk, 5 ay daha siyaset konuşacağız. Siyaseti yüce bir divan olarak görüyorum ama Antalya'nın başka gündemleri yok mu? Sadece siyaset konuşmamak gerekiyor. Türkiye'de olduğu gibi Antalya'da da vizyon projeler ortaya koymak gerekiyor. Turizmde yatak enflasyonu, ulaşım altyapısı, kent kültüründeki zayıflık, yıllardır konuşup durduğumuz konular. Biz bize konuşmaktan artık bıktık. Bakın İstanbul'a, zenginliklerinin üzerine zenginlik katıyor. Antalya ise hala ulaşımı, yapısal bozuklukları, kötü kentleşmeyi tartışıyor."

Antalya'nın 2023 vizyon çalışmasının yapıldığını hatırlatan Budak, hafta sonu Genişletilmiş Meslek Komiteleri toplantıları ile bu dönemin çalışma takviminin ve projelerinin oluşturulacağını söyledi.

- Faiz uyarısı

Geçen hafta 2014-2016 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'ın açıklandığını hatırlatan Budak, programda iç tüketime değil, ihracata dönük büyümenin hedeflendiğini belirtti.

ABD'nin de tahvil alımlarını azaltacağını ve sonra durduracağını anımsatan Budak, piyasada döviz bolluğunun biteceğini, iç tüketimin yavaşlayacağını ifade etti. Budak, "Kredi kartlarına limit verilmesi iç tüketimi yavaşlatacak. Bu da esnafa ve küçük işletmelere olumsuz yansıyabilir, bu nedenle önümüzdeki yıl faizler yükselebilir" dedi.

Kredi kartı kullanımı ve kartla taksitli satışlara sınır getirilmesinin lokomotif sektör olan inşaat sektörünü etkileyebileceğine dikkati çeken Budak, "Herkes ayağını yorganına göre uzatsın, hesabını doğru yapsın. Dövizle kazanmayan da dövize fazla bulaşmasın" uyarısı yaptı.

- Perakende Ticaret Yasa Taslağı

Perakende Ticaret Yasa Taslağının nihayet hazırlandığını bildiren Budak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan kanun taslağında eski taslaklara göre yer almış bazı yeniliklerin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Bu yeniliklerden en önemlisinin ticaret planı yapılması, AVM'lerde yerel esnafa yer verilmesi ve zincir mağazalarda yöresel ürünler satışının zorunlu tutulması olduğunu dile getiren Budak, "Bunlar bizim en başından beri dile getirip talep ettiğimiz konulardır. İlk kez yasa taslağına eklenmiştir" diye konuştu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)