BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKredi kartı borçlarında rekor artış----

Kredi kartı borçlarında rekor artış

Kredi kartı borçlarında rekor artış
03 Ağustos 2022 - 17:48 www.finansgundem.com

Yüksek enflasyon ABD’lileri daha fazla borçlanmaya itiyor, bu da kredi kartı borçlarının rekor seviyede yükselmesine neden oluyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyonla boğuşan ABD’de, tüketiciler harcamalarını kesmiyor. FED’in faiz artırımlarıyla bir nebze düşen talep, fiyatların yüksek olması nedeniyle borçlanma miktarını artırmaya devam ediyor. Borçlanmada yaşanan bu yükseliş en çok kredi kartlarında kendini gösteriyor.

Bir yıl öncesine kıyasla artan kredi kartı borçlarının yükselme hızı, son 20 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşiyor. New York FED’in yayınladığı rapora göre, Amerikalılar artan enflasyon karşısında harcamaya devam etmek için milyarlarca dolar borç alıyor. Bu borcun önemli bir bölümünü oluşturan kredi kartı borçları, rapora göre Nisan ayından Haziran ayına kadar istikrarlı şekilde yükseliyor.

Son 20 yılın rekoru

The Washington Post’tan Jaclyn Peiser’ın haberine göre, raporda, kredi kartı bakiyelerinin ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre yüzde 5,5 oranında artış gösterdiği belirtiliyor. Artışın miktarı ise 46 milyar doları buluyor. Bunun yanında yeni kredi kartı hesap sayısında da artış yaşanıyor. 2021 yılının ilk çeyreğinden 2022 yılının ikinci çeyreğine kadar olan sürede yüzde 13’lük artış yaşanan yeni kredi kartı hesabı, 20 yıldan fazla süredir yaşanan en büyük sıçrama olarak kaydediliyor. FED’den yapılan açıklamada, “Amerikalılar daha fazla borçlanıyor ancak artan borçlanmanın büyük bir kısmı yüksek fiyatlardan kaynaklanıyor” denildi.

Amerikalılar artan enflasyon karşısında harcamaya devam etmek için milyarlarca dolar borç alıyor.

Benzin fiyatları ve enflasyon

Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, rakamlar, geçen hafta Ekonomik Analiz Bürosu tarafından yayınlanan ve Haziran ayında harcamaların yüzde 1,1 oranında arttığını gösteren tüketici harcama raporuna farklı bir bakış da getiriyor. Yayınlanan raporda, FED’in bulgularına benzer şekilde, ikinci çeyrekte ülkenin birçok yerinde galon başına 5 doları aşan benzin fiyatlarının ve Haziran ayında yıllık yüzde 9,1 oranında artan enflasyonun artan borcun itici güçleri olduğu not ediliyor.

Yeni kredi kartı hesabı sayısında rekor

FED’in raporuna göre, ikinci çeyrekte yeni kredi kartı hesaplarındaki artış 233 milyonu buluyor. Bu rakam 2008 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye karşılık geliyor. FED araştırmacıları, kredi kartı borcu için temerrüt oranlarının hala görece düşük olduğunu kaydediyor. Temerrüt oranlarında hafif bir artış yaşansa da oranların hala pandemi öncesi rakamların altında olduğu belirtiliyor. Toplam ödenmemiş kredi kartı borcu ise geçen yılın aynı dönemine göre 100 milyar dolarlık bir artışla ikinci çeyrekte 890 milyar doları buluyor.

Raporda, hanehalkı borcunun ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre yüzde 2’lik bir artış kaydettiği belirtiliyor. Bu oran 312 milyar dolara karşılık geliyor. Raporda toplam kredi kartı bakiyelerinin ise pandemi öncesi döneme göre 2 trilyon dolar daha yüksek olduğu not ediliyor.

Artan kredi kartı borçları, ABD’li tüketicilerin enflasyona ayak uydurma mücadelesini yansıtıyor.

Tüketiciler enflasyona ayak uydurmaya çalışıyor

Artan kredi kartı borcu, ABD’li tüketicilerin enflasyona ayak uydurma mücadelesini yansıtıyor. Yiyecek, benzin ve diğer temel ihtiyaçlardaki yüksek fiyatlar, Amerikalıların harcama alışkanlıklarını değişmesine yol açıyor. Amerikalıların artık ev ihtiyaçlarını karşılamak için giyim ve teknoloji reyonlarına pek uğramadıkları gözleniyor.

Walmart ve Target gibi perakende devlerinin büyüme tahminlerini düşürmesi de bu durumun gerçekliğini kanıtlıyor. Elektronik eşya perakende zinciri Best Buy CEO’s Corie Barry de, yüksek enflasyonun ABD’li tüketicilerin harcama alışkanlıklarını değiştirdiğini söylüyor. Tüketicilerin harcamalarında daha bilinçli davrandıklarını belirten Barry, elektronik ürünlere olan talebin düşmesinin de bunun bir sonucu olduğunu ifade ediyor.

Kredi kartı borcundan yasal takibe alınan kişi sayısı arttı

 

Yeni Zelanda'da kredi kartı harcamalarında artış

 

Çin kredi kartında kuralları sıkılaştırdı

 

Fitch'ten gıda enflasyonunda 2023 tahmini

 

Enflasyon astronomik seviyelere yükselecek

 

ABD Hazinesi üçüncü çeyreğe ilişkin borçlanma tahminini yükseltti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)