BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiİSO Başkanı Bahçıvan: Yeni süreci ortak akılla iyi değerlendirmeliyiz----

İSO Başkanı Bahçıvan: Yeni süreci ortak akılla iyi değerlendirmeliyiz

İSO Başkanı Bahçıvan: Yeni süreci ortak akılla iyi değerlendirmeliyiz
22 Aralık 2021 - 16:59 www.finansgundem.com

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, kur korumalı TL mevduat ve ihracatçılara Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ihracatçılara ileri vadeli kur imkanını değerlendirdi.


İş dünyasından yeni ekonomik tedbir paketine yönelik değerlendirmeler gelmeye devam ediyor.

Son olarak İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, yeni modele ilişkin açıklamalarda bulundu.

İSO Meclis toplantısında konuşan Bahçıvan, "Bu hafta başlayan yeni süreci hep birlikte ortak akıl ve istişare yoluyla iyi değerlendirmemiz gerektiğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Bahçıvan'ın konuşmasında şu ifadeler öne çıktı:

Dünyada hâlâ para bolluğunun yaşandığı, ülke olarak fırsatlarımızın ve yapacak işimizin çok olduğu bir dönemdeyiz. Kendi iç dertlerimizden kurtulup dünyadaki elverişli likidite koşullarından yeterince faydalanmalıyız, bu dönemi daha iyi değerlendirmeliyiz.

Geçen hafta ekonomimizdeki aşırı dalgalanmalara çare olarak Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından, benim de katıldığım toplantıda “Yeni Ekonomi Modeli” açıklandı. Üretim odaklı ve ihracatı önceleyen bu modelde, para ve maliye politikalarının eşgüdümü ile tüm araçların etkin şekilde kullanılması öngörülürken, yüksek büyüme-yüksek cari açık sarmalından çıkılması hedefleniyor.

"İç piyasanın taşıyacağı riskleri de hesaba katmalıyız"

Hiç kuşkusuz bu söylenenler hepimizin ortak arzusu. Fakat tamamen ihracat ve Döviz getirisi üzerine odaklanılmamalı. İç piyasanın taşıyacağı riskleri de hesaba katmalıyız.

Şöyle ki şu son birkaç ayda cari fazla vermemize rağmen dövizdeki dalgalanmayı bastıramamamız, enflasyon beklentilerini ve risk primini yükseltti, yatırım ortamını olumsuz etkiledi.

Yaşanan tüm bu gelişmeler açıklanan yeni modelin toplumda benimsenmesinin önünde engel oluşturuyordu. İşte pazartesi akşamı açıklanan yeni finansal araç ve ekonomik tedbirler; yeni ekonomi modelini desteklerken her zaman savunduğumuz finansal istikrarın da tekrar oluşmasına katkı yapmayı amaçlıyor. Ayrıca her zaman savuna geldiğimiz üretim ekonomisi çarklarının istikrarlı bir şekilde işlemesine destek vermesini de ümit ediyoruz.

"Asgari ücrette güzel bir netica olduğuna inanıyoruz"

Asgari ücret konusunda oldukça hassas bir sürecin ardından hem çalışanlarımızın enflasyon karşısında alım gücünün koruyan hem de işverenin maliyetini belli ölçüde destekleyen bir çözüme ulaşılmasının da toplumsal refah açısından güzel bir netice olduğuna inanıyoruz.

Kuşkusuz yeni ekonomi tedbirleri arasında en önemli başlık, TL varlıkların yeni bir döviz talebi yaratmayacak şekilde değerlendirilebilmesi amacıyla getirilen “kur korumalı TL vadeli mevduat” uygulamasıdır.

Söz konusu önlemin kamuoyuna açıklanmasıyla birlikte kurda belirli rahatlama yaşanmış durumda. Bu yeni aracın etkin bir şekilde kullanılması durumunda, vatandaşlarımızın döviz mevduatı yerine TL’yi tercih etmesini sağlayarak, mevduatın vade yapısına olumlu katkı sağlayabileceğini düşünüyoruz. Yine devlet iç borçlanma senetlerinde stopajın sıfırlanmasını da, yurt içi borçlanmayı teşvik etmesi açısından olumlu değerlendiriyoruz.

"Tedbirler sanayici açısından memnuniyet verici"

Yeni tedbirler arasında sanayiciler açısından dikkat çekici bir diğer düzenleme, kur dalgalanması sebebiyle fiyatlama belirsizliği yaşayan ihracatçı firmalarımıza Merkez bankası aracılığıyla ileri vadeli kur uygulamasının getirilecek olması. Bu gelişme de ihracatçılarımızın önünü görebilmesi açısından kritik.

