BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisEbeveynlerinizden gelen finansal tavsiyelerin hepsini unutun----

Ebeveynlerinizden gelen finansal tavsiyelerin hepsini unutun

Ebeveynlerinizden gelen finansal tavsiyelerin hepsini unutun
18 Kasım 2022 - 16:40 www.finansgundem.com

Kişisel finans söz konusu olduğunda, ebeveynlerinizden ya da büyüklerinizden aldığınız tavsiyeler, daha basit zamanların bilgeliğini yansıtıyor olabilir.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Her nesil, hayatlarının bir döneminde bir önceki neslin devamıymış gibi hareket etmeye meyillidir. Bir gün gelir ve nesiller arasında belirgin bir ayrışma yaşanır. Bu ayrışma, söz konusu kişisel finans ise, çok da keskin şekilde gerçekleşmeyebilir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, oysa kişisel finans ve yatırım kararlarınız, dünyayı algılayış biçiminize paralel olarak şekillenir ve dünya her gün kendini yeniden üreterek daima değişir. Bu nedenle, belki de ebeveynlerinizden alacağınız yüzlerce tavsiye arasında finansal tavsiyeler, geçerlilik anlamında zamana en az dayanıklı tavsiyelerdir.

Basit zamanların bilgeliği

Lifehacker’dan Meredith Dietz’in değerlendirmesine göre, kişisel Finans söz konusu olduğunda, anne babanızın tavsiyesi, istenmiş ya da çoğunlukla istenmemiş olsun, muhtemelen daha basit bir zamanın bilgeliğini yansıtır. Ailenize yardım eden para felsefesi, modern enflasyon ve borçla dolu genel manzarada mutlaka geçerli olmak zorunda değildir. Bugünlerde finansal tavsiye için aktif olarak anne babanıza başvurmasanız bile, onların yıllar ve yıllar önceki öğretilerini çoktan içselleştirmiş bile olabilirsiniz. Bu da bu tavsiyelerin tekrardan başka bir anlamı olmadığını gösterir.

İşte, 2022 yılının finansal cehenneminde muhtemelen ebeveynlerinizin size aktardığı ve artık büyük bir şüpheyle yaklaşılması gereken, parayla ilgili en yaygın öğretilerden bazıları…

“Satın almak her zaman kiralamaktan daha iyidir”

Buna geleneksel bilgelik deyin, ‘Amerikan Rüyası’ deyin, ancak ev sahibi olmak birçokları için nihai hedeftir. Ne yazık ki, bir ev satın almak artık eskisi kadar kusursuz bir yatırım değildir.

Satın alma veya kiralamaya devam etme kararı herkese uygun olmayabilir. New York Times, kiralama maliyetleri, ipotek oranları, nerede yaşadığınız ve orada ne kadar yaşamayı planladığınız gibi kiralamanız ya da satın almanız gerekip gerekmediğini belirleyen tüm faktörlerin gözden geçirilmesi gerektiğini gözler önüne seren etkileşimli hesaplayıcılar sunar. Bu bile işlerin eskisi kadar basit değişkenlere göre şekillenmediğini gösteren bir kanıt niteliğindedir.

“Her zaman bir araba ödemeniz olacak”

Bu öğreti, duyar duymaz, sadece ebeveynlerimizden değil, herkes tarafından kabul edilmiş bir gerçek gibi hissettiriyor. Ama öyle değil ve öyle olmamalı. Bu tavsiyeyi geçersiz kılmak, ikinci el bir araç satın almak veya mevcut aracınızın parasını ödedikten sonra daha yeni bir model almak yerine aynı sürüşü birkaç yıl daha sürdürebileceğinizi fark etmek kadar basit olabilir.

Tabii ki, şimdi bir araba satın almak için oldukça kötü bir zaman. Ancak bunu yaparsanız, araştırmanızı önceden yapmanız ve tetiği çekme zamanı geldiğinde kararlı olmanız gerekli ve önemli. Örneğin, kredi koşullarınızın ne olduğunu önceden bilmek, bayinin faiz oranları yerine aylık ödemelere odaklanarak sizi kandırmaya çalışamayacağı anlamına gelir. Yine eski zamanların aksine, bir müzakere taktiği olarak ‘uzaklaşmak’ artık pek de akıllıca bir hareket değil çünkü döndüğünüzde, almayı planladığınız araba büyük olasılıkla başka birine satılmış olacak. Bu yüzden, bir araç satın almaya gitmeden önce bilmeniz gereken her şeyi bilmeniz artık hiç olmadığı kadar önemli.

