BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİran'dan iki güzel haber----

İran'dan iki güzel haber

İran'dan iki güzel haber
02 Aralık 2013 - 10:16 www.finansgundem.com

İran’a yönelik uluslararası ambargonun yumuşatılmasını öngören anlaşma, Türkiye-İran ticaretinde bahar havası yarattı

ABD’nin İran’a yönelik uygulanan ambargoyu yumuşatması, bu ülkeye yapılan taşımalarda yeni bir dönemin de kapılarını açtı. Türk taşımacılarına yönelik katı tutumunu gevşeten İran, geçiş ücretini neredeyse iki katına çıkaran ‘akaryakıt fiyat farkı’ uygulamasını kaldıracak. Geçtiğimiz çarşamba günü Ankara’da Türkiye-İran Kara Ulaştırması Karma Komisyon (KUKK) toplantısı yapıldığını ifade eden Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, “İran ilk kez bu kadar yumuşak bir tavır sergiledi. ‘Biz ABD’lilerle anlaştık, sizinle niye anlaşmayalım’ diyerek Türk TIR’larından ‘akaryakıt fiyat farkı’ alınmaması talebimizi prensipte kabul ettiler” diye konuştu. Nuhoğlu, İran’a taşımaların en az yüzde 40 artmasını beklediklerini söyledi. UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin de “İran’a yapılan karayolu ve demiryolu taşımalarında ciddi artışlar göreceğiz” dedi.
 
‘İlk kez pozitif geldiler’
DÜNYA’ya konuşan UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, İran’a ambargonun yumuşatılması karanın Türk nakliyecisine çok olumlu yansıdığını belirtti.
İran’ın içinde bulunduğu kuşatılmışlık ve ambargo duygusunun onları çok agresif yaptığını dile getiren Nuhoğlu, “İran son yaşanan gelişmelerden sonra bu tutumunu hemen kaldırdı. Ve bu da hemen Türk nakliyecisine yansıdı” dedi. Geçen hafta Ankara’da İran ve Türkiye arasında ulaştırma toplantısı yapıldığı bilgisini veren Nuhoğlu, görüşmelerin çok olumlu geçtiğini belirterek, “İranlılar ilk defa çok pozitif geldiler. ABD’lilerle anlaştıktan sonra bizimle anlaşmamaları için bir neden olmadığını vurguladılar” dedi.
İran’a yönelik taşımalarda en büyük sıkıntılardan birinin ‘akaryakıt fiyat farkı’ adı altında alınan çok yüksek geçiş ücretleri alınması olduğunu dile getiren Nuhoğlu, Ankara’da yapılan toplantılarda İran tarafı ile geçiş ücretlerini iki misline çıkaran bu uygulamanın kaldırılması konuşunda prensipte anlaştıklarını aktardı. Nuhoğlu, şöyle konuştu: “İran bizden mazot farkı parası diye İran’a giden araçlar ve İran’dan transit geçen araçlardan çok yüksek miktarlarda geçiş ücreti alıyordu. Toplantıda görüşülen bir konuda bu yüksek ücretlerin normale dönmesiydi. Bu uygulamanın kaldırılması konuşuldu. ‘Siz bizim ülkemizden transit geçtiğiniz zaman sizden akaryakıt mazot farkı almayacağız. Yeter ki Türkiye’den girerken benim ülkemden mazot almayın, mazotla gelin’ dediler. Daha önceden Türk TIR’larının Türkiye’den mazotla gelmesine rağmen iki misli ücret alıyordu. Aynı şekilde İran içine yapılan taşımalarda da bizden çok yüksek akaryakıt ücreti alınıyordu. Buna geçiş parası demiyordu ‘akaryakıt fiyat farkı’ diyordu. Şimdi bunu hemen ilk görüşmede gündeme aldılar. Bunun en kısa sürede teknik çalışmalarını yapacağız ve kaldırtacağız.”
 
