BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİhracatta sıçrama yaşanacak!----

İhracatta sıçrama yaşanacak!

İhracatta sıçrama yaşanacak!
04 Ekim 2016 - 16:06 www.finansgundem.com

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, revize edilen Orta Vadeli Program (OVP) hakkında değerlendirmede bulundu

Bugün Başbakan Binali Yıldırım tarafından yapılan basın toplantısındaki verilere değinen Büyükekşi, “Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler, petrol ve emtia fiyatlarındaki düşük seyir ile bölgesel ve jeopolitik gelişmeler büyüme ve ihracat beklentilerini olumsuz etkiledi. Ancak açıklanan hedefler, Sayın Başbakanımızın dediği gibi asgari beklentileri yansıtıyor. İnanıyoruz ki Türkiye ekonomisi, atılacak yapısal reform hamleleri ile birlikte bu tahminlerin üzerinde performans gösterecek, ihracatımız da OVP hedeflerini aşacaktır” dedi. Küresel ticaretin yavaşlamasının ihracat üzerinde baskı oluşturduğunu, turizmde yaşanan kayıpların da büyümeyi olumsuz etkilediğini kaydeden Büyükekşi “bu çerçevede büyüme %4,5’tan %3,2’ye revize edildi” dedi.

2016 yılı ihracatının 155,5 milyar dolardan 143,1 milyar dolara revize edildiğini belirten Büyükekşi “küresel ekonomideki durgunluk uluslararası finans kuruluşları tarafından da tescillendi. Geçtiğimiz hafta Dünya Bankası 2016 küresel büyüme beklentisini %2,2’ye revize etti. 22 Eylül’de de OECD büyümeyi aşağı yönlü revize etmişti. Küresel durgunluk ihracatımızı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bunun en önemli göstergesi de 2016’nın ilk 7 ayında küresel ticaretin %5,4 daralması. Diğer taraftan Rusya, Irak, Suriye başta olmak üzere yakın pazarlarımızda yaşadığımız sorunlar da ihracatımız üzerinde olumsuz etki yarattı. Türkiye’nin ihracatını bir önceki OVP’deki hedeflere ulaşamamasının en önemli nedenleri bunlardır.

Hükümetimize 2016 yılı başında ihracatta sıçrama yaptıracak 22 maddelik bir paket arz etmiştik. Paketteki maddeler olumlu karşılandı ve ciddi bir gündem oluşturdu. Bu önerilerimizin bir an önce yasalaşarak hayata geçmesi ile birlikte OVP’de belirtilen ihracat hedeflerinin üzerine rahatlıkla çıkabileceğiz. Başbakanımızın açıklamasında Eximbank’ın destek bütçesinin 3 katına çıktığını görüyoruz. Bu da ihracatçılarımızın finansman ihtiyaçlarında ciddi bir kolaylık getirecektir. Bunun yanında hükümetimizin, firmaların ihracat artışlarına göre destek vereceğini açıklaması, ihracatçılar için ciddi bir motivasyon kaynağı olacaktır. Hükümetimizin desteği ve bize olan güveni ile birlikte ihracatçılar ailesi olarak durmaksızın çalışmaya devam ederek hedefleri yıkacağız” dedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)