BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİşten çıkarılanlar için 3 altın öğüt----

İşten çıkarılanlar için 3 altın öğüt

İşten çıkarılanlar için 3 altın öğüt
22 Kasım 2022 - 17:06 www.finansgundem.com

Küresel ekonomik belirsizliğin artmasıyla son dönemde özellikle teknoloji sektöründe yoğun bir işten çıkarma furyası patlak verdi. Kariyer uzmanları işten çıkarılan bireylerin yeni bir işe girebilmesi için uyması gereken 3 önemli tavsiyeye işaret ediyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Meta, Amazon ve Elon Musk'ın sahibi olduğu Twitter gibi teknoloji dünyasının dev şirketleri ekonomik belirsizlik nedeniyle toplu işten çıkarmalarla sarsıldı. layoffs.fyi verilerine göre, yalnızca 2022'deki bilgi teknolojileri (BT) alanında işten çıkarmalarının sayısı, Kovid-19'dan bu yana tüm işten çıkarma işlemlerinin yarısından fazlasını oluşturuyor.

CNBC’nin haberine göre insan kaynakları danışmanlık firması Insperity’nin Hizmet Operasyonları Yüneticisi Erin Lau, “Her şekil ve büyüklükteki teknoloji şirketleri yeniden örgütleniyor, harcamaları dikkatlice değerlendiriyor ve nihayetinde çalışanlarını işten çıkarıyor” açıklamasında bulundu.

Lau işten çıkarmaların istihdam piyasasını daralttığına dikkat çekerek iş piyasasının, “işsiz kalan profesyoneller ve yetenekli adaylarla dolu” olduğunu söyledi.

LinkedIn'in Kariyer Uzmanı Pooja Chhabria, yoğun rekabetin yanı sıra, iş arayanların hızla değişen bir teknoloji sektöründe ihtiyaçlarını karşılamak için "uyarlanabilir yetenekler" edinme zorluğuyla da karşı karşıya olduklarını söyledi.

Chhabria, “Şirketler sürekli olarak aksama havasında, bu nedenle bugünün bir iş için gereksinimleri yarın değişebilir. İşverenler bu nedenle teknoloji alanında becerikli yeteneklerini işe almaya istekli. Sadece bugünün belirli bir ihtiyacını karşılamakla kalmayan, aynı zamanda geleceğin ihtiyaçlarına cevap vermek için geleceğe hazır becerilere sahip kimseleri arıyorlar” ifadelerine yer verdi.

CNBC haberinde işlerinden çıkarılan çalışanların yeni bir iş bulabilmesi için sahip olması gereken yetenekler hakkında ipuçlarına yer verildi:

1. Beceri gelişimine yatırım yapın

Chhabria, becerilerin artık iş yerinde "yeni geçer akçe" haline geldiğini ve şirketlerin beceri öncelikli bir işe alım yaklaşımı benimsediğini söyledi:

“Geçen yıl, LinkedIn'deki işe alımların %40'ı, yetenek bulmak için beceri verilerini açıkça kullandı ve bu da yıllık bazda %20 arttı. Daha da önemlisi, işe alım yapanların yaklaşımdaki bu değişiklik nedeniyle başarılı bir işe alım bulma olasılıklarının %60 daha yüksek olmasıdır."

Chhabria rekabetten ayrılabilmek için “yatırımların yapıldığı büyüyen alanlara” dikkat etmeyi önerdi:

"Örneğin, yapay zeka ve makine öğrenimine alanlarında büyük yatırımlar gördük. Bu nedenle SQL, Python ve AWS gibi yeteneklerin hepsi 2015'ten bu yana anlamlı bir büyüme sağladı ve yazılım ve BT'de en çok talep gören beceriler haline geldi."

Chhabria becerilerini güncellemek veya bir kariyer değişikliği yapmak isteyen çalışanların aktarılabilir becerilerinizi ihmal etmemesi gerektiğini sözlerine ekledi:

"Çoğu zaman istediğiniz işe veya sektöre dönmek için, becerilerinizi tamamen elden geçirmenize gerek yoktur ve kariyerinizi değiştirmek için benzer becerilere sahip olmanız gerekebilir."

Monster.com’un Kariyer Uzmanı Vicki Salemi iş uyarılarının ayarlanmasının da öğrenme fırsatlarını belirlemeye yardımcı olabileceğini belirtiyor:

“Sonunu düşünerek başlayın. Boşlukları doldurmak için takip ettiğiniz işlerin becerilerine ve gereksinimlerine bakmak için iş tanımlarını inceleyin. Örneğin, teknolojide sahip olmadığınız ancak olması gerektiği görülen yeni bir sertifika varsa ve bu büyüyen bir trendse, o zaman onu takip etmeye başlayın."

