BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiJPMorgan CEO’su: Dünya, ABD’nin yüzde 7 faiz oranına hazır olmayabilir----

JPMorgan CEO’su: Dünya, ABD’nin yüzde 7 faiz oranına hazır olmayabilir

JPMorgan CEO’su: Dünya, ABD’nin yüzde 7 faiz oranına hazır olmayabilir
27 Eylül 2023 - 00:27 www.finansgundem.com

Hindistan’ın önde gelen gazetelerinden Times of India’ya konuşan JPMorgan’ın CEO’su Jamie Dimon, “Küresel ekonomi, ABD faiz oranının yüzde 7’ye kadar yükselmesine hazır olmayabilir” ifadelerini kullandı

JPMorgan’ın CEO’su Jamie Dimon, Hindistan’ın önde gelen gazetelerinden Times of India’ya konuştu, dünyanın Amerika’nın yüzde 7 faiz oranına hazır olmayabileceğine işaret etti.

Dimon, “Küresel ekonomi, ABD faiz oranının stagflasyonla birlikte yüzde 7’ye kadar yükselmesi şeklindeki en kötü senaryoyla yüzleşmeye hazır olmayabilir” dedi. ABD Merkez Bankası (Fed), Mart 2022'den bu yana enflasyonu kontrol altına almak için gösterge borçlanma maliyetini 525 baz puan artırarak, yüzde 5.25 – yüzde 5.5 aralığına yükseltti.

"SIFIRDAN YÜZDE 5'E ÇIKMAK BAZI İNSANLARI HAZIRLIKSIZ YAKALADI"

Sözde likidite sıkılaştırma döngüsü, geçen yılki kripto piyasası çöküşünün kısmen sorumlusuydu. İşte bu noktada Dimon'a göre Fed, ısrarcı enflasyonu bastırmak için Faiz oranlarını artırmaya devam etmek zorunda kalabilir ve borçlanma maliyetlerinde yaklaşan artışlar küresel ekonomiye daha fazla zarar verebilir: "Sıfırdan yüzde 2'ye çıkmak neredeyse hiç artış değildi. Sıfırdan yüzde 5'e çıkmak bazı insanları hazırlıksız yakaladı.

Ancak hiç kimse yüzde 5'i olasılık alanının dışına çıkaramazdı. Dünyanın yüzde 7'ye hazır olup olmadığından emin değilim.” Gazete, Dimon’un sözlerini şöyle yorumladı: “Stagflasyon veya sürekli yüksek enflasyon ve işsizlikle birlikte yüzde 7'lik oranlar, ABD ekonomisinin resesyona girme riskini artıracaktır.

Bu, teknoloji hisse senetleri ve kripto para birimleri gibi riskli varlıklar için istenmeyen bir sonuçtur. Ayrıca sıkılaştırmanın devam etmesi, halihazırda yüksek olan ABD Hazine tahvili getirilerinin onlarca yılın en yüksek seviyelerine yükselmesine neden olabilir.

Tahviller şimdiden 2009'dan bu yana en çekici görünüyor ve sermayenin riskli yatırımlardan çekilmesi tehdidini taşıyor. Dimon'un yorumları, Fed'in sıkılaştırma döngüsünün zirveye ulaştığı yönündeki yaygın görüşle çelişiyor. Merkez bankası borçlanma maliyetlerini daha uzun süre yüksek tutma niyetinde olduğunu söyledi.”

FED ÜYESİNDEN FAİZ MESAJI

Federal Açık Piyasa Komitesi'nde oy hakkı bulunan Fed üyesi Neel Kashkari bu yıl bir faiz artışı daha beklediğini ifade etti. Wharton School’da bir etkinlikte konuşan Minneapolis Fed Başkanı Kashkari, ekonominin beklenenden güçlü olması durumunda faizleri de uzun bir süre yüksek tutabileceklerini kaydetti.

Fed faiz kararını veren Federal Açık Piyasa Komitesi’nde oy hakkı bulunan Kashkari, geçtiğimiz hafta faiz kararıyla birlikte yayımlanan projeksiyonlarda bu yıl bir faiz artışı daha bekleyen üyeler arasında yer alıyordu.

Geçen hafta yaptığı toplantıda Fed faizi sabit tutma kararı alırken, yetkililerin para politikası beklentilerini yansıtan noktasal grafikte yılın geri kalan bölümü için bir faiz artışı sinyali çıkmıştı. Kararın açıklanmasının ardından basın toplantısı düzenleyen Fed Başkanı Jerome Powell, yetkililerin “uygun olması halinde oranları daha da artırmaya hazır olduklarını ve enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedefe doğru indiğinden emin olana kadar politikayı kısıtlayıcı bir seviyede tutmayı planladıklarını” söyledi.

POWELL: EKONOMİ PEK ÇOK KİŞİNİN BEKLEDİĞİNDEN DAHA GÜÇLÜ

Nötr faiz oranının mevcut tahminlerden daha yüksek olabileceğini belirten Powell, yine de politika yapıcıların bu konu hakkında şu aşamada bir kararı olmadığını ifade etti. Powell, “Faiz oranlarında yaşananlar göz önüne alındığında ekonominin pek çok kişinin beklediğinden daha güçlü olduğunu söylemek doğru olur” dedi ve bunun nötr faizlerin aslında daha yüksek olması gerekmesinden ya da politika faizinin yeterince uzun süre boyunca kısıtlayıcı kalmamış olmasından kaynaklanıyor olabileceğini kaydetti.

Bitcoin'e Powell etkisi

 

JPMorgan'dan Hindistan devlet tahvili kararı

 

JPMorgan: Fed faiz oranını artırmaya devam etmek zorunda

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)