BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisYatırımlarınıza duygularınızı karıştırmayın----

Yatırımlarınıza duygularınızı karıştırmayın

Yatırımlarınıza duygularınızı karıştırmayın
16 Kasım 2022 - 17:18 www.finansgundem.com

Alım satım psikolojisi risklerle nasıl başa çıkabileceğinizi ve planlarınızdan sapmama yeteneğinizi temsil eder. Duygularınızı yönetme beceriniz ise alım satım psikolojinizin önemli bir parçasıdır.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Alım satım serüveni, psikolojinizle oldukça ilgilidir. Psikolojiniz, kazanç elde etmeyi ve kayıplarınızı nasıl ele aldığınızı açıklar.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, alım satım yaparken psikolojinizi yönetemezseniz, duygularınıza yenik düşer ve hatalı kararlar verirsiniz. Bu da kayıplar ve daha büyükler kayıplar anlamına gelir. Ancak iyi haber şu ki, duygularınızı yönetmek de sizin elinizdedir.

Duygularınızı yönetebilirsiniz

Wealthface’te yayınlanan makaleye göre, alım satım psikolojisi, bir yatırımcının kazanç elde etmeyi ve kayıpları nasıl ele aldığını açıklar. Alım satım psikolojisi, risklerle başa çıkma ve alım satım planlarından sapmama yeteneklerini temsil eder. Yatırımın duygusal yönleri, her işleminizi dikte etmeye çalışacaktır ve duygularınızı idare etme beceriniz, ticaret psikolojinizin ayrılmaz bir parçasıdır.

Alım satım yaparken duyguları ortadan kaldırmak imkansızdır ama ilk etapta amaç zaten bu olmamalıdır. Bunun yerine, yatırımcılar belirli ön yargıların veya duyguların alım satımlarını nasıl etkileyebileceğini anlamalı ve bu bilgiyi kendi avantajları için kullanmalıdır. Her yatırımcı farklıdır ve maalesef herkesin uyması gereken basit bir kural kitabı bulunmamaktadır. Yatırım serüveninizde duygularınızın sizi yönlendirmesine izin vermemek için odaklanmanız gereken bazı noktalar bulunur.

Kişilik özelliklerinizi tanımlayın

Başarılı bir alım satım psikolojisi geliştirmenin anahtarlarından biri, kişilik özelliklerinizi erkenden belirlemektir. Kendinize karşı dürüst olmanız ve dürtüsel eğilimleriniz olup olmadığını veya öfke veya hayal kırıklığı nedeniyle hareket etmeye eğilimli olup olmadığınızı kendinize dürüstçe söylemeniz gerekir.

Aktif alım satım yaparken tespit ettiğiniz özelliklerinizi kontrol altında tutmanız önemlidir çünkü bunlar sizi aceleci ve çok az analitik desteği olan kötü tavsiye edilmiş kararlar almaya zorlayabilir. Bununla birlikte, güçlü yönlerinize göre pozisyon almak da önemlidir. Örneğin, doğal olarak sakin ve planlı biriyseniz, bu kişilik özelliklerinden piyasalarda bulunduğunuz süre boyunca yararlanabilirsiniz.

Kişilik özelliklerinizi ve duygularınızı tanımlamak ve bunların farkında olmak kadar önemli olan, ön yargılarınızı tanımaktır. Ön yargılar, insanın doğuştan gelen bir yönüdür. Bu nedenle, özünüzü daha iyi anlamak için, herhangi bir işlemi açmadan veya kapatmadan önce ön yargılarınızın neler olduğunun farkında olmalısınız.

Bir alım satım planı geliştirin ve planınıza harfiyen uyun

Bir alım satım planına sahip olmak, hedeflerinize ulaşmanızı sağlamak için çok önemlidir. Alım satım planı, kendinize verdiğiniz zaman taahhütlerinizi, mevcut yatırımlarınızı, risk-ödül oranınızı ve kendinizi rahat hissettiğiniz bir alım satım stratejisini vurgulamalıdır.