2. Zamanlama önemlidir, doğru zamanı kullanın

Salemi ‘sayısız sektörde’ hâlâ teknoloji fırsatları olduğuna dikkat çekiyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Morgan Stanley'nin bu ayki bir araştırma notunda, teknoloji dışı endüstrilerdeki büyük işten çıkarmaların olası görünmediği belirtiliyor. Zira teknoloji sektöründeki işten çıkarmalar ABD ekonomisi içerisinde “genel olarak kısa vadeli” hissediliyor.

Chhabria, Asya-Pasifik'te şu anda profesyonel hizmetler, perakende, sağlık ve finansal hizmetler gibi teknolojiyle sınırlı olmayan sektörlerde 3,5 milyondan fazla istihdam açığı bulunduğunu da sözlerine ekledi:

“Bu sektörde bir işe girmek için hangi becerilere ihtiyacınız olduğunu anlamak, önemli bir ilk adımdır.”

Uzmanlar istihdam açığı bulunsa da zamanın çok önemli bir kriter olduğunu belirtiyor. Salemi, "Kurumsal işe alımda çalıştığımda, aktif olarak işe alım yapmamıza rağmen, aralık ayında başvurularda genellikle bir düşüş görürdüm. İş arayan başvuruda bulunduklarında çok daha az rekabetle karşı karşıya kalacaklar. Zira insanlar genellikle ocak ayında iş arama eylemlerini duraklatıyor. Beklemeyin" dedi.

LinkedIn'den Chhabria, şu anda işe alım yapan ve ilk başvuran olmanın başvuru sahiplerine ekstra bir avantaj sağlayacağını söyleyerek bu fikre katıldı:

“LinkedIn verileri, ilk 10 dakika içinde başvurursanız, bir pozisyon için işe alınma olasılığınızın dört kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Bu nedenle kriterlerinize uyan bir iş yayınlanır yayınlanmaz sizi bilgilendirmek için iş uyarılarını ayarlayın ve mümkün olan en kısa sürede başvurun."

Özgeçmişinizdeki teknik becerileri vurgulamanın yanı sıra, zaman yönetimi ve müşteri hizmetleri gibi yumuşak beceriler de çok önem arz ediyor.

Chhabria, “Bu belirsiz ortamda, işverenler ayrıca problem çözme, iletişim ve esneklik gibi yumuşak becerilere daha fazla önem veriyorlar. Bunlar, küresel olarak yayılmış ekiplerle hibrit bir ortamda çalışırken teknoloji çalışanlarının da göstermesi gereken temel becerilerdir" dedi.

3. İş ağı oluşturun

İşten çıkarıldıktan sonra endişeli ve kaybolmuş hissetmenin doğal olduğunu kabul eden Chhabria, bu duygularla "proaktif olarak yüzleşmenin" bu süreci ele almanın en iyi yolu olduğunu söyledi. Kariyer uzmanı, "Bir topluluğun parçası olmak ve benzer bir durumda başkalarıyla konuşarak yardım istemek de faydalı olabilir" diye de ekledi:

"Ağınıza erişerek başlayın. Bu daha sonra işe alınmanız için tavsiye verebilecek, destek sunabilecek veya işe alınmanız için sizi başka kişilerle tanıştırabilecek bağlantılara ve konuşmalara kapı açmanın ilk adımı olabilir."

Chhabria, profesyoneller ağlar üzerinden işe alınma olasılıklarının "dört kat daha fazla" olması nedeniyle çalışanların ağ oluşturmaya öncelik vermesi gerektiğini vurguladı:

"Mentorluk fırsatlarının, kariyer tavsiyelerinin ve potansiyel iş fırsatlarının önünü açmak için profesyonel iş topluluğunuza düzenli olarak katıldığınızdan ve kontrol ettiğinizden emin olun. İstediğiniz rolün türü, deneyim seviyeniz ve bir takıma kattığınız değer konusunda net olun."

Lau, profesyonel ağa bağlı kalmanın "mevcut manzara hakkında bir fikir verebileceğine" dikkat çekiyor ve atılacak sonraki adımlar hakkında iş arkadaşlarınızdan destek alınmasını sağlıyor.

Salemi, hangi hizmetleri sağlayabileceklerini görmek için mezun olduğunuz okulun kariyer ofisine ulaşabileceğinizi de sözlerine ekledi.

İşten çıkarmalar sırasında liderler nasıl davranmalı?

 

Finans sektöründe kariyer için aranan 8 özellik

 

Ebeveynlerinizden gelen finansal tavsiyelerin hepsini unutun

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)