BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPiyasaKOBİ'lere can suyu----

KOBİ'lere can suyu

KOBİ'lere can suyu
21 Şubat 2015 - 09:08 www.finansgundem.com

KOBİ ve esnafa faizsiz kredi imkânı geliyor. Kamuoyunda can suyu olarak da bilinen destekten ilk aşamada 50 binden fazla KOBİ yararlanacak

Yüksek faiz sarmalı nedeniyle kredi ve nakit sıkıntısı yaşayan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler'e (KOBİ) son dönemlerin en büyük faizsiz kredi desteği geliyor. Kamuoyunda can suyu olarak da bilinen desteğin mart sonuna yetiştirilmesi hedeflenirken, ilk aşamada da 50 binden fazla KOBİ'nin bu fırsattan yararlanması sağlanacak. Sabah'tan Metin Can'ın haberine göre hükümetin ekonomi kurmayları tarafından hazırlanan destek paketinin hedefinde ise yatırımların hızlanması ve piyasadaki nakit akışının sağlanması var. Edinilen bilgiye göre, desteklerin önemli bir bölümü Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından organize edilecek. 

KİMLER YARARLANACAK? 
Sanayi Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, destekten, KOSGEB Veri Tabanı'nda kaydı onaylanmış ve yasaklı olmayan işletmeler yararlanabilecek. KOSGEB Kredi Faiz Destek uygulamaları, web tabanlı yazılım sistemi üzerinden online olarak, tarafların müdahalesine imkân vermeyecek şekilde dağıtılacak. Kaynaklar, başvuru sırasına göre dağıtılacak. Destek bitene kadar başvurular sürecek. Sanal ortamda gerçekleşen işlemler denetime de açık olacak. 

İSTİHDAM KRİTERİ 
Ortalama 50-300 bin lira arasında değişmesi beklenen kredi desteği mikro, küçük ve orta boy işletmeler olmak üzere 3 kesime verilecek. Buradaki belirleyici kriterlerden ilki şirketlerin istihdam oranları olacak. Örneğin 10 kişiden az işçi çalıştıran ve ciroları 1 milyon lirayı aşmayan mikro işletmeler en fazla 50 bin liraya kadar kredi kullanacak. Cirosu 10-25 milyon arası olan işletmeler ise 300 bin liraya kadar faiz destekli kredi kullanabilecek. Faiz destek oranları kredi ve işletme profiline göre değişecek. 

EN BÜYÜĞÜ 2010'DA VERİLMİŞTİ
KOSGEB'in faizsiz kredi alanındaki en büyük desteği 2010'da açıklanmıştı. 3 milyar TL'lik kredi paketine üç günde 70 bine yakın KOBİ başvurmuş, birçok bankanın önünde de uzun kuyruklar oluşmuştu. Başvuruların 46 bin 167'sinin mikro işletme, 21 bin 447'sinin küçük işletme ve 5 bin 974'ünün de orta ölçekli işletmelerden oluştuğu belirlenmişti.

İHRACATÇI DA UNUTULMADI
Hazine Müsteşarlığı'nın yurtdışından sağladığı krediler ile garanti ve ikraz yöntemlerini kullanarak reel sektörün uluslararası alanda alabileceği kaynak miktarı da artırılıyor. İhracatçı KOBİ'lere bu kapsamda kamu ve yatırım bankaları aracılığıyla 1 milyar dolarlık dış finansman sağlanması hedeflendi. Yılın ikinci yarısında ise bu miktarın iki katı oranda artması gündemde.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)