BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKomşu'da sürpriz: 407 milyon euro cari fazla----

Komşu'da sürpriz: 407 milyon euro cari fazla

Komşu'da sürpriz: 407 milyon euro cari fazla
22 Temmuz 2015 - 05:56 www.finansgundem.com

IMF ve ECB'ye borç taksitlerini ödemekte zorlanan Yunanistan, turizmin de katkısıyla mayıs ayında 407.2 milyon euro cari fazla verdi

Ekonomik kriz ve kreditörlere olan borçları yüzünden kemer sıkma ve yeni vergiler uygulayan Yunanistan, mayısta turizm gelirlerinin etkisiyle 407.2 milyon Euro cari fazla vermeyi başardı.

Geçen yıl aynı ay 299 milyon Euro açık veren Yunanistan’ın fazla vermesinde petrol fiyatlarındaki düşüşle azalan ithalat faturasının da etkisi büyük. Ocak-mayıs döneminde ise komşunun cari açığı 2.7 milyar Euro olarak belirlendi. 

Yunanistan Merkez Bankası’nın dün açıkladığı ödemeler dengesi verilerine göre mal ve hizmet ihracatında yüzde 1’lik artışa karşın ithalat faturası düşük petrol fiyatları nedeniyle yüzde 13.7 azaldı. Dış ticaret açığının 476 milyon Euro azalmasını sağladı. Hizmetler hesabında ise turizm lokomotif oldu. Turizm gelirleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17 artarak 1.2 milyar Euro’ya ulaştı. Geçen yıla göre hizmet gelirlerindeki artış ise 159 milyon Euro olarak belirlendi.

Mayısta Yunanlılar tahvil ve hisse senedi yatırımlarını 12.7 milyon Euro yabancılar ise 29 milyon Euro arttırdı. Yabancıların mevduat ve repo işlemlerinde ise 1.5 milyar Euro’luk net azalma yaşandı. İlk beş aylık dönemde ise ödemeler dengesi açık verdi. Geçen yılın aynı dönemine göre 122 milyon Euro artışla 2.7 milyar Euro’ya ulaşan açığın da daha fazla artmasını turizm gelirleri önledi. Düşük petrol fiyatları da ödemeler dengesi hesabını rahatlattı. Petrol ithalatı faturası 910 milyon Euro azalırken petrol hariç ithalat yüzde 7.9 artış gösterdi. Yılık ilk beş ayında Yunanistan’a doğrudan yatırımlar 15 milyon Euro arttı.

Türkiye 3.9 milyar dolar açık verdi

MAYISTA Türkiye’nin ödemeler dengesi hesabı ise açık vermişti. 3.9 milyar dolarlık açığın en büyük sebebi ise turizm gelirlerindeki azalmaydı. Merkez Bankası’nın açıklamasında “Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 169 milyon dolar azalarak 2.1 milyar dolara gerilemiştir. Birincil gelir dengesi kalemi altında kâr transferlerini içeren doğrudan yatırım kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 219 milyon dolar artarak 407 milyon dolar olmuştur” denilmişti. Azalan altın ihracatı da cari açığın 3.9 milyar dolar ile 3.6 milyar dolarlık beklentileri aşmasını sağlamıştı.

Çipras paketi boşalttı

YUNANİSTAN Başbakanı Aleksis Çipras, bugün parlamentoda yeni kemer sıkma ve tasarruf tedbirleri ile vergiler içeren ikinci torba yasası tasarısının içini son anda boşalttı. Bu durum Çipras’ın istifa etme tehlikesine karşı alınan bir önlem olarak yorumlandı. 12 Temmuz’daki Euro Zirvesi’nde alınan kararlar gereği, 86 milyar Euro’luk ‘3’üncü Kurtarma Anlaşması’nın ağustos sonuna kadar imzalanabilmesi için Yunanistan’ın 13 milyar Euro’luk kemer sıkma ve tassaruf tedbirlerini 3 torba yasa ile parlamentoda oylanması şartı koşulmuştu.

EMEKLİLER VE ÇİFTÇİLER  

Yunan Hükümeti, erken emekliliğin kaldırılması, çiftçiler için ucuz yakıt ile vergi imtiyazların kaldırılmasını önce birinci torba yasa tasarısına dahil etmişti. Hem iktidardaki SYRİZA ile popülist milliyetçi Bağımsız Yunanlılar (ANEL) partisi hem de hükümete parlamentoda destek veren muhalefet partilerinin bazı milletvekilerinin itirazları üzerine, bu tedbirler bugün oylanacak 2. torba yasası tasarısına dahil edilmişti.

39 FİRE VERMİŞTİ 

1’inci torba yasa için 16 Temmuz Çarşamba gecesi yapılan oylamada 149 milletvekili bulunan SYRİZA 39 fire vermişti. Başbakan Çipras, 2’nci torba yasası için oylamada partisinin 42 fire vermesi halinde istifa etmek zorunda kalacağını düşünerek, hem emekliler hem de çiftçiler için öngörülen tedbirleri ağustos ayının ilk haftasında oylanacak 3’üncü torba yasaya bıraktı. Hükümet kaynakları “Sözkonusu tedbirlerin 2. torba yasada yeralması için önşart yoktu” demekle yetindi. (Hürriyet / Yorgo Kırbaki)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)