BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaKovid, beyni 10 yaş yaşlandırıyor----

Kovid, beyni 10 yaş yaşlandırıyor

Kovid, beyni 10 yaş yaşlandırıyor
08 Mart 2022 - 08:17 www.finansgundem.com

Kovid-19 yaşamlarımızda var olmaya devam ederken, korkutan bir araştırma sonucu duyuruldu. Yapılan araştırmada Kovid-19'un insan beynindeki dokulara zarar verdiği ortaya çıktı.

Türkiye de dahil birçok ülkede Kovid-19 kısıtlamaları ve yasakları gevşetilirken dünyanın en prestijli kurumlarından Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma korona virüsünün insan beynine ciddi hasar verdiğini ortaya çıkardı.

GRİ BÖLGEDE KÜÇÜLME

51-81 yaşları arasındaki 785 insanın beyin taramalarını inceleyen bilim insanları, bu kişilerin hastalıktan önceki ve sonraki beyin faaliyetlerini değerlendirdi.

Beynin hafıza ve koku ile ilgili bölümü olarak da bilinen gri bölgenin genişliği ciddi bir şekilde küçülürken uzmanlar genel olarak beyin boyutunun da azaldığına dikkat çekti.

MR sonuçlarında ciddi fark olan bireylerin hafıza kaybı yaşadıklarına da dikkat çekilirken araştırma Nature dergisinde yayınlandı. Bilim insanları bu duruma “Kovid-19 beyni” yorumunu yaparken uzmanlar bu rahatsızlığın zaman içinde iyileşip iyileşmediğine dair bir bulguya rastlanmadığını duyurdu.

TAHRİBAT 10 YIL YAŞLANMAKLA EŞ DEĞER

Bilim insanları Kovid-19’un beyinde yarattığı tahribatın 10 yıl yaşlanmakla eş değer olduğunun da altını çizdi. 785 bireyin Kovid-19 geçirmeden önceki MR sonuçlarını alan bilim insanları 38 ay sonra bu hastalardan 401’inin Kovid-19 geçirdiğini açıklayarak bunların yeni MR sonuçlarını aldı. İki sonuçları karşılaştıran Gwenaelle Douaud isimli nörolog ve ekibi bu bulgulara erişti.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Douaud, “Beyinde bu kadar net farklılıklar olmasını görmek bizim için çok şaşırtıcı oldu. Beyin aslında bir plastik gibi kendini iyileştirebilir fakat bu konuda da incelemelerimiz devam edecek” dedi. Bilim insanları beynin orbitofrontal korteks ve parahipokampal jirus bölgelerinin hasar gördüğünün altını çizdi.

Cem Yılmaz: Zamlara karşı elele verelim

 

DSÖ'den yeni varyant uyarısı

 

Kovid-19'un yeni riski: böbrek hastalığı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E g08 Mart 2022 09:03

    İLK BAŞLADIĞİNDA BEYAZ TENLİ İNSANLAR SİYAHİYE DÖNÜŞÜYOR DENİLİYORDU YOLDA YÜRÜRKEN SÖZDE ANIDEN TİTREME KRİZINE GİRİYORLARDI ÜLKEMİZDEKİ KAMERALAR DA BU TİP VAKALARI TESPİT EDEBİLDİLER Mİ ACABA ?