BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİş Bankası'ndan halka arz hamlesi----

İş Bankası'ndan halka arz hamlesi

İş Bankası'ndan halka arz hamlesi
29 Ağustos 2023 - 11:21 www.finansgundem.com

Cuma günü büyümeye katkıda bulunacak yeni bir yapı için bağlı ortaklık hisselerini çatı şirkete devredeceğini açıklayan İş Bankası, gerçekleştirdiği toplantıda bu şirketin halka arz olabileceğini açıkladı

Bünyesinde yer alan iştiraklerini daha etkin yönetim amacıyla bankanın yüzde 100 sahipliğinde kurulacak yeni bir şirket altında toplama kararı alan İş Bankası, çatı şirketin ileride halka arz edebileceğini açıkladı.

Bu durumun bankanın hisse değerini artıracağını, sermayesini daha etkin kullanmasını sağlayacağını ve çatı şirketin finansal olmayan alanlarda büyümesinin planlandığını belirtti.

Reuters’te yer alan habere göre; dün akşam saatlerinde düzenlenen telekonferansta konuşan CFO Gamze Yalçın, yeni yapının ne kadar süre içinde kurulacağı, çatı şirketin halka arzının ne zaman yapılacağı, hangi takvim içinde ne kadar tasarruf sağlanacağı hakkında net bilgi vermedi.

Genel Müdür Yardımcısı Cahit Çınar'ın verdiği bilgiye göre bankanın yaklaşık 150 tane iştiraki, bunlardan 118'i üzerinde de doğrudan kontrolü bulunuyor.

Şişecam, TSKB, Anadolu Sigorta, İş Yatırım Menkul Değerler gibi kendi sektörlerinde ülkenin başlıca şirketlerine sahip olan İş Bankası'nın bu iştirakleri bünyesinden ayırmak istediği uzun yıllardır biliniyordu. Banka cuma günü KAP'a yaptığı açıklama ile iştiraklerin bankadan ayrılması için süreci başlatmış oldu.

Halka arz planı

Yalçın, iştiraklerin çatı şirket altında toplanmasının ardından çatı şirketin halka arz edilebileceğini, bu sayede bankada ilave serbest sermaye ortaya çıkacağını ve bilançonun daha esnek kullanılabileceğini ifade etti.

Çınar da iştiraklerin dörtte üçünün finansal alanda faaliyet gösterdiğine dikkat çekerek, personel, satın alma, bilgi işlem gibi alanlarda faaliyetlerin ortaklaştırılarak, sinerji, yani tasarruf sağlanacağını ifade etti.

Çınar ayrıca yeni çatı şirket altında finansal olmayan alanlardaki faaliyetlerinin büyüyeceğine işaret ederek, "Bankacılığın artan regülasyon ve yoğunlaşma boyutuyla baktığımızda mali olmayan faaliyetlerin finansmanına yatırımcı olarak girmeyi güçleştiren bir kurgu bugün hakim... bunu göz önüne alınca çatı şirketin mali olmayan alanlardaki konsantrasyonumuzu artıracağını planlıyoruz" dedi.

"Stratejik yatırım yapmak kolaylaşacak"

İştiraklerin İş Bankası'ndan ayrılarak yeni bir çatı altına alınması, iştirakler nedeniyle bankanın hisse değerinde oluşan iskontonun azalmasını sağlayacak.

Yalçın ve Çınar'ın verdiği bilgiye göre bölünme İş Enerji, Pazarama, Moka ve Proemtia gibi iştirak şirketlerinin yatırımcılar için "değerini" ortaya çıkaracak ve stratejik yatırım veya stratejik ortaklıklar yapmayı daha kolay hale getirecek.

İş Bankası hisselerinde son durum

Yeni yapı ile ilgili açıklamaların ardından İş Bankası (C) hisseleri dünkü işlemlerde, tavan fiyattan işlem görmüş ve günü 20,42 TL’den tamamlamıştı. Bankanın hisseleri yeni güne 20,24 TL’den başlarken, saat 11.52 itibarıyla yüzde 8 oranında prim yaparak 22 lira seviyesine ulaştı

İş Bankası, 16 iştirakini yeni bir şirket çatısı altında toplayacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)