BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİşten çıkarmalar sırasında liderler nasıl davranmalı?----

İşten çıkarmalar sırasında liderler nasıl davranmalı?

İşten çıkarmalar sırasında liderler nasıl davranmalı?
15 Kasım 2022 - 16:44 www.finansgundem.com

Büyük teknoloji devlerindeki işten çıkarmalar tüm hızıyla devam ediyor. Uzmanlar işten çıkarılan personele yönelik davranışın şirketlerin geleceği için kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Meta ve Twitter'daki toplu işten çıkarmalar ve Disney'de planlanan kesintiler, büyük şirketlerin yöneticilerinin ve üst düzey yöneticilerin işten çıkarma uygulamalarına nasıl liderlik edecekleri ile ilgili endişeleri artırdı. CNBC’nin haberine göre işten çıkarma süreçlerinin doğru yönetilmesi şirketlerin geleceklerindeki başarı ile yakından ilişkili. Zira zayıf yönetilen bir süreç şirketin itibarını zedeleyebilir.

CNBC’nin haberine göre Harvard Üniversitesi Ulusal Liderliğe Hazırlık Girişimi Başkan Yardımcısı Eric McNulty, “Az önce işten çıkardığın kişilerin şimdi Glassdoor’da (çalışanların iş yeri tecrübelerini aktardığı bir internet sitesi) veya başka bir yerde ne kadar korkunç bir tecrübe yaşadığını söylemesini istemezsiniz” ifadelerine yer verdi.

Üstelik eski çalışanlar gelecekteki müşteriler, ortaklar veya meslektaşlar pozisyonuna geçerek kariyerlerine devam edebilir. McNulty, “Aslına bakılırsa bu insanları geri isteyebilirsiniz veya daha sonraki işe alımlar sırasında size geri dönmeye yönlendirebilirsiniz. Diğer bir deyişle mezunlar ağınızı iyi bir konumda tutmak istersiniz” açıklamasında bulundu. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre uzmanlar işten çıkarmalar sırasında liderlerin dikkat etmesi gereken dört önemli unsur olduğunu belirtiyor:

Dolaysız ve şeffaf olun

Uzmanlar, işten çıkarmaları duyururken, iş dünyası liderlerinin işten çıkarmaların nedeni ve etkileri konusunda hem dolaysız hem de şeffaf olmalarının önemli bir ilk adım olduğunu söylüyor. McNulty işverenler için yaptığı uyarıda, “Açık olun, dikkatli olun ve şefkatli olun” önerilerine yer verdi.

Şirket krizleri konusunda liderlik üzerine yazılarıyla da bilinen McNulty, “İnsanların ne yaptığınızı anladığına emin olun. İşletmenin gerekçesini onlara bildirin. Bilindik kurumsal ‘piyasa koşulları’ açıklamasından bahsetmiyorum” ifadelerine yer verdi.

PayScale’in İnsan Kaynakları Danışmanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Paul Wolfe liderlerın ayrıca “göz önünde bulundurdukları diğer seçenekleri, kararı vermek zorunda kalmamayı ne kadar umut ettiklerini ve etkilenen çalışanlara nasıl davrandıklarını” açıklaması gerektiğini de söyledi.

Empatiyle iletişim kurun

Sosyal yardım iletişimleri firması Segal Benz’in Kıdemli Başkan Yardımcısı Jennifer Benz işten çıkarmalarla ilgili mesajların, "İK" veya "liderlik" birimleri üzerinden değil, ön cephedeki ve merkezdeki liderlerden bireysel olarak iletilmesi gerektiğini belirtiyor.

Liderlerin "empati göstermeleri" ve "işgüçleri için yarattıkları duruma sempati duymak yerine" kendi duygularına odaklanmamaya dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Wolfe, bire bir görüşmelerin işten çıkarmaları tartışmak için grup toplantıları gerçekleştirmekten daha iyi olduğunu ve iletişimin lojistiğini planlamanın da önemli olduğunu söyledi:

"İşten çıkarılanların sistemlere erişiminin ve görevlerinin kaldırılmasının, işten çıkarma bildirimi çalışanlara iletilmeden önce gerçekleşmediğinden emin olun. Kaynaklarını koruyan şirketlere saygı duyuyorum, ancak etkilenen çalışanlara nasıl davrandıkları, hâlâ orada çalışan çalışanlara çok şey anlatıyor. Bu çalışanlar suçlu değildi ve bu şekilde muamele görmemelidir."

Detaylı bilgilendirmeler yapın

İş dünyası liderleri işyeriyle ilişiği kesilen personelin kıdem tazminatı, işe yerleştirme veya yeniden beceri kazanma, beceri geliştirme, sağlık sigortası ve diğer konularda gerekli bilgilendirilmenin yapılması gerektiğini belirtiyor.

İşten çıkarılanlar daha fazla bilgi isteyebilir veya başka avantajlar talep edebilir ve liderler de gerekli cevaplara sahip olmalıdır. Columbia Hukuk Fakültesi Profesörü Alexandra Carter, ayrılan bir personelin performansı veya başka bir sebepten kovulmadığını ve işten çıkarıldığını belirten bir mektup veya resmi bir e-posta sağlamak istemeleri durumunda İK departmanındaki çalışanların hazır olmaları gerektiğini söyledi.

Kalan personelin endişelerine dikkat edin

Benz işten çıkarılma süreçlerinde şirketlerde geride kalan çalışanlar için çok zorlu bir süreç yaşandığının kabul edilmesi gerektiğini belirtiyor:

“Yöneticilerin ve liderlerin geriye kalan çalışanlar için uygun olduklarından ve aşırı umut vermeden gelecekleri hakkında net olduklarından emin olun. Zihinsel sağlık desteği de dahil olmak üzere destek kaynaklarını güçlendirin.”

Yöneticilerin işten çıkarmalar sırasında yapılması gerekebilecek değişiklikler hakkında kalan çalışanları bilgilendirmesi de gerekiyor. McNulty konuyla ilgili açıklamasında işten çıkarma işlemlerinin sona ermesinin ardından daha verimli olmak için hangi işlemlerden vazgeçildiği hakkında bilgilendirme yapılması gerektiğini söyledi.

Benz işletme liderlerinin gelecek hakkında net olmaları ve herhangi bir vaadin gerçekçi olduğundan ve eylemle takip edileceğinden emin olmaları gerektiğini belirtiyor.

McNulty de konuyla ilgili açıklamasında, “Asla daha az kişiyle daha fazlasını yapabileceğimizi söylememeliyiz. Daha azıyla daha fazlasını yapabilseydiniz, bunu daha önce yapıyor olmalıydınız” ifadelerine yer verdi.

Amazon 10 bin çalışanını işten çıkaracak

 

Resmi duyuru yapıldı: Sosyal medya devi 11 bin çalışanını işten çıkardı!

 

İşten çıkarmalar derinleşiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)