Örneğin, bir alım satım planı, her sabah ve her akşam 1 saatinizi alım satıma ayıracağınızı ve herhangi bir pozisyonunuzda asla portföyünüzün toplam değerinin yüzde 2'sinden fazlasını yatırmayacağınızı kendinize söyleyebilirsiniz. Bir pozisyon açma veya kapatma kuralları sizin için zaten vurgulanmış olduğundan, bu, kayıpları en aza indirmeye ve duyguların alım satımlarınız üzerindeki etkisini sınırlamaya yardımcı olabilir.

Alım satım planları, duygularınız, ön yargılarınız ve kişilik özellikleriniz gibi alım satım disiplininizi etkileyebilecek bireysel faktörleri de dikkate almalıdır. Ticarete başlamadan önce ön yargılarınızın ne olduğunu netleştirirseniz, onlara göre hareket etme eğiliminde olur ve sizin için en ideal planı geliştirebilirsiniz.

Sabırlı olun

Sabır, disiplinin ayrılmaz bir parçasıdır. Korku gibi duygularla hareket etmek, bir pozisyonu çok erken kapatarak kârı kaçırmanıza neden olabilir. Analizinize güvenin, sabırlı ve disiplinli kalın. Aynı şekilde, bir pozisyona girmeden önce de sabırlı olmak ve hemen işlem açmak yerine uygun anı beklemek de önemlidir.

Örneğin, bazı döviz çiftleri üzerinde spekülasyon yapmak istiyorsanız, şu an için volatilite artma eğiliminde olduğundan, Amerikan Merkez Bankası Fed’in faiz kararlarını açıklayacağı toplantının ya da enflasyon verilerinin açıklanmasının hemen öncesine kadar beklemek isteyebilirsiniz.

Esnek olun

Bir alım satım planına sahip olmak önemli olsa da, piyasalarda hiçbir günün bir diğeriyle aynı olmadığını ve işlemlerinizde kazanma serilerinin olmadığını unutmayın. Bunu göz önünde bulundurarak, piyasaların günden güne nasıl değiştiğini değerlendirme konusunda rahat olmalı ve buna uyum sağlamalısınız.

Piyasalar bugün bir önceki güne göre daha volatil ise ve özellikle öngörülemeyen bir şekilde hareket ediyorsa, neler olduğunu anladığınızdan emin olana kadar alım satım faaliyetlerinizi askıya almaya karar verebilirsiniz. Esnek olmak, duygularınızı sınırlamanıza ve ön yargılarınızı ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilir. Esnek olmak her durumu kendi koşullarına göre değerlendirmenize olanak tanır ve piyasalarda geçirdiğiniz süre boyunca pragmatik olmanızı sağlar.

Kayıp sonrası ara verin

Bazen bir kayıptan sonra yapabileceğiniz en iyi şey, kayıplarınızın bir kısmını geri kazanmak için başka bir pozisyon açmak yerine, düşüncelerinizi ve kendinizi toparlamak için alım satımlardan kısa bir süre uzaklaşmak olabilir.

En iyi trader’lar, kayıplarını kabul eden ve bunları öğrenme fırsatı olarak kullananlardır. Piyasalara geri dönmeden önce genellikle kendilerine birkaç dakika ayırırlar ve bu zamanı, gelecekte aynı hatayı yapmaktan kaçınabilecekleri umuduyla söz konusu işlemde neyin yanlış gittiğini değerlendirmek için kullanırlar.

Bunu yaparken, bir sonraki alım satımlarına berrak bir zihin ve sağlam bir muhakeme ile yaklaşmadan önce kendilerini sakinleştirerek gurur ve korku gibi duygularını kontrol altında tutarlar.

Başarılı bir yatırım serüveni için 6 ipucu

 

Amatör ve profesyonel yatırımcılar arasındaki 11 fark

 

Sabırlı ve disiplinli yatırımın püf noktaları

 

Hisse senetlerine yatırım yapmanın 5 avantajı

 

Enflasyona karşı 3 yatırım önerisi

 

Kendinize yatırım yapmanız için 3 neden

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)