BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana Sayfaİnternette Türkiye dönemi----

İnternette Türkiye dönemi

İnternette Türkiye dönemi
25 Nisan 2013 - 17:15 www.finansgundem.com

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım bilişim sektörüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, internette sansüre ilişkin, "Bazı ülkeler işin kolayına kaçıyor, şalteri indiriyor. Biz onu yapmıyoruz. İtalya'da, Almanya'da olanları biz biliyoruz" dedi. Bakan Yıldırım ve İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) Üst Yöneticisi (CEO) Fadi Chehade, ICANN tarafından hizmete açılacak "İstanbul İnternet Yönetim Merkezi" lansmanının ardından soruları yanıtladı. Kredi derecelendirme kuruluşlarının "gönülsüz de olsa" Türkiye'nin notunu artırdığına dikkati çeken Yıldırım, Türkiye'ye gelen yatırımlarda ciddi bir artış olduğunu, bunların içinde de bilişim yatırımlarının daha hızlı arttığını söyledi.
Yıldırım, "Son 2 yıldır birçok büyük bilişim firması küresel firma Türkiye'yi bir operasyon merkezi yapmaya karar verdi. Bazıları da yaptı. ICANN'ın gelmesi şüphesiz bu talebi daha da artıracak. Yeni iş fırsatlarını da beraberinde getirecek. Türkiye'de bilişim yükselen bir sektör" değerlendirmesini yaptı. Bir gazetecinin Türkiye'de internete sansürle ilgili sorusuna Bakan Yıldırım, şu yanıtı verdi:
"İnternet özgürlüktür ama insanların hayatını karartma aracı da değildir. Bu iki şeyi birbirinden ayırmak lazım. Yani internet üzerinden suç işlemeye 'varsın işlesinler' diyen bir ülke varsa bize göstersinler biz de ona göre davranalım. Bizi o gün eleştirenler sonra döndü dediler ki 'haklısınız, sizin yaptığınız doğru işti' Şimdi bizim yaptığımız o düzenlemeyi Uluslararası Telekomünikasyon Birliği örnek seçti ve başka ülkelere tavsiye etmeye başladı.
Hükümet haklıya hakkını teslim etmek durumunda... Biz hakkı hukuku hiçbir şeye değişmeyiz. Herşeyimizi düzgün, muntazam yaptığımızı söyleyemeyiz, hukuk sistemimizi geliştiriyoruz, herşeyi geliştiriyoruz ama bu internet hukuku dünyada yeni bir şey, bunun ortak bir hukuk sistemini de henüz tesis edebilmiş değiliz. Yani X ülkesinde bir yer adı alıyor. Oradan bir suç neşrediyor, ülkenizde onun sonuçları ortaya çıkıyor. Nasıl mücadele edeceksiniz- Kendi kanunlarınızı uygulasanız uygulayamıyorsunuz. Çünkü başka ülkenin kanunları geçerli. Bunlar hep bir ülkenin öğrenme süreçleri, biz de yanlışlardan öğreniyoruz. Türkiye en azından öğrenip tekrar yanlış yapmamanın yollarını arıyor. Biz hemen şalteri indirmiyoruz. Bazı ülkeler işin kolayına kaçıyor şalteri indiriyor. Biz onu yapmıyoruz ama burada insaflı olmak lazım. Yine de çifte standardı terk etmek lazım. İtalya'da, Almanya'da olanları biz biliyoruz.
Nasıl o şirketlerin dize getirildiğini de biliyoruz. Bizim öyle bir amacımız da yok. Biz istiyoruz ki herkes bu ülkede faaliyetini rahatlıkla yapsın. Ama bu ülkenin kanunlarına karşı da caka satmasın. Kanunlar ne diyorsa ona göre hareket etsin. Kanunlarda yanlış uygulamalar varsa gerekirse bizi uyarsın biz de gereğini yapalım."
İnternetle ilgili hukuki süreçlerde içtihatların yeni yeni oluşmaya başladığını aktaran Yıldırım, yargı sistemi başta olmak üzere tüm kurumların bu işi öğrenmek zorunda olduğunu söyledi. Yıldırım, öğrenme süreçlerinin tamamlanması halinde sorunların da ortadan kalkacağını sözlerine ekledi.
-".tr, .istanbul gibi uzantılar da gelecek"
ICANN'in Türkiye'de faaliyete girecek merkezi için Los Angeles'taki iş başvurularını dondurduklarını, tüm yeni pozisyonları Singapur ve İstanbul için düşündüklerini belirten Fadi Chehade ise, "İstanbul'daki ofisimizin çalışan sayısı çok hızlı bir şekilde 50-60 kişiye ulaşacaktır. İstanbul'da çok küçük bir temsil ofisi olmayacak. Burası bir Genel Merkez olacak. ICANN büyüdükçe büyüdükçe de İstanbul'daki merkez de büyüyecek. Komple bir ofis olacak" diye konuştu. Türkiye'nin internet politikasına ilişkin görüş bildirmekten sakınan Chehade "ICANN içeriğe müdahale etmez. ICANN'in işi alan isimleri, IP adresleridir, rakamlar ve harflerdir" yanıtını verdi. Gelinen noktada her kullanıcının yeni alan adı için başvuru yapabildiğini söyleyen Chehade, şu anda internette 23 alan adı uzantısı bulunduğunu dile getirdi. Chehade bu sayının birkaç bine çıkabileceğini düşündüklerini ve başvuruları dondurduklarını ifade etti.
Yeni alan adları için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ".istanbul" uzantısı başvurusunu örnek gösteren Chehade, ".tr, .istanbul gibi uzantılar da gelecek" dedi.
Türkiye'nin ICANN'in yeni merkezi için sadece doğru bir yer olmadığını aslında lider olduğunu vurgulayan Chehade, Hükümetin bilgi ve iletişim politikalarını överek, Türk bilişimcilerin yeteneklerine inandığını ve çok sayıda Türk çalışana şans vermek istediğini söyledi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)