BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBanka & Kredi KartlarıKredi kartı borçluları kimler?----

Kredi kartı borçluları kimler?

Kredi kartı borçluları kimler?
11 Ekim 2013 - 15:02 www.finansgundem.com

Milliyet yazarı Güngör Uras, kredi kartı sınırlandırılmasında dikkat edilmesi gereken konuları kaleme aldı

Milliyet ekonomi yazarı Güngör Uras bugünkü köşesinde kredi kartı sınırlandırılması konusunda önemli konulara değindi. Kredi kartlarının sınırlandırılmasının bir çok konuya çare olacağı gündeme gelmişti ama Uras'ın yazısında yer alan rakamlar bunun pek de mümkün olmadığını gösteriyor.
İşte Uras'ın köşe yazısı;
Ağustos sonunda toplam banka kredileri 965 milyar TL. Toplam bireysel kredi kartı borçları 81 milyar TL. Toplamın yüzde 8.4’ü büyüklüğünde. Toplam bireysel kredi kartı borçlarının taksitli bölümü ise 46 milyar TL. Bu rakamlar gösteriyor ki, kredi kartlarının sınırlandırılması konusundaki çabaların, kredilerin büyümesi, tüketimin frenlenmesi, cari açık sorununa çare bulunması ile pek ilgisi yok.
Kredi kartının yanlış kullanımının önlenmesi arayışı öne çıkıyor. Kredi kartının yanlış kullanımında genelde kredi kartı dağıtan bankalar suçlanır. Daha sonra da kredi kartı ile gücünü aşacak ölçüde borçlananlara sıra gelir.
Bu suçlamalar yapılırken kredi kartının kimler tarafından, neden kullanıldığı genelde unutulur.
Merkez Bankası’nın yayınladığı Finansal İstikrar Raporu’nda yer alan bilgilere göre, bizim hane halkımızın harcanabilir gelirlerine göre borçları 2010 yılında yüzde 41.5 iken, 2011 yılında yüzde 47.4 olmuş. 2012 yılında yüzde 50.7’ye ulaşmış.
Başka ülkelerde hane halkının borçluluk oranı hem harcanabilir gelirine hem de milli gelire göre daha yüksek.

1.9 milyon takipte
Merkez Bankası’nın verdiği rakamlara göre, bizde hane halkının yükümlülüklerinin dağılımında konut kredisi borçlarının payı yüzde 34.3, ihtiyaç kredisi borçlarının payı yüzde 35.6 ve kredi kartı borçlarının payı yüzde 25.4 oranında. Taşıt kredilerinin payı da yüzde 4.4.
Hem tüketici kredilerinde hem bireysel kredi kartlarında, kanuni takibe intikal eden borcun toplam borca oranı yüzde 4 ama, ödeyemeyenlerin sayısı fazla.
Merkez Bankası’nın raporunda 2013 yılı Mart sonu itibariyle tasfiye olacak kredi kartı ve tüketici kredisi borçlularının sayısı 1 milyon 986 bin olarak veriliyor.

Gelir 2 bin TL’den az
Gelelim tüketici kredileriyle bireysel kredi kartları borçlularının kimler olduğuna.
Merkez Bankası’nın verdiği bilgilere göre;
-  Tüketici kredisi ve kredi kartı kullananların yüzde 54’ü ücretli kişiler.
-  Borçluların yüzde 38’inin aylık geliri 1.000 TL’nin altında.
-  Aylık 1.000 TL ile 2.000 TL geliri olanlar toplam borçluların yüzde 24’ünü oluşturuyor.
-  Demek ki borçluların yüzde 62’sinin geliri 2.000 TL’nin altında.
Bütün bu rakamlar ve oranlar gösteriyor ki, tüketici kredileri ve bireysel kredi borçluları daha çok alt gelir kesimindeki kişiler.
Bu imkanlar genelde gereksiz harcamalar için değil de ihtiyaçların karşılanması için kullanılıyor. Bütün bunları kredi kartı ile ilgili düzenlemeyi eleştirmek için sıralamıyorum. Diyorum ki;
-  İhtiyaç kredileri ve bireysel kredi borçları, alt gelir grubunun hayatlarını sürdürmelerinde destek olarak kullanılan imkanlar haline geldi.
-  İhtiyaç kredileri ile kredi kartı kullanımı konusunda düzenlemeler yaparken, bunları kullananların ekonomik durumlarını iyileştirmeye dönük arayışları ihmal etmeyelim.
-  Ekonomide tasarruf oranının gerilemesini, ithalata dayalı tüketim harcamalarının artmasını, cari açığın büyümesini sadece ihtiyaç kredileri ile kredi kartı kullanımındaki artışa bağlayamayız.
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • metin13 Ekim 2013 13:04

    maaşları artırmayan milletin sırtından geçinen asalaklar sülükler suçlu.

  • eskiden11 Ekim 2013 16:53

    eskiden bayram alışverşlerinde babam nakit kullanırdı, kredi kartı yoktu ama ailecek 2 çocuk ve aile bireylerim alışverş yapar çat diye nakit öder çıkardık.. şimdi sıkıyorsa aynı urunleri bayralık alışverişte nakit al. alınanalar taksıte bolunerek yayılarak anca tasarruflarla kapanır. yani alım gücü DİPLERDE...