“Asla kredi kartı kullanmayın çünkü sonunda mutlaka borca ​​girersiniz”

Ebeveynleriniz, borçla ilgili kişisel deneyimlerine bağlı olarak, size kredi kartlarına karşı genel bir korku aşılamış olabilir. Ancak, kredi kartı kullanmak borca ​​girmek demek değildir. Kredi kartı kullanmak, size alışverişlerinizde kolaylık sağlamanın yanında kredi puanınızı oluşturmanın da bir numaralı yoludur; bunu her ayın sonunda kredi kartı borcunuzu tam olarak ödediğinizi varsayarak söyleyebiliyoruz. Yine de yetiştirilme tarzınızın bir sonucu olarak kredi kartı kaygınız varsa, yüksek bakiye yüklemeden küçük, düzenli alışverişler yapmak için kredi kartı kullanabilir ve borca girmekten bu sayede kurtulabilirsiniz.

Bugün yeni bir şirkete geçmek, daha fazla para kazanmanın en hızlı yolu olarak kabul ediliyor.

“İşinizde en az iki yıl kalmanız gerekiyor”

Daha eski nesiller aynı şirkette onlarca yıl çalışmaya güvenebilirken, Y Kuşağı ve Z Kuşağı aynı garantiyle karşı karşıya değil. Bu, kesinlikle para tavsiyesinden çok kariyerle ilgili, ancak banka hesabınızın iyiliği için bu tavsiyeye uymamak yine de büyük öne taşıyor.

İş değiştirmenin şu anki gerçeği şu ki; iş değiştiren adaylara artık şüpheyle bakılmıyor ve bugün iş sadakatiniz nedeniyle eskisi gibi ödüllendirilmiyorsunuz. Aslında, bugün yeni bir şirkete geçmek, daha fazla para kazanmanın en hızlı yolu olarak kabul ediliyor.

“Asla paradan bahsetme”

Ebeveynleriniz muhtemelen para konuşmanın tabu olduğunu düşünüyordu. Şimdi ise sarkaç, ‘şeffaflığa’ doğru sallanıyor. İster yakın çevreniz ister iş arkadaşlarınız arasında olsun, para hakkında konuşmak, artık hak ettiğiniz ücreti alıp almadığınızı daha iyi anlamanızı sağlıyor. Ayrıca, para konusunda artan şeffaflık, aynı zamanda, harcamaktan mutlu olan arkadaşlarınızın finansal akran baskısına karşı koymanıza da yardımcı olabiliyor. Ayrıca para hakkında ne kadar çok konuşursak, borç, tasarruf ve bütçe hakkında da o kadar çok şey öğrenebiliyoruz.

Özetle, herkesin ebeveyni, çocukları için en iyisini istiyor ama bugün nesiller, onların dönemindekinden farklı bir finansal gerçeklikte yaşıyor. Bu yüzden, ebeveynlerinizin paraya ve onun nasıl kullanılması gerektiğine dair yaklaşımlarını unutma yeteneğiniz, bugün neyin pratik olup neyin olmadığı konusunda sizi daha bilge ve farkında kılmanın yolunu açıyor.

Anlamak ve kabul etmek gerekiyor ki paraya dair bazı eski alışkanlıklar, bir litre sütün yalnızca 1 liraya mal edilebildiği zamanlarda yaşıyor.

Yatırımcılar dünya ekonomisine daha iyimser bakıyor

 

Ayı piyasasında yatırım için ezberlerinizden kurtulun

 

Yatırımlarınıza duygularınızı karıştırmayın

 

Başarılı bir yatırım serüveni için 6 ipucu

 

Amatör ve profesyonel yatırımcılar arasındaki 11 fark

 

Yeni kuşak zenginlerin 3 yatırım tercihi

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)