Yine söz konusu açıklamada belirtilen kurumlar vergisindeki 1 puanlık indirim, mevcut KDV uygulamasının gözden geçirilmesi, temettü ödemelerinde stopajın düşürülmesi, KGF desteğiyle öncelikli sektörlere uzun vadeli kredi imkanı sağlanması, proje bankacılığının gündeme alınmış olması da sanayimiz açısından memnuniyet verici diğer başlıklardır.

"Süreci ortak akılla iyi değerlendirmeliyiz"

Öte yandan, bir süredir piyasalardaki oynaklıkta etkili olan, sermaye kontrolü getirileceği gibi söylentiler karşısında Cumhurbaşkanımızın serbest piyasa düzeninden vazgeçilmeyeceğini, kontrollü kambiyo rejimi gibi bir düşüncelerinin olmadığını açıklamasını da ekonomimizin istikrarı açısından değerli buluyoruz.

Ülke olarak bu türde bir zorlu dönemle ilk defa karşılaşmıyoruz. Geçmişte olduğu gibi bugün de bu zorlukları hep birlikte elbirliğiyle aşabiliriz. Yeter ki belirsizlik olmasın, öngörü yapılabilsin, akılcı yaklaşımlar öne çıksın ve güven ortamı oluşturulabilsin. İşte bu noktada, bu hafta başlayan yeni süreci hep birlikte ortak akıl ve istişare yoluyla iyi değerlendirmemiz gerektiğine inanıyorum.

ATO Başkanı Baran'dan çağrı: Fiyatları revize edelim

 

Bakan Nebati'den fiyat düşüşü açıklaması

 

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Osman yoldar23 Aralık 2021 05:50

    ENFİLASYON YÜZDE ELLİ YÜZDE 14 LE BANKAYA PARA YATIRMAK APTALLIK

  • Mürsel Ak22 Aralık 2021 17:17

    Yeni süreçten bin kat iyiydi eski süreç döviz nispeten sakindi fiyat artışları zamlar simdikine nazaran uçmamıştı faizle bir takışıp inatlaştılar ülkeyi olmayacak krize ittiler bütün dünya ekonominin bilimsel temelleri liyakat akıl mantık FAİZ arttırırken bunları yok sayarak FAİZ indirilmesi tüm bu saýılanları yok saymak cehaletinin sonuçları

  • CENGİZ CAHİLİ22 Aralık 2021 20:55

    CENGİZ SENDE HAKKATEN KAFA AVRUPADA FAİZ SIFIR VEYA BİR İKİ AVRUPA İLE SENİN EKONOMİN GELİŞMİŞLİK SEVİYEN BİRMİ ONKAR GELİŞMİŞ SEN YILLARDIR GELİŞEMEYEN GELİŞMEKTE OLANSIN SENDE KAFA OLSA BU KONULATA GİRMEZSİN BAŞKA YERDE BÖYLE YORUM YAPMA BURDA REZİL OLDUGUN GİBİ REŹİL OLURSUN

  • cengizelmazmalı22 Aralık 2021 20:51

    nerede yüksek faiz aylardır yüksek faiz adı altında kafasız herif TLye eksi faiz veriyorsun at kafalı enflanyon yüzde yüzlerde mevduata Türk parasına verilen faiz eksi önce eksi yetmiş faiz veriyorsun buna bile kafan basmıyor beyin olsa sorgularsın birde ukalalık yapıp çok bilmiş ayaklarda cahil herif ülke batmış enflansyon Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmış faizlerin artacağına indirilmesi piyasayı güveni bitirmiş bir geri zekalı bilip bilmeden sallıyor

  • CENGİZ ELMAS22 Aralık 2021 18:42

    NERESİ İYİ FAİZLE ABAT OLAN GÖRDÜNMÜ SEN HİÇ BİZİM POLİTİKA FAİZİMİZ ZATEN DÜNYA STANDARTLARINDAN ÇOK ÇOK YÜKSEK SEN DÜNYAYA BAKMIYORMUSUN BİZE FAİZ ARTIR DİYEN ÜLKELERE BAKMIYORMUSUN ÖRNEK ABD DE FAİZLER HALA 0-025 BANDINDA ENFLASYON % 6-7 BANDINDA AVRUPA ONA KEZA ONLAR NİYE POLİTİKA FAİZİNİ ENFLASYONUN ÜZERİNE ÇIKARMIYORLAR CEHALET SENDE BUNLARI DÜŞÜNEMEMENDE ANLADINMI ŞİMDİ AKIL SAHİBİ O AKLINI KULLAN BOŞ BIRAKMA OLDUMU