İran’a taşımalar yüzde 40 artacak
Türk nakliyecisinin hem İran içine hem de İran üzerinden transit taşımaları olduğunu belirten Nuhoğlu, İran içine yapılan taşımaların son yıllarda giderek azaldığını ve sürekli olmaktan çıktığını söyledi. Bu gelişmelerden sonra İran’a yapılan taşımaların önemli oranda artacağını ifade eden Nuhoğlu, “İran’a yapılan taşımalar sürekliliğini kaybettiği için Türkler İran’la iş modelini ikinci plana aldı. Çünkü ne zaman ne olduğu belli değildi. Para transferi her zaman yapılamıyordu. Bu nedenle Türk taşımacıları için İran bir alternatif olmaktan çıktı. Bu da bize dönecek. Yeniden planlı bir mal akışı sağlanacağı için bu da bize ciddi bir mal akışı sağlayacak. Taşımalar en az yüzde 40 artacaktır” dedi.
Lojistik konusunda henüz yeterince ilerlememiş olan İran’da Türk lojistik firmaları için büyüme potansiyeli olduğuna dikkat çeken Nuhoğlu, şunları söyledi: “İran’a 2000 öncesi Türk firmaları çok ciddi yatırımlar yaptılar. Ama şu bir gerçek ki, İran hala kapalı bir ekonomi. Henüz liberal sistemler oluşmadı. Bu kurallar, yasalar ve düzenlemeler bu süre içerisinde net tarif edilememişti. Bu nedenle firmalarımız da oradaki işlerini ya askıya aldılar ya da küçülttüler. Ancak bu süre içerisinde dünyada çok hızlı mal hareketi oldu ve kurallar değişti. İran’da bu kuralları yeniden düzenlerse Türk yatırımcılar mutlaka orada yeniden yatırım yapacaktır.” 
 
‘Bölgenin önemli bir üretim üssü olan Türkiye’den İran’a mal ticareti artacaktır’
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Turgut Erkeskin, “Ambargonun hafiflemesi ile İran’a mal akışının hızlanacağını, bunun sonucu olarak da iki ülke arasındaki taşımacılığın önemli oranda yükselişe geçeceğini söyledi. Erkeskin, DÜNYA’ya şu açıklamalarda bulundu: “Gerek Türk firmalarının İran’da, gerekse İran firmalarının da Türkiye’de önemli yatırımları var. Son günlerde politik ortamda yaşanan olumlu gelişmelerin iki ülke arasında var olan ticari işbirliğini daha da iyi seviyelere çıkartacağını öngörüyoruz. Özellikle ambargonun hafiflemesi ve serbest ticaret anlaşmasının imzalanması ile beraber, bölgenin önemli bir üretim üssü olan Türkiye’den İran’a mal ticareti artacaktır. Tabii bunun doğal sonucu olarak iki ülke arasında ve 3. ülkelerden Türkiye üzerinden İran’a taşımacılıkta ciddi artışlar göreceğiz. Komşu olmamız ve hızlı teslim imkanları açısından, bu artıştan en çok karayolu taşıma filomuzun istifade etmesini bekleyebiliriz. Bilindiği gibi, 3 ülkeyi birbirine bağlayan ve ‘Gül Treni’ diye adlandırılan İstanbul-Tahran-İslamabad arasında hizmet verebilen bir demiryolu sistemimiz var. Demiryollarımızda altyapı yatırımlarının tamamlanması ve Van Gölü geçişinin rehabilite edilmesi ile iki ülke arasında intermodal taşımacılığı da geliştirebiliriz. Tabii yine son dönemlerde iki ülke arasındaki neredeyse sıfıra inen konteyner taşımacılığı da özellikle ambargonun hafiflemesi ile yine canlanacaktır. Gerek ticaret ve gerekse taşımacılık konusundaki olumlu beklentiler, özellikle yurtdışı yatırımlar ile büyüyen lojistik firmalarımızı, İran’da da yatırım yapmaya teşvik edecektir.” Dünya
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)