BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİş adamlarına büyük müjde!----

İş adamlarına büyük müjde!

İş adamlarına büyük müjde!
14 Mart 2013 - 09:19 www.finansgundem.com

Bankalardan ticari işletmelere alınan veya işletme adına kefil olunan kredilerdeki eş rızası uygulaması kalktı

İş dünyasında tartışılan ‘eş rızası’ uygulaması Meclis’te bir son dakika operasyonuyla esnetildi. ‘İşadamlarını boşanmanın eşiğine getirdi’ diye gayri resmi gerekçelendirilen bu değişiklikle, eş rızası ticari kredilerde kaldırıldı. Buna göre, ticaret siciline kayıtlı ticari işletmenin sahibi, ticaret şirketinin ortak ya da yöneticisi tarafından işletme veya şirketle ilgili olarak verilecek kefaletler, esnaf ve sanatkarlar siciline kayıtlı esnaf veya sanatkar tarafından mesleki faaliyeti ile ilgili ve tarım kredi kooperatiflerince kullandırılacak kredilerde verilecek kefaletler ve kullanılacak kredilerde eş rızası aranmayacak. Tüketici, konut ve araç gibi kişisel kredilerde ve kefaletlerde eş rızası aranmaya devam edilecek.
‘Eş rızası’ ile ilgili değişiklikte, işadamlarından gelen şikayetler etkili oldu. Ak Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, yaşadığı iki örneği Hürriyet ile şöyle paylaştı:
ABD’DEN İMZA İÇİN GELDİ
Hürriyet'te yer alan habere göre; “Bu konuda bizlere ulaşan şikayetler var. Ben de iş dünyasından geldiğim için, şu iki konuda bizzat telefon aldım. Bir işadamı aradı, ‘Şirketim burada ama eşim Amerika’da okuyan çocuğumun yanında kalıyor. Bankadaki bir imza için onu ta oradan getirtmek zorunda kaldım’ dedi. Bir başkası da, ‘Eşim yatalak hasta, kredi kullanacağım ama onu bankaya nasıl götüreceğim’ dedi. Aslında bugün limited, anonim şirketlerin bir çoğunda işyeri sahipleri eşlerini de işlerine ortak ediyorlar. Mesela bizim şirketimiz bir aile şirketi, eşim de ortaktır. İş dünyasından geldiğim için de biliyorum, bir çok arkadaşımız da bu şekilde davranıyor. Doğrusu da bu. Çünkü, hepimizin çoluk çocuğu var, ileride bir sıkıntı yaşanmaması için bunun yapılması gerekiyor. Bu aynı zamanda yüksek bir sadakat duygusudur da.
OKEY MASASINDA KEFİLLİK
Yapılan değişiklikle şahsi kredilerle şahsi kefaletlerde eş rızası korundu. Şahsi kefalette üçüncü bir kişiye kefil oluyorsunuz, eşin rızasının alınması doğru bir uygulamadır. Çünkü, bazen bakıyorsunuz kahvede okey oynarken bir arkadaşınız gelip, ‘bana kefil ol’ diyor, siz de oluyorsunuz. Sonradan, hiçbir şeyden haberi olmayan eşiniz evde yemek yaparken icra memurlarını kapısında görebiliyor. Bu yüzden evini, işini kaybedenler oluyor. Belki eşinin haberi olsa o imzayı atamayacak.”

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)