BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakEv almak isteyenler bu şehirlere akın ediyor----

Ev almak isteyenler bu şehirlere akın ediyor

Ev almak isteyenler bu şehirlere akın ediyor
25 Temmuz 2022 - 13:45 www.finansgundem.com

ABD’de resesyon beklentilerini yükselten konut piyasasındaki durgunluk belirtileri, ev almak isteyenlerin bu şehirlere odaklanmalarına neden oluyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyon nedeniyle FED’in rekor faiz artırımlarına gitmesi, genel ekonomide talebin düşmesine neden oldu. Yavaşlama belirtileri gösteren ABD ekonomisinde konut piyasası ise düşen talebin en çok hissedildiği piyasaların başında geliyor. Öyle ki, ABD konut piyasasının resesyona girdiğini düşünenler bile var.

Cnbc’den Cheyenne DeVon’ın haberine göre, Böylesi bir ortamda ev almak isteyen aileler ve bireysel ya da kurumsal yatırımcılar, şehir şehir uygun fiyatlı evlerin peşinden gidiyor. Bu da ABD vatandaşlarının bazı şehirleri terk ederek, uygun fiyatlı evlerin olduğu şehirlere göç etmelerine neden olabiliyor.

Enflasyon ve ipotek oranları can yakıyor

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD merkezli dijital emlak şirketi Redfin tarafından yayınlanan rapor, rekor sayıda potansiyel ev alıcısının taşınma planları kurduğunu gösteriyor. Raporda, ev almak isteyenlerin en çok ayrılmak istedikleri ve en çok yaşamak istedikleri şehirler de sıralanıyor. Buna göre, ev almak isteyenlerin büyük bölümü San Francisco, Los Angeles ve New York’u terk etmek istiyor.

Redfin Baş Ekonomist Yardımcısı Talor Marr, San Francisco ya da San Jose’de ortalama bir evin 1,5 milyon dolardan fazlaya mal olduğunu belirtiyor. Marr, ipotek oranlarındaki minimum yüzde 5’lik artışın da eklenmesiyle, aylık ödemelerin çalışanları zor duruma düşürecek seviyelere yükseldiğinin altını çiziyor.

Oran yüzde 33

Marr, ülkenin görece geniş alanlarında uzaktan çalışmaya geçiş oranının artmasıyla birlikte satın alınabilirliğin her zamankinden daha zor bir hal aldığını belirtiyor. Rapor, Redfin kullanıcılarının yaklaşık yüzde 33’ünün 2022 yılının ikinci çeyreğinde yeni şehirlerde ev aradığını gösteriyor. Bu rakam, Kovid-19 salgınından önce, 2019 yılında yüzde 26 olarak gerçekleşmişti.

Redfin, listesini oluşturabilmek için yaklaşık 2 milyon kullanıcısının 100’den fazla metropol bölgesinde gerçekleştirdikleri aramaları analiz ediyor. Redfin, belirli bir şehre gitmek isteyenlerin sayısını, oradan ayrılmak isteyenlerin sayısıyla karşılaştıran bir veri analizini de raporda paylaşıyor. Buna göre, en fazla net çıkış yapılan şehirler insanların en çok ayrılmak istedikleri şehirler olarak öne çıkıyor. Bunun paralelinde, en fazla giriş yapılan şehirlerde ise 2022 yılı içinde ev sahibi akını görmenin mümkün olduğu belirtiliyor.

Sıcaklık da şehir seçiminde etkili

Listede Florida, Kaliforniya ve Teksas gibi eyaletlerden birden çok şehir olduğu gözleniyor. Başta Florida olmak üzere birçok popüler destinasyona ev sahipliği yapan bu bölgeler, aynı zamanda sıcak olması nedeniyle de Amerikalılar tarafından oldukça fazla tercih ediliyor.

Pek çok insan bir ev satın alma niyeti olmadan Redin gibi sitelerde arama yapıyor. Redfin, analizinde bu tür aramaları dikkate almadığı notunu düşüyor. Kullandıkları verilerin ABD nüfus sayımı göç modelleriyle uyumlu olduğunu söyleyen Marr, “Verilerimizin gerçek göç kararlarının güçlü bir öncü göstergesi olduğuna inanıyoruz” diyor.

Ev sahibi olmak isteyenlerin terk ettiği şehirler

San Francisco

Los Angeles

New York

Washington D.C.

Seattle

Boston

Detroit

Ev sahibi olmak isteyenlerin akın ettiği şehirler

Miami

Tampa, Florida

Phoenix

Sacramento, Kaliforniya

Las Vegas

Cape Coral, Florida

San Diego

North Port, Florida

San Antonio

Dallas

Amerikalılar Avrupa’ya taşınıyor

 

ABD konut piyasası resesyonda

 

Çin'deki konut krizi siyasileri zora sokabilir

 

Konut piyasası soğudukça kiralar düşüyor

 

Yabancı yatırımcılar konut piyasasına geri dönüyor

 

Yabancıların, ABD'den konut satın alımları yüzde 8,5 arttı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)