BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKorona mağduru esnaf ve sanatkarların kredi borçlarına 3 ay erteleme----

Korona mağduru esnaf ve sanatkarların kredi borçlarına 3 ay erteleme

Korona mağduru esnaf ve sanatkarların kredi borçlarına 3 ay erteleme
23 Temmuz 2020 - 03:42 www.finansgundem.com

Halkbank'tan düşük faizli kredi kullanan Kovid-19 mağduru esnaf ve sanatkarların ödenmeyen kredi borçları faiz tahakkuk ettirilerek 3 ay ertelenecek. Erteleme için çalışan sayısını azaltmama taahhütü şartı bulunuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı karar ile Halkbank'tan düşük faizli kredi kullanan Kovid-19 mağduru esnaf ve sanatkarların ödenemeyen kredi borçlarına 3 ay erteleme geldi. 

Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, şöyle denildi:

"Covid-19 salgını nedeniyle zarar gören esnaf ve sanatkarların Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketince düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin kararlar kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesine dair ekli kararın yürürlüğe konulmasına 4603 sayılı Kanunun 3'üncü maddesi ile 5570 sayılı Kanunun 1'inci maddesi geregince karar verilmiştir."

Salgın nedeniyle işleri zarar gören esnaf ve sanatkarların Halkbank tarafından Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği'ne (TESKOMB) bağlı bölge birliklerine ortak olan esnaf ve sanatkarların kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla hazırlandığı belirtilen kararda şöyle denildi: 

"30 Haziran 2020 ve öncesi tarihlerde kullanılan düşük faizli kredilerden doğan borçlardan 1 Temmuz 2020-30 Eylül 2020 tarihreli arasında vadesi dolacak olup, bu kararın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle itfa edilmeyenler başvuru şartı aranmaksızın faiz tahakkuk ettirilerek ve taksit sayısı değiştirilmeden 3 ay süreyle ertelenir.

Erteleme dönemi boyunca taksit/anapara borcu ve tahakkuk edecek faizin iligili kararlar uyarınca borçluya yansıyan kısmı ile tutara ilişkin banka ve sigorta muameleleri vergisi kalan taksitlere eşit olarak eklenir.

Karar kapsamında kredisi ertelenen esnaf ve sanatkarlardan erteleme dönemi boyunca çalışan sayısını azaltmayacağına dair taahhütname alınır. Çalışan sayısında eksilme tespit edilen esnaf ve sanatkarlar erteleme kapsamından çıkarılır."

Bankanın kaybını Hazine karşılayacak

"Bankaların bu karar kapsamında ertelenen kredilerden dolayı doğacak gelir kayıpları, kredilerin faiz tahakkuk tarihlerinde bankanın kooperatif kredilerine özgü kaynak maliyeti Faiz oranları arasındaki fark esas alınarak hesaplanır. Erteleme süresince hesaplanan gelir kayıpları Hazine ve Maliye Bakanlığınca ödenmeye devam olunur."

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)