BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİklim düzenlemelerine yatırımcı vetosu----

İklim düzenlemelerine yatırımcı vetosu

İklim düzenlemelerine yatırımcı vetosu
27 Nisan 2022 - 15:32 www.finansgundem.com

Dev Wall Street bankalarının genel kurullarında sıfır karbon düzenlemeleri hissedarlara takıldı. Banka yöneticileri fosil yakıt finansmanından dönüşün bir günde olmayacağını vurguluyor.


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Üç büyük ABD bankası yatırımcıları Salı günü yapılan oylamada banka yönetimlerinin daha sıkı fosil yakıt finansman politikalarını takip etmesini talep eden kararları desteklemeyi reddetti. İklim konusunda bankalara daha fazla baskı uygulamayı talep eden çevreciler hissedarların tercihiyle ağır bir darbe almış oldu.

Financial Times’ın haberine göre, Wells Fargo, Bank of America ve Citi hissedarlarına sunulan tekliflerde, bankaları fosil yakıt finansman politikalarını 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşacak şekilde uyumlu hale getirmeye çağırılmış ve finansmanın "yeni fosil yakıt kaynaklarına" katkıda bulunmamasını sağlanması talep edilmişti.

Ancak kararlar, Wells Fargo ve Bank of America'daki hissedarların yalnızca yüzde 11'i ve Citi'de ise yaklaşık yüzde 13'ü tarafından desteklendi.

Goldman Sachs ve JPMorgan Chase de dahil olmak üzere diğer ABD bankalarında da benzer yönde teklifler sunuldu. Söz konusu bankaların altısı da yüzyılın ortasına kadar portföylerini karbon salınımından arındırmayı taahhüt eden Net-Zero Bankacılık İttifakı’nın (NZBA) üyeleri arasında. NZBA eski İngiltere Merkez Banaksı Başkanı Mark Carney liderliğinde oluşturulan bir bankacılık hareketi. Mark Carney BM'nin geçen Kasım ayında Glasgow'da düzenlediği iklim konferansında iklim hareketi ve finans özel temsilciliği görevini üstlenmişti.

Büyük bankaların kredi verme ve taahhüt faaliyetlerinin iklim üzerindeki etkileri, hissedarlar aktivistler ve ünlü isimler gibi birçok çevreden gelen baskıyla giderek daha fazla inceleme altına alınan bir konu haline geldi.

Salı günü gerçekleştirilen yıllık genel kurul toplantılarında, banka CEO’ları, hissedarlardan iklim değişikliğiyle ilgili konular hakkında çeşitli sorularla karşı karşıya kaldılar.

BofA genel kurulunda iklim değişikliğini 1,5°C derece ile sınırlayacak politikalara uymayı reddeden fosil yakıt şirketleriyle ilişkilerini sonlandırmayı taahhüt edip etmeyeceği soruldu. CEO Brian Moyniham ise bankanın bu yönde ilerlemelerine yardımcı olmak için müşterilerle birlikte çalışacağını söyleyerek, "sonuçta bu da onların kendi geçiş süreci" ifadelerine yer verdi.

Citigroup CEO'su Jane Fraser, bankanın fosil yakıt sektörlerinden kaynaklanan emisyonların "azaltılması zorunlu olduğunu" kabul ettiğini söyledi. Fraser küresel ekonomi için “fosil yakıt ekonomisini bir gecede kapatmanın mümkün olmadığını” sözlerine ekledi.

Fraser, "Geçişin hızlandırılması gerekiyor, ancak ekonomimize ve toplumumuza yönelik şoku en aza indirmek için de aynı zamanda yönetilmesi gerekiyor" dedi.

Bununla birlikte, Wells Fargo da dahil olmak üzere büyük ABD bankalarına iklim önerileri sunan ABD'li çevre grubu Sierra Club, kararların geçmemesine rağmen "benzeri görülmemiş" bir destek aldıklarını söyledi.

Sierra Club'ın fosil yakıt finansmanı kampanyasında çalışan Adele Shraiman, büyük varlık yöneticilerinin bankaları iklim taahhütlerinden sorumlu tutmak için güçlerini kullanmamalarının "derin hayal kırıklığı" yarattığını söyledi. Ancak Shraiman Wall Street'e "açık bir sinyal" gönderildiğini sözlerine ekledi.

Shraiman, "Büyük bankaların iklim krizinin büyümesine yönelik yaptıkları muazzam katkıyı ele alma ve politikalarını kendi net sıfır taahhütleriyle uyumlu hale getirerek ve fosil yakıtların genişlemesine verilen desteği sona erdirerek hissedarlarını iklim riskinden koruma sorumluluğu var. Tüm bunları hayata geçirmek için hissedarlardan ve halktan gelen baskı ise giderek daha da güçleniyor" dedi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu ayın başlarında 280 milyar dolarlık New York Eyaleti Emeklilik Fonu, üç bankada da sunulan teklifleri desteklemeye çağırmıştı. Fon, “finansal kurumların küresel ekonominin karbondan arındırılmasında ve iklim değişikliğinin yarattığı sistemik risklerin ele alınmasında kilit bir rolü olduğu" gerekçesiyle hissedarlardan bu kararları desteklemeyi talep etmişti.

Finans devleri iklim uzmanlarına kesenin ağzını açtı

 

Avrupa bankalarının ikramiyeleri Wall Street’le yarışıyor

 

Finans sektörünün en iyileri kriptoya kaçıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)