BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemJaponya'da seçim: Zafer LDP'nin----

Japonya'da seçim: Zafer LDP'nin

Japonya'da seçim: Zafer LDP'nin
10 Temmuz 2022 - 15:55 www.finansgundem.com

Eski Başbakan Şinzo Abe suikastının gölgesinde sandığa giden Japonya'da, seçim sonuçları belli oldu.


Japonya’da halk, 248 üyeli Danışmanlar Meclisi'nin (Üst Meclis) 125 üyesini seçmek için her 3 yılda bir yapılan olağan seçim çerçevesinde bugün sandığa gitti. Suikastın gölgesindeki seçimden LDP, zaferle çıktı.

Başbakanı seçme yetkisine sahip Temsilciler Meclisi’ne göre daha az yetkiye sahip olan 248 üyeli Danışmanlar Meclisi’nin üyelerinin 125’inin belirleneceği seçim için oy kullanma işlemi ülke genelindeki 46 bin sandıkta yerel saatle 07.00’de başladı.

Liberal Demokrat Partisi kazandı

Japonya’daki seçim bölgelerinden 75 milletvekilinin, nispi temsil yoluyla da 50 milletvekilinin meclise girmeye hak kazanacağı seçimden eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe suikastının halkta oluşturduğu şokun da etkisiyle iktidardaki Liberal Demokrat Partisi’nin (LDP) büyük bir zaferle çıkacağı beklentileri gerçek oldu.

Devlet televizyonu NHK, bugün yapılan seçimde LDP’nin zaferini ilan ettiğini açıkladı. LDP üyesi ve eski başbakan olan Abe’nin ölümüyle birlikte oyların da artış göstermesinin beklendiği ifade edilmişti. LDP ve koalisyon ortağı Komeito’nun 125 sandalyeden 69 ile 83’ünü alması bekleniyor.

Kişida'dan beklenti yüksek

İktidardaki LDP’nin politik hedeflerini gerçekleştirebilmesi için kritik önem taşıyan seçimden zaferle çıkılması durumunda, mevcut Başbakan Fumio Kişida’nın partiyi 2025'in sonlarında yapılacak bir sonraki seçime götürecek lider olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Suikast sonucu ölen Abe’nin dahi başaramadığı pasifist anayasayı değiştirme hedefini gerçekleştirebilecek güce ulaşabileceği söylenilen Kişida’nın, Abe’nin ardından oluşan boşlukta parti içindeki konumunu da güçlendirebileceği belirtiliyor.

Son seçimi suikasta kurban giden Abe kazanmıştı

2019'da gerçekleştirilen son Danışmanlar Meclisi seçimlerini dönemin Başbakanı Şinzo Abe’nin iktidar koalisyonu kazanmıştı. Ancak koalisyon, Abe’nin nihai hedefi olan anayasa değişikliği için gerekli 3’te 2 çoğunluğu elde edememişti.

Bu seçimde oylanan 124 sandalyenin 71’ini kazanan koalisyon yine de o dönem toplam 245 sandalyesi bulunan meclisteki üstünlüğünü korumuştu.

Abe, galibiyetten sonra ne demişti?

Seçimin galibi olan dönemin Japonya Başbakanı Şinzo Abe, sonucun halkın siyasi istikrarı seçtiğini gösterdiğini ifade ederek, “Politikalarımızı istikrarlı bir şekilde uygulamak için yetki aldık” demişti.

Abe, anayasa değişimi konusunda çoğunluğun sağlanamaması ile ilgili olarak da “Muhalefet partilerinin sorumluluklarını yerine getireceğini ve bu konudaki tartışmalara katılacağını umuyorum” ifadesini kullanmıştı.

Blinken'den Japonya'ya taziye ziyareti

 

Japonya, suikastın gölgesinde seçime gitti

 

Scholz'den Japonya’ya taziye mesajı

 

Abe Şinzo, Japonya'nın en uzun süre görev yapan başbakanı olmuştu

 

Japonya’nın eski başbakanı Shinzo Abe'ye suikast

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)