BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKonut piyasasında yumuşak iniş----

Konut piyasasında yumuşak iniş

Konut piyasasında yumuşak iniş
11 Ağustos 2022 - 14:52 www.finansgundem.com

Yüksek konut fiyatları birkaç aydır enflasyonun ana itici gücü olarak görülüyordu. Bugün ise FED’in rekor faiz artırımlarıyla sakinleşen ABD konut piyasasında ‘yumuşak iniş’in mümkün olduğu konuşuluyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek konut fiyatları son birkaç aydır enflasyonun ana itici olarak kabul ediliyordu. Konut piyasanın şu an izlediği yön ise ekonominin nereye doğru gittiğine dair ipuçları veriyor. Gerçek zamanlı veri uzmanı Altos Research şirketi, ABD konut piyasasında ‘yumuşak iniş’in mümkün olduğunu söylüyor.

Piyasa sakinleşiyor

Fortune’dan Tristan Bove’un haberine göre, ABD konut piyasası açık bir sakinleşme dönemine girmiş gözüküyor. Yüksek kiralar ve ev fiyatlarında bir süredir yaşanan gerilemenin anlamlı bir seviyeye geldiği kabul ediliyor. FED’in enflasyonla mücadele kapsamında rekor faiz artırımlarına gitmesine ilk tepki veren sektör olan ABD konut piyasasında ipotek oranları yükseliyor, talep azalıyor ve aşırı yüksek fiyatlar normal seviyelere doğru geriliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yeni konut inşaatlarındaki yavaşlamayla birlikte ipotek oranlarındaki hızlı artış, konut piyasasının zaten tersine dönmüş bir resesyona girmiş olabileceği anlamına geliyor. Ancak bazı analistler, konut piyasasındaki daralmanın bir çöküş olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirtiyor. Konut piyasasında yaşananın döngüsel bir yavaşlama olduğunu ancak bir durgunluk olmadığını söyleyen uzmanlar, piyasada yumuşak iniş olasılığının her geçen gün arttığına dikkat çekiyor.

Konut piyasasında yaşananın döngüsel bir yavaşlama olduğunu ancak bir durgunluk olmadığını söyleyen uzmanlar, piyasada yumuşak iniş olasılığının her geçen gün arttığına dikkat çekiyor.

Konut stoku artış hızı yavaşlıyor

Altos Research kurucusu ve CEO'su Michael Simonsen, ABD konut piyasasının yumuşak bir iniş yapmayı başardığını söylüyor. Piyasadaki satılık konut sayısını ifade eden konut stok artış hızının son birkaç haftadır önemli ölçüde yavaşladığını belirten Simonsen, “Yaz aylarında konut stokunun yavaşlaması beklenen bir mevsimsel eğilim olsa da, yavaşlama oranı erken tahminleri gölgede bırakıyor” diyor. Satılık konut sayısının arttığını ancak ikinci çeyrekte olduğundan daha düşük bir ivmeyle yükseldiğini söyleyen Simonsen, “Arka arkaya birkaç haftadır envanter, birkaç hafta önce gördüğümüzden daha yavaş bir hızda artıyor” şeklinde konuşuyor.

Kereste fiyatları talebi daha da düşürebilir

Yazın geri kalanında ve gelecek sonbaharda konut stok artışındaki zayıflamanın yüksek kereste fiyatlarına bağlı olarak ivmelenmesi bekleniyor. Uzun bir satış döneminden sonra bu hafta itibariyle yükselmeye başlayan kereste fiyatları geçen haftaya göre yüzde 15 oranında artış gösterdi. Kereste fiyatlarının yükselmesi yeni ev inşaatları ve yenileme projelerini daha pahalı getirdiğinden, hem talebin hem de ev fiyatlarının düşmesine neden olabiliyor.

Simonsen, stoktaki yavaşlayan büyümeye rağmen ev fiyatlarının bundan etkilenmemesinin konut piyasasında yaşanacak bir yumuşak iniş ihtimalini asıl artıran etken olduğunu söylüyor. Ev fiyatları yeniden çılgınca dalgalanmaya başlamazsa, konut piyasası için yumuşak iniş şansının artacağını belirten Simonsen, yüksek istihdam rakamlarının bu olasılığı artırdığını altını çiziyor.

Simonsen, “Mevcut işaretler, piyasanın dramatik bir değişikliğe uğradığını göstermiyor. İpotek oranları en yüksek seviyelerinden önemli oranda düştü, istihdam ise beklenenin çok üzerinde seyrediyor. Ev almak isteyenler alabiliyor. Bu, yumuşak bir inişe çok benziyor” diyor.

Yeni Zelanda'da konut fiyatları geriledi

 

Talep azaldı, konut fiyatlarındaki artış yavaşladı

 

Bu şehirlere taşınanlar nakitle ödüllendiriliyor

 

Ev almak isteyenler bu şehirlere akın ediyor

 

Ev almaktan vazgeçenlerin oranı hızla artıyor

 

Kanada’da konut kriz! Ev almak hayal oldu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)