BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiIBM’in yapay zekâsı ofisteki işlerin yarısını yapacak!----

IBM’in yapay zekâsı ofisteki işlerin yarısını yapacak!

IBM’in yapay zekâsı ofisteki işlerin yarısını yapacak!
11 Mayıs 2023 - 18:30 www.finansgundem.com

Yapay zekâ teknolojilerindeki yükselişe IBM de katılıyor. Teknoloji devi yapay zekâ uygulamasını ofislerdeki tekrarlanan görevlerin %30 ila %50’sini yapabilecek kapasitede yeniden geliştirdi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

IBM’in yazılımı Watson on yıl önce “Jeopardy!” isimli bir yarışma programında iki insan oyuncuyu yenen yapay zekâ olarak tanınmıştı. Şimdiyse teknoloji devinin yapay zekâ yarışına girmek için daha ciddi ve büyük planları var. Fortune’un haberine göre IBM CEO’su yapay zekânın uygulamasıyla işletmeler için dönüştürücü bir etki yaratmaya hazırlanıyor.

Haberde IBM CEO’su Arvind Krishna şirketin yıllan önce yarattığı yapay zekâ uygulamasını ‘WatsonX’ adıyla yeniden düzenlediklerini açıkladı. Krishna’ya göre yapay zekâ programı şirketlerin ihtiyaçlarına göre modeller oluşturmalarına yardımcı olacak. CEO yakın gelecekte ofis ortamındaki ‘tekrar eden görevlerin’ önemli bir kısmını insanların yerine yapay zekânın yapacağını öngörüyor.

CNBC’nin haberine göre Krishna WatsonX ile ilgili açıklamasında, “Görev hacimlerinin %30 ila %50'sini kolaylıkla üstlenebileceğini ve bunları insanların yapabileceği ile aynı derecede veya daha iyi yetkinlikle yapabilme kabiliyetine sahip olabileceğini öngörüyoruz” dedi.

CEO yapay zekânın bu etkileyici yetenekleri için çok uzun süre kalmadığına da dikkat çekti. Krishna, “İçerisinde bulunduğumuz yıldan başlayarak teknolojiyi hemen benimsiyor olacağız ve üç ila beş yıl içerisinde meyvelerini alacağız” dedi.

IBM salı günü yapay zekâ teknolojisini kullanan bir dizi girişimini duyurdu. Bu girişimler arasında karbon emisyonunu hesaplayan bir araç ve IBM’in bulut sisteminin yapay zekâ ile ilgili kullanımları için uyarlanmış yeni bir altyapısı da bulunuyor. Krishna bu yapay zekâ araçlarının bilgi teknoloji operasyonları ve siber güvenli gibi farklı alanlara sorunsuz bir şekilde entegre edileceğini söyledi.

Krishna daha önce de IBM'in, insan kaynakları gibi müşteriye dönük olmayan rollerde yapay zekânın yapabileceği görevler için işe alımların duraklatılacağını öngördüğünü söylemişti. Bloomberg’ün haberine göre bu durum 7.800 çalışanın işsiz kalması anlamına geliyor.

IBM’den konuyla ilgili Fortune’a yapılan açıklamada şirketteki genel işe alımların durmayacağı belirtildi. Teknoloji devi işe alımlarda “gelir getiren pozisyonlara odaklanılacağına,” bu konuda “daha temkinli ve dikkatli” olmak istekilerine dikkat çekti. Firma açıklamasında müşteri veya teknoloji odaklı olmayan mesleklerde işe alım konusunda “çok seçici” olmayı hedeflediklerinin altı çiziliyor.

IBM’in yeni yapay zekâ ürünü WatsonX, OpenAI’ın geçen yıl sürpriz bir şekilde kullanıma sunduğu yapay zekâ sohbet uygulaması ChatGPT’ye birebir cevap niteliğinde. Yapay zekâ yarışına Google da katılmaya çalışıyor. Reuters’ın haberine göre IBM Watson’ı ilk tanıttığında ise şirketler için bu tür programların geliştirilmesinin maliyetleri oldukça yüksekti. Şirket şimdiyse iş dünyası odaklı WatsonX'i, işletmeler için bir yapay zekâ platformu olarak pazarlıyor.

CEO konuyla ilgili Fortune’daki açıklamasında, “IBM WatsonX ile müşteriler, verilerinin tam kontrolünü ellerinde tutarken özel yapay zekâ yeteneklerini tüm işletmelerde hızla eğitebilir ve devreye alabilir” dedi. IBM, yapay zekâ girişimi HuggingFace ile ortaklık kuruyor ve açık kaynaklı kütüphaneleriyle çalışıyor. IBM halihazırda NASA, Meta ve Wix'i müşterisi olarak belirledi. Yeni WatsonX Temmuz 2023'te satışa sunulacak.

Yapay zekâ ve çalışmanın geleceği

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre yapay zekânın yükselişiyle birlikte iş dünyasının geleceği hayal edebileceğimizin çok ötesinde yeniden şekillenebilir. IBM CEO’su özellikle ofis çalışanlarının bu değişimden etkileneceğini aylardır söylüyor.

Krishna, şubat ayında Financial Times'a verdiği demeçte yapay zekâ için "Ofisteki çalışanların beyaz yakalı mesleklerinin yerini alabileceğini düşünüyorum" demişti. CEO karar vermeden önce bilgi toplamanın zaman alıcı bir süreç olduğunu ve yapay zekânın bu süreci hızlandırmaya yardımcı olabileceğini belirtiyor. Bu sayede işlerin daha hızlı ilerleyebileceğini söyleyen Krishna yapay zekâyı işletmeler için bir çözüm olarak tanımlıyor.

Yapay zekânın çalışan eksikliğini giderebildiğinin altını çizen CEO FT’deki röportajında, “Gerçek dünyada işgücü sıkıntımız var ve bunun nedeni dünyanın karşı karşıya olduğu demografik bir sorun. Bu yüzden yardımcı olacak teknolojilere sahip olmalıyız” açıklamasında bulunmuştu.

Yapay zekaya katı kurallar: Yeni yasanın kapsamını belirledi

 

Bill Gates yapay zeka çalışmalarını durdurmamakta kararlı

 

ChatGPT tabanlı Amy, kriptoyla yapay zekayı birleştiriyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)