BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKonut fiyatları bu yıl düşecek----

Konut fiyatları bu yıl düşecek

Konut fiyatları bu yıl düşecek
12 Ağustos 2022 - 16:32 www.finansgundem.com

Goldman Sachs’ın iddialı öngörüsü ABD’de konut fiyatlarının bu yıl içinde düşmeye başlayacağına işaret ediyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD konut piyasası, FED’in faiz artırımlarından ilk olarak etkilenen piyasaların başında geliyor. Pandeminin sona ermesiyle müthiş bir yükseliş yaşanan konut piyasasında fiyatlar FED’in faiz artırımları sonrası yavaşlama eğilimine girmişti. Şimdi herkes ev fiyatlarının ne zaman düşeceğini merak ediyor.

Goldman Sachs, bu merakı gidermeye niyetli gözüküyor. Konut fiyatlarındaki artışın bu yılın geri kalanında ve önümüzdeki dönemde önemli ölçüde yavaşlayacağını söyleyen Goldman Sachs, iddiasını bir adım ileri götürerek, fiyatların bu yıl içinde düşebileceği ihtimalini de açık bırakıyor.

Goldman Sachs’a göre 2022 yılı ev fiyatlarında yaşanan artış bakımından büyük bir yıl olarak öne çıkıyor. Banka hala aynı fikirde ancak yeni yayınlanan raporun ayrıntılarında ev fiyatlarında bu yıl içinde bir düşüş olma olasılığından söz ediliyor.

Ev fiyatları 2022’de negatif olabilir

Business Insider’dan William Edwards’ın haberine göre, küresel finans hizmetleri devi, yıldan yıla yayınladığı Case-Schiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi’ne göre, konut fiyatlarının bu yıl yüzde 9,4 oranında artmasını öngörüyordu. Ancak sorun şu ki, bu büyümenin büyük bölümü 2022 yılının ilk birkaç ayında gerçekleşti. Bu nedenle, bu yılın geri kalan aylarında büyümenin çok büyük olasılıkla minimum düzeyde, hatta negatif olacağı öngörüsü kuvvetlenmeye başladı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, banka da müşterileriyle paylaştığı notta bu ihtimali doğruluyor: “2022 yılı konut fiyatları tahminimizi yüzde 9,4 artış olarak koruyoruz. Nisan ayına kadar gerçekleşen artış göz önüne alındığında, tam yıl tahminimiz, Mayıs ayından yıl sonuna kadar yıllık yüzde 1.4'lük bir artış daha beklendiğini gösteriyor. Daha da önemlisi, aynı zamanda yılın ikinci yarısı boyunca konut fiyatlarında aylık bazda negatif büyüme olasılığı da mevcut” deniliyor.

Konut satın alınabilirliği düşük seyrediyor

Bu çağrı, ev fiyatlarındaki yükselme hızında ileriye dönük olarak büyük bir yavaşlama anlamına geliyor. Stratejistler, 2023 yılı için büyümenin sadece yüzde 1,4 olacağını öngörüyor. Case-Schiller Konut Fiyat Endeksi’ne göre 2021 yılında bu artış yüzde 18,8 oranında gerçekleşmişti.

Stratejistler, satılan ev adedinde düşüşe ve sözleşme iptallerinde artışa neden olan, artan ipotek oranlarının talep üzerindeki negatif etkisi de dahil olmak üzere bir dizi faktöre dikkat çekiyor. Goldman Sachs’ten yapılan açıklamada, “Tarihsel olarak ev satışlarının ev fiyatları ile istikrarlı bir ilişkisi bulunuyor. 6 aylık gecikmeli konut faaliyeti ile Case-Schiller ulusal konut fiyat endeksi arasındaki tarihsel ilişkiyi kullanarak yeni ev satışlarının mevcut hızı, tarihsel eğilime paralel ancak mevcut yörüngenin belirgin bir şekilde altında olarak, yıllık yüzde 4,6'lık bir konut fiyat artışı anlamına geliyor” deniliyor.

Bankanın paylaştığı notta, aynı zamanda, gelire endeksli ipotek ödemeleriyle ölçülen konut satın alınabilirliğinin de 2008'den bu yana en elverişsiz seviyelerde seyrettiği belirtiliyor.

FED’in enflasyonu düşürmek için Faiz oranlarını rekor seviyelerde yükseltmesi ipotek oranlarının yılın ilk yarısında hızla yükselmesine neden oldu. Şimdilik FED, şahin para politikasını sürdürmekte kararlı görünüyor. FED’in enflasyonla ilgili uzun vadeli hedefi ise yüzde 2. İpoteğe dayalı menkul kıymetler piyasasında son iki yıla kıyasla büyük ölçüde düşen ihraç oranının, FED’in piyasadan çıkışına ve ipotek oranlarında yaşanacak olası bir artışa karşı koymaya yardımcı olması bekleniyor.

Arz artmaya devam ediyor

Goldmans Sachs’ın ev fiyat artışında yavaşlama ve hatta ev fiyatlarında potansiyel bir düşüş öngörüsü, son aylarda sıkça dillendiriliyor. Mayıs ayında Insider, 32 uzmanın bu yılki konut piyasası, bir balonun içinde olup olmadığımız ve ufukta bir çöküşün olup olmadığı hakkındaki görüşlerini paylaştığı özel bir çalışma yayınladı.

Interactive Brokers, Penn Mutual Asset Management ve American Enterprise Institute ekonomistlerinin tümü, geçtiğimiz haftalarda Insider'a ileride düşüş gördüklerini söylemişti. Çoğu, fiyatların düşmesi ve arzın artmasının nedeni olarak talep üzerindeki olağanüstü baskıyı göstermişti.

Morgan Stanley gibi diğerleri ise tarihsel olarak sıkı arzın fiyatları desteklemesi gerektiğini söylemeye devam ediyor. Ancak arz, Temmuz ayında art arda üçüncü ayda da rekor bir hıza ulaşarak artmaya devam ediyor.

Ev alacaklar ekstra masraflara hazır olmalı

 

Konut piyasası alarm veriyor: Kira zamları rekor borç doğurdu!

 

Konut piyasasında yumuşak iniş

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)