BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKatılım bankacılığı için yasa bekleniyor----

Katılım bankacılığı için yasa bekleniyor

Katılım bankacılığı için yasa bekleniyor
26 Mayıs 2014 - 06:42 www.finansgundem.com

Torba yasa Vakıf, Ziraat ve Halkbank'a faizsiz bankacılık yolunu açacak

Kamu bankalarına katılım bankacılığı yapma yolu açılıyor. Hükümet, Meclis tatile girmeden çıkarmayı planladığı torba yasanın içine uzun süredir kamuoyunda tartışılan iki önemli düzenlemeyi dahil etmeye hazırlanıyor. Bunlar, kamu bankalarına faizsiz bankacılık yapma izni verilmesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Vakıfbank'taki hisselerini Hazine'ye devretmesi olacak.

Sabah'da yer alan habere göre, hükümet, içinde taşeron işçilere ilişkin düzenlemelerin de yer alacağı torba yasa taslağıyla ilgili çalışmalarda son aşamaya geldi. Bu kapsamda uzun süredir üzerinde çalışılan katılım bankacılığıyla ilgili maddelerin de burada yer alması için düğmeye basıldı. Düzenlemeye göre Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'a normal bankacılığın yanı sıra kuracakları yeni bankalar aracılığıyla katılım, yani faizsiz bankacılık da yapma hakkı tanınıyor. Böylece dini duyarlılıkları nedeniyle faizden uzak duran vatandaşlar bu bankalarla çalışabilecek.

YASAL DÜZENLEME YAPMAK GEREKİYOR

Mevcut Bankacılık Yasası'na göre mevduat bankaları katılım bankacılığı yapamıyor. Bunun için yasal bir düzenleme gerekiyor. Yapılacak düzenleme ile yasal engel ortadan kalkmış olacak. Halen faaliyet gösteren özel sektöre ait 4 yatırım bankasına kamudan rakip çıkacak. Katılım bankalarının bankacılık sektörü içindeki payı ise yüzde 5-6 civarında bulunuyor.

VAKIFBANK'IN PAYI HAZİNE'YE GİDECEK

Pakette yer alması beklenen bir başka düzenleme de Vakıfbank ile ilgili. Düzenlemeyle Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kontrolündeki yüzde 58.51'lik Vakıfbank hissesi Hazine'ye devredilecek. Böylece Vakıfbank'ın halka açıklık oranı artırılacak. Bankanın yüzde 25 olan halka açıklık oranının 49'a kadar çıkarılabileceği belirtiliyordu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)